«مغاک جنون» حاصل تجربه 50 ساله اتوود در زمینه مطالعه و درمان جنون در تمام اشکال آن است. او در این کتاب به طیف وسیعی از وخیمترین وضعیتهای هیجانی بیماران میپردازد.
کتاب در فصل نخست رواندرمانی را به عنوان یک علم انسانی معرفی میکند و نقل قولی از امیلی دیکنسون میآورد تحت این مضمون که «چه جنونها که در چشم جان والاترین درایتهاست و چه عقلها که جز دیوانگی محض نیست.» اتوود از سر شوق یافتن رازهای اعماق وجود، معتقد است رفتن به سمت درمان بیماری روانی، زمینه شناخت بیشتر ذهن را فراهم میکند.
اتوود در فصل دوم کتاب به جنبههای دیگری از بیماریهای روانی میپردازد و نقدی جدی به نامگذاری بیماریها وارد میکند. او میگوید یکی از شرمآورترین بخشهای روانپزشکی همین نظامهای روزافزون نامگذاری است و این موضوع بیش از هرجایی در مطالعات حول جنون آزاردهنده است.
فصل سوم کتاب به موضوع فلسفه و رواندرمانی پرداخته است. از نظر اتوود فلسفه حوزهای است که به ما در خصوص عمیقترین مفروضههای ذهنیمان آگاهی میدهد و از این نظر، درمانگران قطعا باید فیلسوف باشند.
فصل بعد موضوع رویا و هذیان را پیش میکشد با این عبارات از راینر ماریا ریلکه؛ «در رویا، هذیان و یا اثر هنری موقعیتی که به شکل استعاره درآمده، تبدیل به تصویری کامل میگردد. در این لحظه، ویژگی گذرا، دردناک و ناپایدار خود را از دست میدهد و سرشار از اهمیت و اعتبار ذاتی میشود.»
اتوود در فصلهای دیگر کتاب نیز به موضوعاتی همچون ناگفتنیها و تحملناشدنیها، تراژدی آسیب به خود، خورشید سیاه مالیخولیا، شبح و جنون و نبوغ فلسفه پسادکارتی میپردازد. اتوود با نگاه ویژه به بیمارانی که با آنها برخورد کرده به صورت موردکاوی به آنها اشاره میکند و بحثهای خودش را در جلسات رواندرمانی پیش میکشد.
آنطور که در پشت جلد کتاب آمده، مغاک جنون حاصل تجربه 50ساله اتوود در زمینه مطالعه و درمان جنون در تمام اشکال آن است. او در این کتاب به طیف وسیعی از وخیمترین وضعیتهای هیجانی بیماران میپردازد. از جلوههای مختلف روانپریشی و افسردگی و اقدام به خودکشی گرفته تا تاثیر آسیبهای عمیق کودکی، تکهپاره شدن شخصیت به چندین خود، رابطه جنون و نبوغ و همچنین اهمیت پیشفرضهای فلسفی در کار بالینی با اختلالات شدید روانی. اتوود در جای جای کتاب بر سرشت انسانی و ماهیت بیناذهنیتی جنون تاکید میکند.
ماهیتی که حتی در شدیدترین موارد بیماری روانی، در اوجهای خیرهکننده و حضیضهای دردناک جستجوی بیامان حقیقت در زندگی هم از جانب بیمار و هم از جانب درمانگر به چشم میخورد. بعید است کسی داستانهای بالینی این کتاب را بخواند و به آنچه در اعماق وجود خودش نهفته است نزدیکتر نشود.
کتاب «مغاک جنون» توسط پیوند جلالی و آرش مهرکش ترجمه شده و نشر نو آن را در 256 صفحه روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما