یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۳
«پنهان در سایه» و روایت کلنجارهای زنانه با زخم‌های درونی

مجموعه‌داستان «پنهان در سایه» شامل 10 داستان کوتاه به قلم مهرو پیرحیاتی است و شخصیت اصلی داستان‌ها اغلب زنانی هستند که در عمق وجودشان با یک زخم روانی کلنجار می‌روند.

مهرو پیرحیاتی، نویسنده «پنهان در سایه» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در معرفی این کتاب توضیح داد: شخصیت‌های اصلی داستان‌های این مجموعه با مسائلی روبه‌رو هستند که باعث آشفتگی روحی و روانی آنها می‌شود. برخی داستان‌ها رئال هستند؛ اما برخی با درهم‌آمیختگی واقعیت و خیال به بخش‌های پنهان‌شده در ذهن شخصیت‌ها وارد می‌شوند. در این اثر نویسنده به دغدغه‌هایی مانند عشق، خیانت، سقط جنین، حسادت، پذیرش خود، احساس تنهایی و استقلال زنان پرداخته است.

پیرحیاتی درباره دلیل انتخاب نام این اثر گفت: همان طور که از نام کتاب استنباط می‌شود داستان‌ها با موضوع‌های مبهم همراه هستند که همچون سایه شخصیت را همراهی می‌کنند. در چندین داستان از این مجموعه حالت مالیخولیای ذهن را در شخصیت اصلی داستان درک می‌کنیم. به عنوان نمونه در داستان «خواب‌ها و صداها» با زنی روبه‌رو هستیم که به دلایلی مانند طلاق و تنهایی دست به سقط جنین غیرقانونی می‌زند. همین موضوع‌ها وی را به واگویی و نشخوار ذهنی با خود می‌کند که آیا کارهایش درست بوده‌اند یا نه؟ 

وی با بیان اینکه در داستان‌های رئال این مجموعه نیز نظریه سایه وجود دارد؛ اما جنبه واقعی بودن داستان‌ها آن را پوشش داده است، عنوان کرد: به عنوان نمونه داستان کوتاه «پنهان در سایه» از این مجموعه است. گویی شخصیت‌ها هردم با سایه خود در جدال هستند. سایه خصوصیت ناپسندی است که انسان سعی می‌کند آن را پنهان کند؛ درحالیکه یونگ معتقد بود سایه را نباید سرکوب یا کنترل کرد، زیرا انسان برای رشد و تعالی خود لازم است آن را بشناسد.

نویسنده «پنهان در سایه» با اشاره به اینکه صفاتی مانند غرور، خودپسندی، میل جنسی، قدرت طلبی، ترس، خیانت و حسادت، نمونه‌هایی از سایه هستند، توضیح داد: شاید تفاوت بین رفتار انسانی با رفتارهای غیر انسانی همین مسئله باشد که می‌توان با توجه به عملکرد شخصیت‌ها آن را در داستان‌ها مورد ارزیابی قرار داد. موضوع دیگر آن است که سایه همیشه در هاله‌ای از ابهام است، زیرا پیچیدگی ذهن انسان اجازه دستیابی کامل و روشن به ناخودآگاه را نمی‌دهد. شناخت سایه یکی از اساسی‌ترین مفاهیم در خودشناسی است. سایه همان چیزهایی هستند که ما از آنها خجالت می‌کشیم و با تمام توان آنها را سرکوب کرده و به اعماق روان‌مان تبعید می‌کنیم، غافل از اینکه این حجم از بی‌توجهی و سرکوب درست در حساس‌ترین لحظات زندگی باعث ویرانی می‌شود.

وی به داستان «دیالکتیک تنهایی» از این مجموعه‌داستان اشاره کرد و افزود: این داستان به موضوع خودشناسی و پذیرش خود می‌پردازد. «روبه‌روی آینه ایستاده‌ام. با آستین پیراهنم غبار روی آن را پاک می‌کنم و دوباره می‌ایستم و خیره به آینه زل می‌زنم. انگشتان لاغرم را به همه جای صورتم می‌کشم انگار چند سال است خودم را در آینه ندیده‌ام».

نویسنده «پنهان در سایه» با اشاره به اینکه در اغلب داستان‌های این مجموعه سایه در عملکرد شخصیت‌ها نمود پیدا می‌کند، گفت: سایه همواره آمیزه‌ای از ترس و ترحم ذهن انسان است. اغلب آثار درون‌گرایانه می‌توانند به نوعی سایه را به مخاطب معرفی کنند و علاوه براعمال انسان، گفت‌وگوی درونی وی با خود نیز می‌تواند این موضوع را نشان بدهد.

نشر روزگار کتاب «پنهان در سایه» را در 86 صفحه و بهای 44 هزار تومان روانه بازار کرده است. ازاین نویسنده پیش از این رمان «دهکده پرکازه» در سال 96 منتشر شده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها