پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۸۸ - ۰۸:۰۰
كتابخانه كنگره محلي؛ براي مطالعه بين‌المللي

ابوذر علي‌زاده، دانشجوي كارشناسي ارشد كتابداري و اطلاع‌رساني، مدير روابط عمومي اداره كل كتابخانه‌هاي خوزستان: تقریبا نیمی از کتاب‌های کتابخانه کنگره به زبان‌هایی غیر از انگلیسی هستند. برای بسیاری از نقاط جهان همچون چین، روسیه و آمریکای لاتین مجموعه‌های این کتابخانه کاملترین و عالیترین مرجع نمونه‌های خارج از کشور هستند...

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، ابوذر علي‌زاده، دانشجوي كارشناسي ارشد كتابداري و اطلاع‌رساني، مدير روابط عمومي اداره كل كتابخانه‌هاي خوزستان: تقریبا نیمی از کتاب‌های کتابخانه کنگره به زبان‌هایی غیر از انگلیسی هستند. برای بسیاری از نقاط جهان همچون چین، روسیه و آمریکای لاتین مجموعه‌های این کتابخانه کاملترین و عالیترین مرجع نمونه‌های خارج از کشور هستند. در 24 آوریل سال 1800م «جان آدامز»، رییس جمهور وقت آمریکا لایحه ای را به کنگره آمریکا فرستاد که بر اساس آن علاوه بر انتقال پایتخت این کشور از فیلادلفیا به شهر جدید واشنگتن،‌ با اختصاص مبلغ 5000 دلار برای تاسیس کتابخانه ای حاوی کتاب‌هاي قابل استفاده و مفید برای اعضای کنگره آمریکا نیز موافقت شد. به اين ترتیب با گردآوری یک مجموعه سه هزار نسخه‌اي در بخشی از کاپیتول – ساختمان جدید کنگره آمریکا- سنگ بنای اولین کتابخانه کنگره امریکا گذاشته شد. 

اما در حقیقت پایه گذاری آنچه هم اکنون به عنوان بزرگترین کتابخانه جهان شناخته می شود،‌ مدیون وقایعی است که 15سال بعد اتفاق افتاد. در آگوست سال 1814 ارتش مهاجم انگلستان با به آتش کشیدن ساختمان کنگره کتابخانه کوچک آنرا نیز نابود کرد. یکسال بعد «توماس جفرسون»،‌ رییس جمهور بازنشسته آمریکا در ازای دریافت 23950 دلار،‌ کتابخانه شخصی خودش را که حاوی 6487 نسخه کتاب در موضوع‌هاي گوناگون هنری،‌ فلسفی،‌ ریاضیات، علوم پزشکی، روانشناسی و غیره بود، تقدیم کنگره کرد. در1851آﺗﺶ ﺳﻮزی ﺗﻌﺪاد زﯾﺎدی ﮐﺘﺎب را از ﺑﯿﻦ ﺑﺮد و ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺑﻪ20 ﻫﺰار نسخه رﺳﯿﺪ در1852 ﮐﻨﮕـﺮه ﺑﻮدﺟـﻪ ای ﻣﻌـﺎدل10 ﻫﺰار دﻻر ﺑﺮای ﺧﺮﯾﺪ ﻓﻮری ﮐﺘﺎب ﺗﺼﻮﯾﺐ ﮐﺮد وﮐﻤﯽ ﺑﻌﺪ ﻧﯿﺰ ﺑﻪ اﯾﻦ رﻗﻢ75ﻫزار دﻻر اﺿﺎﻓﻪ ﺷﺪ. 

در فاصله سالهای 1864 تا 1897 « آنیثورس راند»‌، کتابدار کنگره، این کتابخانه را به یک مرکز تحقیقاتی ملی مبدل كرد. در سال 1886 و به دنبال تصمیمی که 13 سال قبل کنگره به منظور تغییر معماری ساختمان کتابخانه گرفته بود،‌ «جان اسمیت» و «پل پلز» مسوولیت ساخت بنایی با معماری دوره رنسانس ایتالیا را بر عهده گرفتند. 

سرانجام در اوایل نوامبر سال 1897 بزرگترین، مجهزترین، ایمن ترین و طولانی ترین کتابخانه جهان در ساختمان توماس جفرسون در واشنگتن دی سی افتتاح شد. دو ساختمان دیگر با نامهای جان آدامز و جیمز مدیسون نیز در سالهای 1938 و 1981 به عمارت قبلی اضافه شدند.
 
