نویسنده رمانهایی ازجمله «حرفهای عاشقانه» و «آخرین نمایش فیلم» و فیلمنامهنویس برنده اسکار، در آثار خود غرب وحشی را میکاوید.
مکمرتری ۸۴ ساله بیش از ۳۰ رمان نوشته، از «حرفهای عاشقانه» تا «آخرین نمایش فیلم» و جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی را برای همکاری با دیانا اوسانا در فیلم «کوهستان بروکبک» دریافت کرد؛ جایزهای که هنگام دریافتش با شلوار جین و چکمه گاوچرانی به روی صحنه رفت و توجه همگان را جلب کرد.
مکمرتری که در تگزاس متولد شد اولین رمان خود «سوارکار، عبور کن» را در سال ۱۹۶۱ منتشر کرد. داستان این رمان در یک شهر شمالی ایالت تگزاس در یک گاوداری اتفاق میافتد که در سال ۱۹۶۳ به فیلم «هاد» با بازی پل نیومن در نقش اصلی تبدیل شد. سومین رمان او، «آخرین نمایش فیلم» داستانی مربوط به سن بلوغ است که آن هم در تگزاس دنبال میشود و در سال ۱۹۷۱ مورد اقتباس فیلمی با بازی جف بریجز و سیبل شفرد قرار گرفت و شهرت بیشتری برای مکمرتری به ارمغان آورد.
اقتباس سینمایی از رمان «حرفهای عاشقانه»، داستان یک مادر بیوه و دخترش با بازی شرلی مکلین، دبرا وینگر و جک نیکلسون موفق به دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم شد. رمان «کبوتر تنها» در سال ۱۹۸۵ نیز که داستان تکاوران بازنشسته تگزاسی است جایزه ادبی پولیتزر را برای او به ارمغان آورد و به یک مینیسریال با بازی رابرت دووال و تامیلی جونز تبدیل شد.
مکمرتری در کتاب خاطرات خود، «زندگی ادبی» درباره «کبوتر تنها» نوشت: «این کتاب را نوشتم و دیدم مورد تحسین قرار گرفت. در واقع خیلی بیشتر از ۲۸ داستان دیگرم.» اما خودش این رمان را اینگونه توصیف کرد: «بر باد رفته غرب... کتاب بسیار خوبی است، اما نمیتوان گفت یک شاهکار فوقالعاده است.»
باراک اوباما هنگام اهدای مدال ملی علوم انسانی به مکمرتری در سال ۲۰۱۵ گفت: «او از تگزاس نوشت که آن را به واسطه زندگی خودش میشناخت و بعد درباره غرب قدیم که از داستانهای پدربزرگش شنیده بود. و در «کبوتر تنها»، داستان دو تکاور سابق تگزاسی در قرن نوزدهم، خوانندگان به نکاتی اساسی درباره روح خود پی بردند، حتا اگر پیش از این هرگز در غرب نبوده و یا در یک مزرعه حضور نداشتهاند.»
مکمرتری همچنین فروشنده کتابهای عتیقه بود. او در زندگینامهاش نوشت مجموعهای با بیش از ۳۰ هزار جلد کتاب عتیقه دارد که «اگر نگویم دستاوردی بهتر از نوشتههای خودم است، میتوان گفت با آن برابری میکند.» او بعد از دریافت جایزه اسکار برای «کوهستان بروکبک» در سال ۲۰۰۶ از فرصت استفاده کرد و از کتابفروشان تشکر کرد: «به یاد داشته باشید که کوهستان بروکبک پیش از آنکه فیلم باشد کتاب بود. از کوچکترین کتابفروشیها تا اصلیترین و بزرگترین کتابفروشیهای جهان، همگی در بقای فرهنگ کتاب همکاری میکنند، فرهنگی شگفتآور که نباید آن را از دست بدهیم.»
مکمرتری به عنوان رئیس انجمن قلم امریکا از ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۱ مدافع سرسخت آزادی بیان بود و به نمایندگی از این انجمن در مقابل کنگره شهادت داد تا با مفاد قوانین مهاجرتی فدرال که به ایالات متحده اجازه میداد نویسندگان را به دلایل ایدئولوژیک کنار بگذارد، مخالفت کند. ایاد اختر، رئیس فعلی انجمن قلم امریکا گفت: «علاوه بر توصیفات حماسی و تلاش برای ویرانسازی غرب امریکا، مکمرتری مدافع سرسخت آزادی برای نوشتن بود. ما یک غول ادبی امریکایی و تاریخ انجمن قلم را از دست دادیم.»
جیمز ال بروکس که کارگردانی اقتباس سینمایی «حرفهای عاشقانه» را بر عهده داشت در حساب توییتر خود مکمرتری را در زمره بهترین نویسندگان تاریخ خواند.
جرمی ترواتان از انتشارات مکمیلان، ناشر او در بریتانیا، گفت: «مکمرتری حقیقتا یکی از غولهای ادبیات امریکا در سنت بسیار غنی داستاننویسی غربی است. او واقعا یک شخصیت کتابی بود و علاوه بر یک نویسنده برنده جایزه و منتقد، کتابفروش و پیشاهنگ کتابهای نادر بود. او یک نجیبزاده و مرد ادبی مدرن بود که این روزها کمیاب است.»
نظر شما