وی ادامه داد: خوشبختانه با همت و پشتکار هم دوستان و همکاران در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و هم ناشران و جمیع افراد و مجموعهای که برای برپایی این نمایشگاه زحمت کشیدند، نمایشگاه قابل قبولی نخستینبار در قالب مجازی و در این وسعت، برگزار شد.
اشکالات در مقابل عظمت بسیار کوچک و ناچیز بود
مرادینیا با تاکید بر اینکه تجربه برگزاری موفق نخستین نمایشگاه مجازی کتاب به معنی نبود ایراد و اشکال در کار نمایشگاه نیست؛ افزود: بیتردید این اقدام، همانند همه فعالیتهای مشابه در تجربه نخست، خالی از ایراد و اشکال نیست و چیزی هم نیست که بتوان از آن چشمپوشی کرد و نادیده گرفت؛ اما این اشکالات در مقابل عظمت کاری که انجام شد، بسیار کوچک و ناچیز بود.
وی افزود: مطمئنم که همکاران موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، حتما به این اشکالات و ایراد توجه دارند و در ضمن بازخورد مسائل مختلفی که از ناشران و خریداران میگیرند و تجربه بعدی، حتما بسیار ارزشمندتر است؛ بنابراین اگر بنا باشد نمایشگاه مجازی دوم برگزار شود، حتما با اشکالات بسیار کمتری روبهرو خواهد شد.
عضو هیاتمدیره موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به اینکه در روزهای اول نمایشگاه، یک مقدار بحث زیرساخت مطرح بود؛ اضافه کرد: روزهای ابتدایی مشکل زیرساخت تا حدودی، سرعت خرید را کُند کرد و قدرت مانور خریدار را کاهش داد. اینها مسائلی است که دوستان در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران حتما به آن توجه خواهند داشت و بعد از پایان نمایشگاه آنها را به دقت بررسی میکنند، تا در نمایشگاه بعدی، دیگر این نقاط ضعف وجود نداشته باشد.
وی با تاکید براینکه نفس برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب کار عظیمی بود، اظهار کرد: در برگزاری نمایشگاه مجازی از سوی برگزارکنندگان و همچنین مخاطبان و خریداران، کار بزرگ و با عظمتی انجام گرفت و نشان داد جامعه فرهنگی ایران، زنده و پویا است و کتاب، کماکان در زندگی مردم بخش قابل توجه، ارزشمند است و جایگاه والایی دارد.
مرادینیا اضافه کرد: استقبال مردم از نمایشگاه مجازی کتاب نشان داد، هرچند خانوادهها با مشکلات اقتصادی قابل توجهی دست و پنجه نرم میکنند و بسیاری از کسب و کارها در مدت یکسال گذشته به دلیل کرونا و دیگر مسائل، مثل تحریم دچار آسیب اقتصادی شدهاند؛ اما این آسیب و مشکلات اقتصادی مانع از توجه مردم به مقوله کتاب و فرهنگ نشده است. این جای امیدواری است و دستاندرکاران و سیاستگذاران و برنامهریزان باید ضمن تامل به این نکته، حساب خاصی روی این مسأله باز کنند.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر لزوم استفاده در تجربه نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران در آینده، عنوان کرد: اگر همین فردا بحث کرونا تمام و همه محدودیتهای کرونایی برطرف شود و امکان برگزاری نمایشگاه حضوری داشته باشیم، باز هم جا دارد که تجربه نمایشگاه مجازی را رها نکنیم و حتماً در کنار نمایشگاه واقعی، از مزایای نمایشگاه مجازی هم استفاده کنیم.
نباید راحت از کنار دستاورد نمایشگاه مجازی بگذریم
وی افزود: نمایشگاه مجازی و واقعی کتاب، هم میتوانند در کنار باشند و همزمان و یا مستقل برگزار شوند، یعنی نمایشگاه حضوری در زمان همیشگی و نمایشگاه مجازی در زمان دیگر. در هر حال این تجربه را نباید کنار بگذاریم و راحت از این دستاورد بگذریم.
مرادینیا درباره ارزیابی نمایشگاه گفت: برای ارزیابی نمایشگاه باید به این نکته توجه داشته باشیم، مؤسسهای این نمایشگاه را برگزار کرده است که کمتر از یکسال از تأسیس آن میگذرد. یعنی بعد از ادغام سه مجموعه خانه کتاب، بنیاد شعر و ادبیات داستانی و مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی در مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، باید نمایشگاه مجازی کتاب را بهعنوان نخستین فعالیت عملیاتی موسسه بدانیم؛ که این نکات کمک میکند، قضاوت و داوری واقعبینانهتری داشته باشیم.
نظر شما