«هیچ ایدهای نداریم!»، اثر مشترک جورج چَم و دنیل وایتسن و یکی از پرفروشهای آمازون با فروش بیش از یک میلیون نسخه در دنیاست. جورج چَم، خالق دستانهای کارتونی آنلاین و دارای مدرک دکترای رباتیک از دانشگاه استنفورد است. دنیل وایتسن هم استاد و محقق رشته فیزیک ذرات دانشگاه کالیفرنیا و عضو انجمن فیزیک آمریکاست.
به عقیده ژاک وینر اسمیت، این کتاب ترکیب دلپسند کمدی و کیهانشناسی است. این اثر جذاب، پرده از ژرفای بیخبری ما در زمینه عظمت جهان هستی برمیدارد.
نویسندگان در ارائه تصویری روشنتر از دانستههای ما درباره جهان، نمودار دایرهای جهان هستی را ترسیم کرده و نوشتند: «این نمودار بسیار عجیب است. ما فقط پنج درصد از جهان هستی را میشناسیم که این شامل سیارات و ستارهها نیز میشود. بیستوهفت درصد از جهان هستی را نیز «ماده تاریک» مینامیم، اما هیچ درکی از شصتوهشت درصد باقیمانده آن نداریم. فیزیکدانان آنرا «انرژی تاریک» مینامند و ما بر این گمان هستیم که این انرژی سبب انبساط جهان میشود، اما اطلاعات دیگری در این زمینه نداریم... اما این تنها مشکل ما نیست. حتی در بخش پنج درصدی جهان که میشناسیم هم موارد زیادی هستند که اطلاعاتی درموردشان نداریم. در برخی موارد حتی نمیتوانیم سوالات مناسبی طرح کنیم تا این اسرار برملا شوند.
این چکیدهای از دانستههای ما در مورد جهان هستی بود... هنوز زمان بالیدن به خودمان فرا نرسیده است، چراکه بخش اعظمی از جهان هستی از چیزی ساخته شده است که هنوز نمیشناسیم؛ همانند این است که هزاران سال درباره یک فیل مطالعه کردهایم و ناگهان متوجه میشویم که تنها به دم آن نگاه کردهایم... شاید آگاهی از این مسأله کمی ناامیدتان کرده باشد. شاید فکر میکردید به اوج اشراف بر جهان رسیدهایم، چراکه بهعنوان مثال اکنون رباتهایی داریم که امور منزلمان را انجام میدهند. اما نکته مهم این است که این موضوع را نه بهعنوان یک مسأله ناامیدکننده، بلکه بهعنوان یک فرصت فوقالعاده درنظر بگیرید: فرصتی برای کشف، یادگیری و بهدست آوردن بینش و بصیرت.»
شاید گرانش ویژگیهای خاصی دارد
«چه توجیهی برای معماهای گرانش وجود دارد؟ چرا گرانش اینقدر ضعیف است و با الگو و نظریههایی که دیگر نیروها در آنها صدق میکنند، همخوانی ندارد؟ شاید گرانش ویژگیهای خاصی دارد. قانونی وجود ندارد که بیان کند گرانش باید مشابه دیگر نیروها باشد یا اینکه همه نیروها بایستی از یک قانون خاص تبعیت کنند. بایستی همیشه به یاد داشته باشیم که همچنان از حقایق بنیادین جهان بیخبر هستیم. در بسیاری از موارد، فرضیاتی که داشتهایم غلط یا فقط در شرایط خاصی درست بودهاند. شاید گرانش متفاوت از هر آنچه تاکنون دیدهایم، باشد. شاید هم اینطور نباشد.
به یاد داشته باشید که هدف ما، درک سازوکار جهان است و باید از طرح فرضیات متعدد برای بیان عملکرد آن خودداری کنیم. اگر به این نتیچه برسیم که گرانش خاص و متفاوت از دیگر نیروهاست، سرنخی برای رسیدن به تصویر کلی جهان خواهیم داشت. شاید به این نتیجه برسیم که گرانش، موضوعی عمیقتر است و ریشه در ذات جهان دارد. گاه از استثناها بیشتر از قوانین میآموزیم و از سویی هم نظرات بسیاری برای توجیه معماهای جهان وجود دارند.»
نخستین چاپ کتاب «هیچ ایدهای نداریم!» با ترجمه اشکان روشن در 440 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 95 هزار تومان از سوی انتشارات ذهنآویز راهی بازار نشر شده است.
نظر شما