کتاب «مکاتبات آقا ابراهیم امین السلطان با ناصرالدینشاه» شامل ۳۰۱ برگ سند، حاوی مجموعهای از فرامین، دستخطهای اعطای مزایا، دستورالعملها، عرایض، گزارشها، روزنامه وقایع، صورت مخارج، صورت ملتزمین رکاب و تلگرافها است.
کتاب «مکاتبات آقاابراهیم امینالسلطان با ناصرالدینشاه»، مشتمل بر ۳۰۱ برگ سند، شامل مجموعهای از فرامین، مسودات فرامین، دستخطهای اعطای مزایا، دستورالعملها، عرایض، گزارشها، روزنامه وقایع، صورت مخارج، صورت ملتزمین رکاب و تلگرافها و صورتحسابهای جمع و خرج بنائی و غیره است که توسط طیف گستردهای از اعضای خانواده سلطنتی از جمله همسران، اقوام، وزراء و صاحبمنصبان لشکری و کشوری، به جهات مختلفه، از جمله تقاضای مساعدت مالی، تقاضای خلعت و غیره، با محوریت آقاابراهیم امینالسلطان به ناصرالدینشاه نوشته شده است و شاه، در حاشیه یا ظهر این اسناد، دستورات لازم جهت رسیدگی به آن موارد را صادر کرده است. در این اسناد میتوان به وضع طبقات اجتماع و اصناف، نکات جغرافیایی، تطور و تکامل خط و فن نویسندگی و انشاء نامهها پی برد.
آقامحمدابراهیم ملقب به امین السلطان از درباریان گرجی ایران در دوران ناصرالدینشاه، وزیر داخله دربار و پدر میرزاعلیاصغر اتابک بود. امین السلطان وزارت دربار، گمرگ، خزانه، ریاست در اندرونی همایونی، ریاست دواب دولتی ضرابخانه، قراولان مخصوص وزارت ابنیه، ریاست صندوق مبارکه و بیست شغل دیگر را تدریجا و به استحقاق ضبط کرد.
او در هنگام مسافرت ناصرالدین شاه به خراسان همراه شاه بود، چون بیمار بود با اجازه ناصرالدین شاه از اردوی شاهی جدا و از مسیر دیگری رهسپار خراسان شد و در نزدیکی سبزوار درگذشت و پیکرش در حرم امام رضا(ع) دفن شد. پس از مرگش تمام مقام و مناسبش به پسرش میرزاعلی اصغرخان اتابک رسید، که قبل از آن ملقب به امینالملک بود.
نظر شما