به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، «کابوسنامه اهل هوا» نمایشنامه اقتباسی وفادار از مجموعه داستان ترس و لرز غلامحسین ساعدی است که در سال ۱۳۴۵ به چاپ رسیده است.
در این اثر ریشههای استعماری افسانههای هرمزگان برای صحنه دراماتیزه شده و مورد نقد قرار گرفته است. کابوسنامه اهل هوا وامدار به مجموعه داستان ترس و لرز غلامحسین ساعدی است.
رویکرد پژوهشی نمایش حاضر با روش تحلیلی-توصیفی بر روی مجموعه داستان «ترس و لرز» غلامحسین ساعدی انجام گرفته است و در صدد است تا نشان دهد که در آن، میتوان بازنمود گفتمانهای «پسااستعماری» را مشاهده کرد.
ساعدی با استفاده از افسانههای کهن و باورهای دیرین مردم جنوب ایران، و با بهره گیری از عناصر اسطورهای نمادین، به تصویرسازی در بیان تقابل سنت و مدرنیته و دیگر مشکلات جوامع کنونی، به ویژه کشورهای جهان سوم پرداخته است.
مبنا و چهارچوب نظری این نمایش بر اساس نظریات شرق شناسی «ادوارد سعید» است. وی یکی از مهم ترین پژوهشگرانی است که به نقش این بازخوردها در دنیای استعماری اشاره کرده است.
در این نمایش تلاش شده است به این پرسش پاسخ داده شود که آیا بازتولید و بازخوانی این اثر عاری از رویکرد انتقادی منجر به نگاه استعماری است یا خیر؟ بر این اساس بنا بر نظریات «شرق شناسی» ادوارد سعید بر روی شش داستان ساعدی، این نمایش در صدد است تا زمینههای سلطهگری استعمار را در اشکال گوناگونش از جمله نقل افسانهها و اسطورهها، در قالب هژمونی فرهنگی نمایان سازد، و با کمک متن دراماتیک و اجرای آن بر صحنه نمایش به جزییات ظریفتر و دقیقتری در گفتمان استعمارگر و استعمار شده، بپردازد.
این نمایش، تولید گروه نمایشی آینهی جنوب از بندرعباس به نویسندگی و کارگردانی علیرضا داوری است. دیگر عوامل بازیگران: محمدعلی قویدل فرد، عبدالرضا بلوچنژاد، سعید حسنزاده، مریم سالارینسب، فرشاد اسلامی، سعیده زارعی با سپاس از: جواد انصاری، منشی صحنه: پریسا دولتی، طراح لباس: وحیده زابلیزاده، طراح گریم: سیما پورسالاری، طراح نور: سجاد طهماسبی، طراح پوستر: علیرضا داوری، موسیقی: گروه موسیقی آنامیس میناب، تهیهکننده: علیرضا داوری، صحنه و آکسوسوار: الهام افشاری، طراح لوگوتایپ: امین صادقی، تصویرسازی: فرح امینی، نوازندگان: علی پیلارام، عبدالرضا سهرابی، حسین اصیلی، مهرداد ذاکری، مدیر تولید: سیما پورسالاری و خیاط: فرشته فولادی است.
این نمایش با حضور در بخش مسابقه تئاتر ایران چهل و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، دوشنبه و سه شنبه ۲ و ۳ بهمن ماه در دو سانس ۱۸ و ۲۰:۳۰ تالار حافظ تهران به روی صحنه رفت.
نظر شما