کهگیلویه و بویراحمد- مدرس اصول تدوین در تاریخ شفاهی بر این باور است که کار تاریخ شفاهی ماندگار کردن، ثبت، ضبط و هویت بخشیدن به اطلاعات و نجات خاطرات و اتفاقات گذشته از فراموشی است.
وی گفت:زبان معیاری مهم در کار تدوین است و تدوینگر باید بر زبان راوی اشراف داشته باشد.
قاسمیپور با بیان اینکه مخاطب تاریخ شفاهی خواص هستند، افزود: روایتی که توسط راوی ارائه میشود همچون کپسولی فشرده از مباحث مختلف است که باید کاوش و کنترل شود.
مدرس کارگاه تاریخ شفاهی بیان کرد: تدوینگر باید خاطره و ساختار آن را بشناسد و بداند که در هنگام تدوین چگونه از آن استفاده کند و پردازش شود.
قاسمیپور افزود: متنی که برای تدوین به دست تدوینگر میرسد خیلی هم خام نیست زیرا یک بار توسط مصاحبه شونده پایش شده و حذف و اضافاتی در آن انجام گرفته است و یک بار نیز ذوق و سلیقه مصاحبهکننده در آن اعمال شدهاست.
این استاد حوزه تاریخ شفاهی با اشاره به نکات مد نظر در تدوین تاریخ شفاهی گفت: در تدوین تاریخ شفاهی باید نکاتی از جمله بازشنوایی و بازخوانی کامل مصاحبهها، تنظیم و نگارش متن با رعایت استانداردهای متن مکتوب ،ایجاد ارتباط موجه بین اسناد مکتوب و اسناد شفاهی، ورود پژوهشی در فرازهای ناقص و گویاسازی متن را مد نظر قرار داد.
وی با بیان اینکه در زمان و در معرفی اشخاص باید گویاسازی متنی صورت پذیرد، اضافه کرد: در تدوین تاریخ شفاهی کار باید براساس چیدمان اصولی تنطیم شود وخط سیر زمانی و موضوعی در کار تدوینگر بسیار مهم است.
قاسمیپور در پایان بیان کرد: تدوینگر با بازخوانی متنی و گوش دادن به روایت، لحن، فضای مصاحبه، نوع بیان راوی، انتظارات وی را تشخیص میدهد و آنجا متوجه میشود که نواقص کار چیست و آیا لازم است با مصاحبه شونده ارتباط برقرار کرد.
کارگاه آموزشی تدوین تاریخ شفاهی به صورت ویدئوکنفرانس و با حضور استاد محمد قاسمی پور و جمعی از نویسندگان و پژوهشگران دفاع مقدس در یاسوج برگزار شد.
این دومین کارگاه اموزشی تاریخ شفاهی است که در سال جاری در شهر یاسوج برگزار شده است.
نظر شما