میز خدمت، نگارخانه، نشریات، خدمات مبتنی بر وب، کلاس آموزش مبتنی بر وب، تالار علم و خلاقیت، کلاس آموزشی، ساختکده، مخزن کتاب نوجوان، بخش کودک، امانت و مخزن کتاب، خدمات فنی، بخش مرجع، استانشناسی، تالارهای مطالعه عمومی، تالار مطالعه محققین، بخش ناشنوایان و نابینایان، تالار سنتی از بخشهای مختلف این کتابخانه است.
در ادامه بخشهای مهم کتابخانه مرکزی خرمآباد را مرور میکنیم.
در این بخش ثبتنام، ارائه کارت عضویت، ثبتنام اعضای استفادهکننده از سالنهای مطالعه، تالار علم و خلاقیت، متقاضیان پایگاههای اطلاعاتی و کلاس مبتنی بر وب در این بخش انجام میشود.
در فضای ورودی و لابی کتابخانه، امکان برگزاری نمایشگاهها و نمایش آثار در حوزههای استانشناسی و مناسبتها فراهم شده است.
در این بخش هنرمندان میتوانند آثار هنری خود را در فضای نگارخانه کتابخانه در معرض دید علاقهمندان قرار دهند.
این بخش شامل ۵۰ عنوان نشریه در موضوعات متنوع با امکان استفاده اعضا است و مراجعین میتوانند به آرشیو نشریات گذشته در بخش نشریات نیز دسترسی یابند. آگاهی از اخبار به روز و جاری از طریق استندهای ایستاده نمایشی و دسترسی به روزنامهها و نشریات روز از طریق پایگاه MAGIRAN و سایر پایگاهها به صورت مجازی در این بخش امکانپذیر است.
امکان بهرهگیری از اینترنت پرسرعت و دسترسی آزاد و بدون محدودیت پژوهشگران و محققین به مقالات علمی روز دنیا در این بخش فراهم است. خدمات مبتنی بر وب شامل سه بخش: پایگاههای اطلاعاتی، فیلم و موسیقی و خدمات اینترنتی است. در بخش پایگاههای اطلاعاتی دسترسی به بیش از ۱۸۰۰پایگاه اطلاعاتی از طریق پایگاه تامین منابع علمی(MEGAPAPER) فراهم شده است. از جمله این مقالات مقالات ژورنالی لاتین، مقالات کنفرانسی، کتابها و نیز فصلهای کتاب و استانداردهای صنعتی، پایاننامهها است.
همچنین مقالات همایشها و کنفرانسهای داخلی از طریق پایگاه سیویلیکا قابل استفاده پژوهشگران است. بهرهگیری از آرشیو منابع دیداری شنیداری برای دسترسی محققان و پژوهشگران به محتواهای گذشته امکانپذیر است.
فضای آموزش با ظرفیت ۱۵ نفر، امکان برگزاری کلاسهای مرتبط برای دانشآموزان را فراهم میکند. این کلاس مجهز به اینترنت پرسرعت و سیستمهای رایانه برای شرکتکنندگان است. همکاری و برگزاری جلسات تخصصی، نشستهای مشترک و کارگاهها از جمله اقدامات این فضا در کتابخانه است.
تالار علم و خلاقیت
به منظور ایجاد فضای جذاب و خلاقانه برای نوجوانان فضایی با عنوان «تالار علم و خلاقیت» با زیربنای قریب ۱۲۵ مترمربع ایجاد شده است. این فضا شامل ۳ بخش ۱. اتاق علم مجازی ۲. ساختکده و کارگاه نمونهسازی با چاپگر سه بعدی و ۳. کلاس آموزشی است.
در این فضا نوجوانان میتوانند در کتابخانه به سایت آزمایشگاههای مجازی نهاد کتابخانهها و سایر وبسایتهای آموزشی دسترسی پیدا کنند. با استفاده از استندهای لمسی، دانشآموزان میتوانند به صورت گروهی آزمایشهای ۵ حوزه علوم (ریاضی، فیزیک، زیستشناسی، زمینشناسی، شیمی) را با یادگیری همزمان به همراه سرگرمی تجربه کنند.
مزیت استفاده از آزمایشهای مجازی نیز شامل تنوع آزمایشها و امکان به روزرسانی و استفاده همزمان چندین عضو است. این فضا با تجهیز به استندهای لمسی و وسایل کمک آموزشی و مبلمان مناسب امکان حضور ۱۵ نفر عضو به همراه مربیان و یا کتابداران را فراهم میکند. امکان دسترسی اعضا در ساعتهای مختلف و به صورت رایگان در این فضا فراهم است.
کلاس آموزشی
فضای آموزش در کتابخانه مرکزی خرمآباد با ظرفیت ۱۵ نفر امکان برگزاری کلاسهای علمی و تئوری مرتبط را برای دانشآموزان فراهم میکند. همکاری و برگزاری نشستهای مشترک با پارکهای علم و فناوری، سازمان فنی و حرفهای، انجمن نجوم و ... از جمله اقدامات آتی این فضا در کتابخانه است.
ساختکده
این بخش که یکی از بخشهای جذاب کتابخانه مرکزی خرمآباد به شمار میرود علاوه بر تجربه یادگیری در فضای مجازی، ساختکده با امکان بهرهگیری از تجهیزات فیزیکی، فضای خلاقانهای را برای یادگیری مهارتها فراهم میکند.
در ساختکده، اعضای کتابخانه میتوانند به صورت گروهی یا به تنهایی در پروژههای خلاقانه کار کنند. در ساختکده اعضا میتوانند فعالیتهایی را تجربه کنند که قبلاً دسترسی را به آنها نداشتند. در این مکان دانشآموزان با استفاده از ابزارها و دستگاهها امکان تبدیل ایده به عمل را دارند. بهرهگیری از دستگاه چاپگر سه بعدی به عنوان یک ابزار آموزشی و به منظور تجربه ساخت ماکتها و اشیاء برای دانشآموزان در کتابخانه مرکزی خرمآباد برای اولین بار فراهم شده است. حضور و کار در ساختکده با رعایت ایمنی کامل و تحت نظارت مربیها و کتابداران آموزش دیده و در ساعات خاصی فراهم میشود.
مخزن کتاب نوجوان
مخزن کتاب کودک و نوجوان دارای ۱۵۰۰ نسخه کتاب ویژه گروه سنی نوجوان و وسایل کمک آموزشی اعم از مولاژها، کره جغرافیایی، آینهها و ... است.
بخش کودک
بخش کودک کتابخانه با زیربنای ۲۸۰ مترمربع با فضاسازی استاندارد و تجهیزات مناسب راهاندازی شده است.
پیشبینی این بخش در فضای همکف و نزدیک به فضای ورودی، دسترسی راحت کودکان و والدین را فراهم میکند. این بخش دارای ۸ فضای مجزا است: ۱. امانت ۲. انتظار والدین ۳. خردسال ۴.بازی و سرگرمی ۶. نشریات ۷. مخزن کتاب ۸. سن اجرای نمایش کودکانه، اجرای برنامهها و کلاسها.
نکته مهم این که مراجعه و حضور همزمان ۱۰۰ کودک در بخش کودک امکانپذیر است و این بخش دارای ۶ هزار نسخه کتاب در سه رده سنی الف، ب و ج بوده و قابلیت گسترش تا ۲۰ هزار هزار نسخه نیز هست.
در بخش کودک بیش از ۵۰ محصول اسباببازی فکری و آموزشی در اختیار کودکان قرار دارد و برگزاری کلاسها و برنامههای فرهنگی از جمله: شعرخوانی، جمعخوانی، شاهنامه خوتنی، قصهگویی، رباتیک، کاردستی و... نیز در آن امکانپذیر است.
امانت و مخزن کتاب
مخزن کتاب کتابخانه با ظرفیت ۳۵ هزار نسخه کتاب و طراحی استاندارد و فضاسازی مناسب در اختیار مراجعین و اعضای کتابخانه قرار دارد.
فضای مخزن امکان گسترش تا ۵۰ هزار نسخه کتاب در آینده را دارد. فضای نشیمن و امکان تورق کتاب در فضای مخزن فراهم شده است.
جستجوی کتاب در نرمافزار کتابخانهها، بازیابی و امانت کتاب در نرمافزار کتابخانه و بخش امانت امکانپذیر است.
بخش مرجع
در این بخش ۳۵۰ نسخه کتاب فارسی و لاتین در فضایی مجزا به همراه مبلمان مناسب برای استفاده کتب در محل در بخش مرجع کتابخانه در اختیار اعضا است.
بخش کمک درسی و نوجوان
بیش از ۳۸۰ نسخه کتاب کمک درسی برای استفاده دانشجویان و دانشآموزان در کنار مخزن کتابخانه قراردارد که از این نظر امکان خوبی برای دانشآموزان و محصلان فراهم شده است.
بخش استانشناسی
بخش استانشناسی و میراث فرهنگی کتابخانه با هدف شناساندن میراث فرهنگی محلی، نویسندگان، آداب و رسوم و سنن منطقه و ناشران بومی و... ایجاد شده است.
این بخش با زیربنایی بالغ بر ۷۵ مترمربع و فضاسازی سنتی با الهام از طبیعت و معماری استان طراحی و تجهیز شده است و می تواند پذیرای نشستها و جلسات فرهنگی استان باشد. در این بخش امکان استفاده از کتابها و سایر منابع مرتبط فراهم میشود.
تالارهای مطالعه عمومی
در دو فضای مجزا خانمها و آقایان با مجموع زیربنای ۵۷۰ متر مربع پیشبینی شده است. سالنهای مطالعه امکان استفاده همزمان ۲۶۶ نفر (۱۲۶ نفر در سالن خانمها و ۱۴۰ نفر در سالن آقایان) را برای اعضای کتابخانه فراهم میکند. اعضای استفادهکننده از سالنهای مطالعه امکان بهرهگیری از ۲۰۰ کمد نگهداری وسایل را دارند.
تالارهای محققین
تالارهای مطالعه محققین در دو فضای مجزا ویژه خانمها و آقایان با زیربنای ۲۰۴ مترمربع و ظرفیت ۱۸ نفر در هر سالن، با امکان دسترسی به اینترنت پرسرعت و تجهیزات مطالعه استاندارد، صرفا برای مطالعه و انجام کارهای پژوهشی در اختیار دانشجویان تحصیلات تکمیلی و محققین است.
بخش ناشنوایان
دارای بیش از ۵۰ نسخه کتاب ویژه ناشنوایان است و امکان استفاده و بهرهگیری از فضای کلاس مبتنی بر وب به منظور نمایش فیلمهای تصویری ناشنوایان فراهم است.
بخش نابینایان
این بخش نیز دارای بیش از ۱۵۰ نسخه کتاب بریل، از جمله تجهیزات تخصصی بخش نابینایان دستگاه برجسته نگار هوشمند و بسته اسباب بازی و اقلام آموزشی است که در اختیار اعضای نابینا و کم بینا قرار میگیرد. بخش نابینایان فضای مناسبی جهت برگزاری نشستها و کلاسها و گردهمایی نابینایان است.
نظر شما