در کتابخانه کنگره آمریکا مجموعه ای از 29 میلیون کتاب و مقاله با بیش از 130 میلیون موضوع، دو میلیون و 700 هزار صفحه گرامافون و آثار صوتی،‌ 12 میلیون قطعه عکس، چهار میلیون و 800 هزار نقشه و 58 میلیون نسخه خطی در 2/77 کیلومتر (30 مایل)‌جای گرفته است. در میان این آثار می‌توان به 600 هزار نسخه از نشریات، کتاب‌ها و دست نوشته های فارسی اشاره كرد که در طی50 سال و به دلیل علاقه یک قاضی آمریکایی به زبان و ادبیات و عرفان فارسی توسط یک شرق شناس ایرانی به نام «ابراهیم پورهادی» جمع آوری شده است. 

از امکانات موجود در سایت این کتابخانه می توان به سند دیجیتال American Memory به عنوان یک منبع بایگانی صوتی و تصویری، کاتالوگ‌های کتابخانه و آرشیو آنلاین خلاصه مذاکرات کنگره آمریکا اشاره كرد. در واقع برخورداری از سایت‌های ارزشمند علمی و پژوهشی، کتابخانه کنگره آمریکا را به یکی از بزرگترین منابع اطلاعاتی خصوصا در حوزه فزهنگ و تاریخ کشورهای جهان بدل کرده است. 

یکی دیگر از ویژگی‌های بارز این کتابخانه شیوه فهرست نویسی آن است. این کتابخانه علاوه بر نقش عمده ای که در تدوین قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن داشته، فعالیت‌های گسترده ای را نیز در زمینه انجام امور فنی و توزیع فهرست برگه های چاپی (از آغاز قرن بیستم)،‌ توزیع نوارهای مارک (از سال 1968) و توزیع دیسک فشرده CD-MARK و LASERCAT در سال‌های اخیر به ثمر رسانده است. این کتابخانه همچنین مدیریت سرویس کتابخانه ملی برای نابینایان و معلولان را نیز به عهده دارد که یک برنامه کتابخانه ای گویا و با خط بریل است و به 766 هزار آمریکایی خدمات می رساند.

در 22 سالن مطالعه و همچنین وب سایت مجهز این کتابخانه امکان دسترسی به بزرگترین مجموعه جهانی نسخ خطی، ‌عکس‌ها،‌ فیلم‌ها، نقشه‌ها، نوارهای صوتی، نقاشی‌ها و پوسترها و انبوهی از امکانات بصری دیگر وجود دارد. 

مرکز تحقیقاتی برای قانونگذاران کشور:
امروزه سرویس تحقیقات کنگره (CRS)‌ کتابخانه، با رسیدگی به بیش از 500 هزار درخواست در سال، امکان انجام تحقیقات علمی و هدفمند را برای "اعضای کنگره" فراهم می کند. در سال 1914 ابتدا کنگره مرکز تحقیقاتی قوه مقننه را به عنوان بخشی از کتابخانه تاسیس کرد و با تصویب قانون سازمان‌دهی مجدد این قوه در سال 1970، اختیارات این بخش را افزایش داد و نام آن نیز به مرکز تحقیقات کنگره تغییر كرد. 

کتابخانه حقوق کنگره:
هنگامی که کنگره مشتاق دانستن قوانین سایر کشورها باشد، نظرها متوجه کتابخانه حقوق کنگره می شود. مکانی که متخصصان چند زبانه آن به راحتی امکان بررسی قوانین 200 کشور دیگر جهان را فراهم می کنند. وجود منبع اطلاعاتی آن لاین «شبکه اطلاعات قانونی جهانی» نیز به اعضای آمریکایی و با ملیت‌های دیگر اجازه می دهد که به قوانین، اساس‌نامه‌ها، مقررات و سایر احکام قانونی به زبان خود دسترسی داشته باشند.

کتابخانه دیجیتالی:
برنامه کتابخانه ملی دیجیتالی کتابخانه کنگره نیز از آغاز پیدایشش در سال 1994 تاکنون به عنوان برترین منبع قابل دسترس عموم در زمینه مندرجات خردمندانه باکیفیت و غیر تجاری روی شبکه جهانی اینت قابل دسترس بوده است. از اکتبر 2003 بیش از 5/8 میلیون نمونه از کلکسیونهای کتابخانه به صورت همگانی و تمام وقت در اختیار کاربران قرار گرفته است. سایت مذکور که یکی از محبوبترین بخشهای دولت فدرال است، سالانه بیش از دو بیلیون معامله را اداره می کند. 

رهبری سیستم دیجیتالی بین المللی: 
در سال 2000، برنامه محافظت و سازماندهی اطلاعات ملی دیجیتالی برای جمع آوری و حفظ منابع باارزش دیجیتالی آغاز شد. 

طرح ترویج کتاب‌خوانی:
کتابخانه کنگره آمریکا با اعمال برنامه های ملی متعددی سعی دارد تا سطح مطالعه را در این کشور ارتقا بخشد:
بیش از یک قرن پیش، کتابخانه امکانات ویژه ای را در اختیار آن دسته از کاربرانش در واشنگتن که مشکل جسمی یا بینایی داشتند، قرار داد. سپس در سال 1931،‌ قانونی در کنگره به تصویب رسید که هم اکنون به سرویس ملی کتابخانه ای برای نابینایان و معلولان جسمی مشهور است. امروزه صدها نفر از هزاران خواننده این کشور،‌ میلیونها کتاب و روزنامه بریل و مواد ضبط شده را از طریق شبکه ای متشکل از 140 کتابخانه مرتبط در سراسر این کشور دریافت می کنند. 

«مرکز کتاب» کنگره که در سال 1997 تاسیس شده است،‌ مسوولیت افزایش اشتیاق عمومی به کتاب و کتابخوانی و کتابخانه ها در مراکز مرتبط خویش در ایالات مختلف را برعهده دارد. 

مشارکت در کلاس درس:
کتابخانه کنگره در قالب یک برنامه توسعه آموزش و پرورش، با شبکه گسترده‌ معلمان سراسر آمریکا همکاری می کند تا مجموعه‌های موجود در کتابخانه را در برنامه‌های متداول کلاس‌های درسی جای دهد. 

به اين منظور برنامه های آموزش آن لاین با بهره گیری از منابع مقدماتی، اهداف حمایت کننده آموزشی، کارگاه‌های گروهی و طرح ایجاد یک کرسی مرجع آن لاین برای مربیان اجرا می گردند. 

مرکز هنرهای نمایشی:
صرفنظر از سلیقه ای که مراجعان کتابخانه کنگره در زمینه موسیقی داشته باشند، می توانند از انواع آهنگ‌های کلاسیک، جاز،‌ تئاترهای عامیانه، قومی، پاپ و ... در کنسرت‌های رایگان استفاده کنند.

محافظت از سنتهای ملی یا بنیاد حفظ و نشر آثار جنگ‌ها: «مرکز عقاید بومی آمریکایی» مسوولیت محافظت و در دسترس قرار دادن میراث سنتی آمریکایی(تاریخ 400 ساله) را بر عهده دارد که به اين  منظور به جمع آوری داستان‌های شفاهی و آثار ثبت و ضبط شده موسیقی دانان، نویسندگان و قصه گویان از اشخاص شناخته شده و معروف گرفته تا شهروندان عادی می پردازد. این مرکز همچنین «طرح تاریخ سربازان» را نیز به اجرا در می آورد و تاریخچه های شفاهی که به صورت نوارهای ویدیویی یا صوتی ضبط شده اند را در کنار اسنادی چون نامه‌ها، خاطرات، نقشه‌ها، عکس‌ها و فیلم‌های خانوادگي از سربازان شرکت کننده در جنگ آمریکا و حامیان آنها،‌ جمع آوری و محافظت می کنند. 

رده بندی کنگره:
ﺣﺴﺐ رده ﺑﻨﺪی ﮐﻨﮕﺮه آﻣﺮﯾﮑﺎ ﮐﻪ ﺧﻮد ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ واﺿﻊ آﻧﺴﺖ ﮐﻪ به نام رده بندی کنگره مشهور است واﻣﺮوزه در ﺑﯿﺸﺘﺮ ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ﻫﺎی ﺟﻬﺎن ﺑه ﮑﺎر ﻣـﯽ رود رده ﺑﻨﺪی ﺷﺪه اﺳﺖ. 

کتابخانه نابینایان:
ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ﻣﻠﯽ ﻧﺎ ﺑﯿﻨﺎﯾﺎن و ﻣﻌﻠﻮﻻن در دل ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ﮐﻨﮕﺮه ﻗـﺮار داد ﮐـﻪ در ﺳـﺎل1931ﺗﺎﺳـﯿﺲ ﺷـﺪ داراي 20ﻣﯿﻠﯿﻮن ﻣﺪرک ﺑﻪ ﺧﻂ درﺷﺖ اﺳﺖ. این ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ از ﻃﺮﯾﻖ160ﮐﺘﺒﺨﺎﻧﻪ ﻣﺤﻠﯽ وﻣﻠﯽ در ﺧﺪﻣﺖ ﮐﻞ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻣﻌﻠﻮل اﺳﺖ.

جستجو در سايت کتابخانه کنگره:
کتابخانة کنگرة آمريکا به منظور اشاعه اطلاعات، فهرست برگه‌هاي (کاتالوگ‌هاي) تهيه شده در آن کتابخانه را بر روي وب‌سايت خود در شبکه جهاني Internet با نشاني www.loc.gov منتشر كرده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها