دوشنبه ۱ تیر ۱۳۸۸ - ۱۰:۲۷
برگزاري دوره‌هاي آموزشي براي حفاظت و مرمت آثار كهن و خطي

گروه حفاظت و مرمت آثار كاغذي، پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخی- فرهنگی، سال گذشته در راستای وظايف تعريف شده خود، فعاليت‌هاي تخصصي در زمينه مرمت سنتي كاغذ در ايران، روش‌هاي نگهداري و مرمت آثار كاغذي و مرمت نسخه‌هاي خطي و كهن انجام داده است.

سرپرست گروه حفاظت و مرمت آثار كاغذي پژوهشكده حفاظت و مرمت آثار تاريخي - فرهنگي با بيان اين مطلب به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) گفت: يكي از فعاليت‌هاي مهم اين گروه در سال گذشته برگزاري دو دوره آموزشي روش‌هاي نگهداري و مرمت آثار كاغذي براي كارشناسان عراقي در قالب همكاري با ستاد بازسازي عتبات عاليات بوده است.

فروغ كاسب خاطرنشان كرد: دوره نخست، آموزش مقدماتي با عنوان «آشنايي با آسيب‌های آثار کاغذی، روش‌های نگهداری و مرمت آثار کاغذی» به مدت يك هفته و در ادامه نيز دوره آموزشي تکميلی با عنوان «آموزش مرمت به صورت عملی و آشنايي با روش‌های گوناگون مرمت آثارکاغذی» به مدت دو هفته براي اين كارشناسان برگزار شد.

وي خاطرنشان كرد: در پايان كليه دروس اين دوره‌ها بصورت جزوه، گزارش و فيلم‌هاي آموزشي (28 عدد DVD) به دو زبان فارسي و عربي آماده سازي و در اختيار كارشناسان عراقي و ستاد باسازي عتبات عاليات قرار داده شد.

كاسب يادآور شد: گروه حفاظت و مرمت آثار كاغذي در سال گذشته چهار طرح پژوهشي با عناوين «مرمت سنتي كاغذ در ايران»، «بررسي حفاظتي و تعيين اولويت‌هاي مرمتي مينياتور و تذهيب (نقاشي‌هاي روي كاغذ) در موزه‌هاي ايران»، «بررسي وضعيت كمي و كيفي آثار كاغذي در كشور، بخش خصوصي و دولتي» و «آسيب‌شناسي، حفاظت، مرمت و بررسي‌هاي آزمايشگاهي شاهنامه متعلق به موزه ميرعماد مجموعه تاريخي– فرهنگي سعدآباد» را نيز در دست اجرا داشت.

وي به مطالعات كتابخانه‌اي در زمينه مرمت نسخه‌هاي خطي اشاره كرد و گفت: مطالعات كتابخانه‌اي چهار طرح پژوهشي در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخی- فرهنگی مرمت انجام شده است. همچنين اقدامات اوليه در ارتباط با شاهنامه موزه ميرعماد شامل ضدعفونی اثر، نمونه‌برداری و شناسايي الياف، مرکب، آهار، مطابقت دادن صفحات شاهنامه با شاهنامه مرجع براي شماره‌گذاری نهايي صفحات و جزوه‌بندی آنها از ديگر فعاليت‌هاي پژوهشي اين گروه بوده است.

وي به فعاليت‌هاي اجرايي حفاظت و مرمت اشاره كرد و گفت: مرمت 134 برگ از يك كتاب دعا (شخصي)، مرمت قرآن ايلخاني تحويل گرفته شده از گنجينه دوران اسلامي (موزه ملي ايران)، همکاری در مرمت نقشه تحويلی از راه آهن و مرمت و بازخواني وقف‌نامه (شخصي) نيز در پژوهشكده حفاظت و مرمت آثار تاريخی- فرهنگی انجام شده است.

كاسب خاطرنشان كرد: 21 جلد كتاب خطي و چاپ سنگي به انضمام تعدادي صفحات متفرقه قرآن و يک بسته شامل اسناد خطی از ميراث فرهنگي استان تهران (مربوط به كاخ سليمانيه كرج) نيز توسط اين گروه تحويل و بررسي‌هاي مقدماتي آسيب‌شناسي آنها انجام شده است كه در سال جاري عمليات حفاظت و مرمت آن‌ها تكميل خواهد شد.

وي به همكاري و مشاوره با ساير مراكز داخل و خارج از سازمان اشاره كرد و گفت: همكاري و مشاوره با 4 عنوان پروژه دانشجويي و 1 عنوان پايان‌نامه كارشناسي‌ارشد دانشگاه آزاد اسلامي و دانشگاه زابل، همكاري و مشاوره با مراكز داخل و خارج از سازمان از جمله آثار كاغذي موزه شهدا، موزه مردم‌شناسي سعدآباد و كاخ گلستان، كتابخانه مركزي تبريز، مرکز اسناد دفاع مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ستاد بازسازی عتبات عاليات براي راه‌اندازي و تجهيز كارگاه‌هاي حفاظت و مرمت كاغذ در آن مراكز و حرم حضرت علي (ع) از فعاليت‌هاي ستادي و پشتيباني‌هاي علمي-اجرايي اين گروه در سال گذشته بوده است.

وي در ادامه صحبت‌هايش افزود: به منظور ارتقاي دانش فني گروه حفاظت و مرمت آثار كاغذي، كارشناسان در همايش‌ها و كارگاه‌هاي آموزشي تخصصي از جمله سمينار و كارگاه آموزشي «مباني و كاربرد پوشش‌هاي نانوكامپوزيتي» در پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران، پژوهشكده فرآيند، «گروه رنگ، رزين و روكش‌هاي سطح»، همايش «پژوهش و دانشجو» و «همايش نفايس در آستانه مقدس حضرت معصومه» شركت كرده‌اند.

وي به مقالات ارايه شده در همايش نفايس خطي اشاره كرد و گفت: «بررسی روش‌های نگهداری و حفاظت اسناد و مدارک در مرکز اسناد و مدارک پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگی، صنايع دستی و گردشگری» به سازمان اسناد و کتابخانه ملی و «نقش بهداشت در حفاظت و مرمت آثار کاغذی» را در همايش نفايس در آستانه مقدس حضرت معصومه نيز ارايه كرده‌اند تا راهكارهاي شايسته‌اي را براي حفاطت و مرمت نسخه‌هاي خطي مطرح كنند.

وي به مرمت قرآن خطي در سال گذشته اشاره كرد و گفت: قرآن خطي با جلد چرمي مرمت شده توسط اين گروه به مناسبت هفته ميراث فرهنگي رونمايي و اقدامات انجام شده بر روي آن به همراه گزارش مصور مربوطه تهيه و به پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي ارايه شد.

وي به ديگر فعاليت‌هاي فرهنگي اين گروه اشاره كرد و گفت: ارايه گزارش مربوط به آثار دوره اسلامي مرمت شده در پژوهشكده حفاظت و مرمت آثار تاريخي-فرهنگي از ديگر فعاليت‌هاي عمده گروه حفاظت از آثار كاغذي در سال گذشته بوده است.

با توجه به گستردگي نسخه‌هاي خطي و آثار كاغذي، گروه حفاظت و مرمت آثار کاغذی همزمان با تشکيل ساير گروه‌های تخصصي مرمتي در سال 1379 در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي-فرهنگي، شکل گرفت. اين گروه با امكانات موجود فعاليت‌های پژوهشی و اجرايی خود را در زمينه حفاظت و مرمت كتاب و نسخه‌هاي خطي آغاز كرد و در نظر دارد كه با تكميل دستگاه‌ها و تجهيزات تخصصي، فعاليت‌هاي حفاظتي مرمتي استاني و كشوري را گسترش بخشد. گروه مذكور با ارايه طرح‌هاي پژوهشي، اجرايي، پشتيباني و نظارت در جهت بهبود شرايط حفاظت و مرمت در كشور گام بر‌مي‌دارد. 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجید ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۸/۱۱/۱۳
    متن بسیار عالی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط