به گفته او، در کتاب حاضر، در طی ۸ بخش به تفصیل شعر و شخصیت حافظ در پرتو گفتمانهای اجتماعی و تاریخی و با بهرهیابی از منابع مختلف و مُتقَن تحلیل و بررسی شده است.
کشاورز بیضایی درباره کتاب فوق گفت: در بخش اول این کتاب مبانی و کلیات بحث شامل تاریخگرایی نوین، تاریخگرایی نوین و گفتمانها، دیوان حافظ و موقعیت تاریخی مورد بررسی قرار گرفته و در بخش دوم، گفتمانهای سیاسی قرن هشتم در شعر حافظ به تفصیل بیان شده است.
این پژوهشگر و حافظشناس افزود: در بخش سوم گفتمانهای اجتماعی شعر حافظ بیان شده و در بخش چهارم این کتاب دیوانسالاری مستعجل آل اینجو و شکوفایی فرهنگی و هنری به بحث درآمده است. در این بخش نظم دیوانسالاری و ترویج هنر، نگاهی اجمالی به فعالیتهای فرهنگی و هنری در دوران سلسله آل اینجو، کارکرد دیوانسالاری آل اینجو مورد کنکاش قرار گرفته است.
مولف کتاب حافظ و گفتمانهای اجتماعی و تاریخی در ادامه حافظ، هراس و آسیب اجتماعی را بخش پنجم این اثر عنوان کرد و گفت: در بخش ششم کتاب تفال طبقه حاکمیت به دیوان حافظ در سه زیرشاخه بررسی شده است. همچنین در بخش هفتم دادههای تاریخی شعر حافظ شرح داده شده است. در بخش پایانی و هشتم کتاب فوق هم شعر حافظ و اصطلاحات دیوانی به مخاطب ارایه شده است.
کشاورز بیضایی در درآمدی بر این کتاب مینویسد: «یکی از ابعاد و ویژگیهای مهم و چشمگیر شعر حافظ، صرف نظر از ابعاد زیباییشناسانه، بلاغی و سبکی، عرفانی و محتوایی شعر وی، بعد اجتماعی اشعار اوست که آنچنان بدان پرداخته نشده است. طنین تپشهای حیات اجتماعی و عناصر آن در شعر حافظ به گونهایست که انگار تاریخ اجتماعی ایران؛ خصوصا تاریخ اجتماعی سده هشتم هجری در شعر وی نفس میکشد...»
محمد کشاورز بیضایی، متولد روستای علیآباد از توابع شهرستان بیضا در استان فارس، دانشآموخته رشته ایرانشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران و دکترای تاریخ دانشگاه تبریز و همچنین جزو استعدادهای درخشان است. از کشاورز بیضایی ۵ کتاب در حوزه شعر و ادبیات و تاریخ و نزدیک به ۵۰ مقاله علمی و پژوهشی، isc، علمی ترویجی، تخصصی و ژورنال، در حوزه فارسپژوهی، بیضاپژوهی، تاریخ فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی، حافظپژوهی و تاریخ سیاسی و اجتماعی دوره قاجار انتشار یافته است. کشاورز بیضایی متولد ۱۳۶۲ استادیار گروه معارف اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر است که از او پیشتر کتاب «در ساحت کشتی شکستگان؛ جستارهایی در گفتمان تاریخی و فرهنگی شعر حافظ شیرازی» از سوی نشر روزگار منتشر شده است.
به گزارش ایبنا؛ حافظ و گفتمانهای اجتماعی و تاریخی در ۸ خرداد ۱۴۰۲ در ۲۳۶ صفحه به بهای یکصد و ۷۵ هزار تومان از سوی نشر مروارید به بازار کتاب آمد.
نظر شما