ایران در سطح جهانی کشوری پیشرو در عرصه قصهگویی است
فرهاد فلاح، سخن خود را با نام خدایی که خود قصهگوست آغاز کرد و گفت: امروز مراسم آغاز بیستوپنجمین دوره جشنواره قصهگویی است که به صورت ملی و بینالمللی برگزار میشود. ربع قرن گذشته را با قصه و قصهگویی تجربه کردیم و یکی از افتخارات بزرگ جهانی را رقم زدیم. مفتخریم که اعلام کنیم امروزه ایران به عنوان یکی از پیشروترین کشورها در عرصه قصهگویی در سطح جهانی میدرخشد و در جشنواره بیستوپنجم تلاش میکنیم نخستین گام خود را برای ثبت جهانی قصهگویی برداریم؛ بنابراین این دوره از جشنواره، طلیعه ثبت جهانی قصهگویی خواهد بود.
جشنواره بیستوپنجم نسبت به سالهای قبل متفاوت است
فلاح، ویژگی مهم جشنواره بیستوپنجم را موضوعات جدید و رویکردهای نوین آن دانست و در اینباره گفت: جوایز ویژه جدیدی نیز در این جشنواره مدنظر است و ما امروز از پوستری هم رونمایی خواهیم کرد که نسبت به سالهای قبل متفاوت است.
وی درباره ظرفیت قصه و قصهگویی در امر تربیتی توضیح داد: قصه و قصهگویی به عنوان ظرفیتی بسیار ارزشمند برای تربیت کودکان و نوجوانان به شمار میرود و تلاش داریم که این ظرفیت جدی را به صحنه تربیت بازگردانیم. به همین دلیل به دنبال عمومیسازی و مردمیسازی جشنواره هستیم. میخواهیم قصه را به خانوادهها و حوزه تربیت برگردانیم و کاری کنیم که قصهگویی به صورت کاملا ارزان در اختیار خانوادهها قرار بگیرد.
فرهاد فلاح به قصههای قرآنی و کاربرد ارزشمند آنها اشاره و بیان کرد: آن چیزی که قصه را جاودان میکند بهکارگیری آن در قرآن کریم است که خداوند از هنر قصه برای تربیت بشریت استفاده کرده است. بیش از ۸۰ قصه و داستان در قرآن کریم داریم که این هنر و ساختار تربیتی را برای هدایت و ارشاد و تربیت انسانها به کار گرفته است. این بهکارگیری، زمینه ماندگاری قصه و قصهگویی را فراهم کرد. اکنون آموزش و پرورش نیز به سمت این رویکرد رفته و آموزش قصه و قصهگویی را در یکی دروس خود قرار داده است.
فلاح به شعار جشنواره امسال اشاره و بیان کرد: شعار بیستوپنجمین جشنواره بینالمللی قصهگویی «با قصه لبخند بسازیم» است که بر اساس بررسیها و مطالعاتی تعیین شده است. آن چیزی که باعث شد به این شعار برسیم، این نکته بود که لبخند در کنار یک حکمت شکل بگیرد و به این دلیل، شعار را به معنای استفاده از قصههای حکیمانه با زاویهدید جدید و تربیتی قرار دادیم.
جشنواره امسال سرفصل جدیدی در اقتصاد قصهگویان خواهد بود
فلاح در بخش بعدی صحبتهای خود توضیحاتی راجعبه محورهای موضوعی، رویکردهای چهارگانه و جوایز جدید جشنواره بیستوپنجم بیان کرد. وی هر یک از محورهای موضوعی جشنواره را نام برد و گفت: یکی از رویکردهای جشنواره امسال، قصههای قرآنی، دینی و مذهبی است. ما معتقدیم نباید به بیان قصه با مدلهای قدیمی بپردازیم؛ زیرا بسیاری از بچهها با قصههای قرآنی آشنا هستند و چهار رویکرد را مطرح کردیم تا مدلها جدید و متفاوت شوند.
وی بیان کرد: محور دوم، قصههای کارآفرینان است. اولینبار است که در جشنواره قصهگویی، میخواهیم از ظرفیت قصه در زمینه تولید و هنر اشتغال استفاده کنیم. در دنیا از ظرفیت قصه و قصهگویی در عرصه اشتغال و کارآفرینی استفاده میشود و کارشناسان ما نیز به این نتیجه رسیدند که ما هم از این ظرفیت استفاده کنیم؛ زیرا کارآفرینان بسیاری داریم که قصه شروع و ادامه کارشان جذاب است و قابل ارائه و معرفی به بقیه و میتواند الگویی باشد برای مخاطب کودک و نوجوان. نخستین تجربه ماست و باید ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد. در این زمینه، حمایت مالی شرکتهای اقتصادی از قصهگویان هم برای ما اقتصاد قصهگویان را رقم خواهد زد و میتواند سرفصل جدیدی در اقتصاد قصهگویان باشد.
قصه نامداران از فردوسی تا شهید سلیمانی
فلاح ادامه داد: سومین محور موضوعی جشنواره، قصه نامداران و اسطورههاست. نوجوانان ما به معرفی اسطورهها و قهرمانان ملی نیازمند هستند و بسیار مبارک است که از این ظرفیت در عرصه قصهگویی استفاده کنیم؛ به این دلیل این موضوع در جشنواره قرار گرفته است. قصهگویان میتوانند از فردوسی تا شهید سلیمانی به قصهگویی درباره نامداران بپردازند.
وی به انیمیشن «بچهزرنگ» نیز اشاره کرد و گفت: کانون پرورش فکری در مهرماه اکران انیمیشن «بچهزرنگ» را خواهد داشت و فکر میکنیم جریان فرهنگی بسیار خوبی را ایجاد کند و امیدوارم خانوادهها و بچهها از این انیمیشن حمایت کنند.
فلاح در انتهای این مبحث بخش چهارم را نیز قصههای آزاد برشمرد و آن را بخش همیشگی در سرفصلهای جشنواره معرفی کرد.
مبحث بعدی توضیحات رئیس بیستوپنجمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی، رویکردهای جشنواره بود. فرهاد فلاح در این زمینه گفت: رویکرد اول نگاه و زاویهدید جدید است. در این جشنواره، ارائه قصه با نگاه و زاویهدید جدید مدنظر ماست: بهخصوص در بخش قصههای قرآنی و دینی. مربیان ما در مراکز کانون در این سالها به بچهها با این رویکرد آموزش دادهاند و اکنون بچههایی که در کانون هستند با نگاه و زاویهدید جدید در آثار هنری و ادبی آشنا هستند.
وی ادامه داد: رویکرد دوم امیدآفرینی است. قصه باید بارقه امید به آینده و کار و تلاش بیشتر برای رسیدن به کیفیت زندگی بالاتر را در دل بچهها ایجاد کند و رویکرد سوم، ایمان و الهامآفرینی است؛ اینکه قصه چقدر توانایی تحکیم ساختارهای ایمانی و فکری در دل بچهها را دارد و میتواند این ظرفیت را ایجاد کند. درنهایت، رویکرد چهارم، لبخند است؛ اینکه هر قصه چقدر تواناست در نشاندن لبخند بر لبان مخاطب. فکر میکنم هم موضوعات و هم رویکردها ظرفیت خوبی را برای برگزاری جشنوارهای جذاب فراهم میکنند.
فلاح پس از معرفی اجمالی بخشهای جشنواره که مانند گذشته است، به کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه اشاره و بیان کرد: جشنواره قصهگویی باید بتواند برای کودکان و نوجوانان با نیازهای خاص، ظرفیتهای خوبی ایجاد کند. چندین سال است که بخش زبان اشاره به جشنواره اضافه شده است و درخواست داریم که این بخش تقویت شود تا بچههایی که نیاز ویژه دارند بتوانند از ظرفیت قصهگویی استفاده کنند.
جایزه ویژه شهید سلیمانی یکی از جوایز ویژه جشنواره امسال
فرهاد فلاح نکته پایانی خود را به معرفی جوایز جدید اختصاص داد و در توضیح آنها گفت: علاوهبر داوریهایی که خواهیم داشت سه جایزه ویژه داریم. برای اولینبار نخستین جایزه جهانی قصهگویی به بهترین قصه و قصهگو اهدا خواهد شد. طبق بررسیها، در جهان جایزه قصهگویی نداریم. کشورهای ایران و سوئد در قصهگویی پیشتاز هستند و امیدواریم این اقدام کانون، ظرفیت خوبی در قصهگویی در عرصه بینالملل ایجاد کند.
وی افزود: جایزه ویژه شهید سلیمانی برای بهترین قصه در حوزه شهید سلیمانی از جوایز امسال است که با همکاری بنیاد شهید سلیمانی و خانواده ایشان اهدا خواهد شد. سومین جایزه ویژه جشنواره نیز با توجه به شعار آن که لبخند است، اختصاص مییابد به قصهای که بیشترین لبخند را دریافت کرده است.
تا ساعاتی دیگر سایت جشنواره کار خود را آغاز خواهد کرد
فلاح درباره آغاز به کار سایت جشنواره بیستوپنجم گفت: از ساعاتی دیگر سایت جشنواره امکان ثبتنام را فراهم خواهد کرد و مخاطبان میتوانند ویدیوهای خود را بارگذاری کنند. سال گذشته حدود ۱۲ هزار اثر دریافت کردیم و امیدواریم امسال تعداد آن فراتر رود.
وی راجعبه مرحله استانی جشنواره افزود: تا پایان مهرماه امکان ارسال آثار در بخش استانی وجود دارد و در آبانماه، بخش استانی را در استانهای مختلف برگزار میکنیم و در آذرماه، همزمان با شب یلدا، اختتامیه جشنواره را در یکی از شهرهای کشورمان برگزار میکنیم.
رئیس بیستوپنجمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی خبر جدیدی نیز مبنی بر اعلام پایتخت قصهگویی ارائه داد و گفت: در حال بررسی هستیم که پایتخت قصهگویی را اعلام کنیم و از این به بعد جشنواره به طور دائم در همان شهر برگزار شود.
فرهاد فلاح ضمن ابراز امیدواری از حمایت و همکاری همه فعالان حوزه کودک و نوجوان، قصهگویی و اصحاب رسانه در معرفی بهتر جشنواره قصهگویی گفت: امیدواریم با حمایت همه فعالان شاهد یک جشنواره بزرگ با هدف عمومیسازی و مردمیسازی باشیم و تلاش میکنیم قصه را به خانوادهها برگردانیم و کاری کنیم که قصه در خانوادهها زنده شود.
در این زمینه، یکی از بهترین بسترها رسانه است که به عمومیسازی قصهگویی کمک میکند. فلاح درباره این موضوع گفت: بعد از بخش ملی و بینالمللی میخواهیم جریان قصهگویی را در عرصه رسانهها ایجاد کنیم و قصهگویی را به تلویزیون بکشانیم تا مردم بتوانند در قالب مسابقه، قصه ببینند و نظر دهند.
وی در پایان صحبتهای خود راجعبه پوستر جشنواره امسال عنوان کرد: پوستر امسال برگرفته از همه محتواهایی است که به آن اشاره کردم. امید داریم که با همکاری همه شما، شاهد یک جشنواره فاخر متناسب با شأن جمهوری اسلامی ایران در عرصه بینالملل باشیم.
زندگیآموزی با قصه و قصهگویی
مجید قناد، چهره محبوب کودکان و نوجوانان دیروز و حتی امروز عرصه رسانه و تلویزیون، سخنران بعدی مراسم بود. وی گفت: ابتدا یادی کنیم از بسیاری از عزیزانی که در سالهای پیش تلاش کردند و الان جایشان خالی است، تشکر کنیم از تمام مدیران و مربیانی که در سراسر کشور در عرصه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تلاش میکنند و خداقوت میگوییم به برگزاری ۲۴ دوره جشنواره؛ چرا که اگر بچهای آن دوره ششساله بوده حالا ۳۰ ساله شده است. وی افزود: بچههای ما با زندگی و ادب و احترام از طریق قصهگویی آشنا میشوند. ما از طریق قصه بچهها را آموزش میدهیم؛ از همان زمانی که در شکم مادر است و مادر برایش لالایی میخواند و قصه میگوید و تا بعد که متولد میشود و از طریق قصه با دنیای بیرون آشنا میشود. بنابراین خواهش میکنم که فقط نخواهیم کانون برای قصهگویی تلاش کند. پدر و مادر گرامی شما اولین مربیان قصهگویی برای بچه هستید. بعدی، رسانه است که میتواند به راحتی وارد خانوادهها شود و همکاری کند که قصهها را به دل خانهها ببریم و در روستاها بچهها از این ظرفیت به راحتی استفاده کنند و در تلویزیون قصه ببینند.
این جشنواره برای بچههاست: آیندهسازان کشور
وی ادامه داد: در این ۲۴ دوره خیلی تلاشها شده است. یکی از وظایف خطیری که کانون داشته این بوده که به بچههای ناشنوایان و حتی نابینایان توجه شده است. انشاءالله همگی کمک کنند برای برگزاری جشنواره که این جشنواره برای بچههاست؛ بچههایی که آیندهساز هستند.
این مجری تلویزیون گفت: امیدواریم با کمک رسانه بتوانیم بچهها را بیشتر با وظایفشان و چیزهایی که دوست دارند، آشنا کنیم. امیدوارم دست به دست هم دهیم و جشنواره خوبی را برگزار کنیم. بچهها چشم به راه هستند که ببینند چه برای آنها داریم بویژه از طرف کانون.
در بخش بعدی برنامه، پیام ویدیویی نور اسحاق، قصهگوی اهل مالزی پخش شد که از احساس و تجربه خود راجعبه شرکت در جشنواره قصهگویی گفت و آرزو کرد که کشور خودش هم چنین جشنوارهای داشته باشد. در انتهای برنامه، پس از پخش کلیپی از پوسترهای دورههای قبل جشنواره و بیان قصه طراحی پوستر امسال از زبان یلدا منتظری، طراح آن، پوستر بیستوپنجمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی رونمایی شد.
نظر شما