به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ کتاب «گذری به زیبایی؛ مجموعه مقالات» نوشتهٔ رضا علیپور به همت انتشارات پله در نوبت اول با ۲۴۴ صفحه به قیمت ۱۹۴ هزار و ۵۰۰ تومان منتشر شده است.
کتاب «گذری به زیبایی؛ مجموعه مقالات» با موضوع زیباییشناسی و مقالات، خطابهها گردآوری شده است. این کتاب مجموعهای از مقالاتی با موضوعات مرتبط با هنر و زیباییشناسی و برخی از متفکران مربوطه در حوزه هنر و زیبایی به نگارش درآمده است.
این کتاب با مباحث کوتاه تلاش بر این دارد گامی کوتاه در جهت شناخت مفاهیم هنر و زیبایی نزد متفکران غرب و شرق بردارد. به همین منظور با نگاه ویژه به بازاندیشی زیبایی و گسترش آن به زندگی واقعی و همچنین درک این نکته که زیباییشناسی پدیدهای نوگرا در هنر مدرن است، مسیری هم سو با موضوعات و نظریات غالب در هنر با عنوان زیبایی خواهد داشت.
آنچه نویسنده در مقدمهٔ کتاب از مفهوم هنر و اثر هنری بیان کرده این چنین است: «معنای هنر، اثر هنری و چیستی آن از دیرباز در حوزه فلسفه رایج بوده است و اندیشمندان بسیاری از هنر و زیبایی و سود و زیان آن نوشتهاند. باید توجه داشت که هنر نزد مردم روزگاران پیشین با آنچه ما امروزه هنر مینامیم تفاوتی آشکار دارد. در نظر آنها مهارت و توانایی تولید فرآوردههای مصنوعی قابلتفکیک و تمایز از آفرینش هنری نبوده است. در گذر زمان مفهوم هنر و معیار اثر هنری همواره پذیرای اندیشههای اندیشمندان و منتقدان بوده است. درگذشته معنای هنر و اثر هنری در فرهنگ ایران با مفهوم آن در فرهنگ غرب تفاوت بسیاری داشته و البته امروزه هنر میخوانیم ریشه در نگرشها و مکاتب غربی دارد.»
نویسنده در مقدمهای با بیان مسئله در باب این کتاب مسائل «شهود» و «حضور» را مطرح میکند و زیباییشناسی را ذیل مجموعه مسائل فلسفه معنا میبخشد. وی معتقد است: «در بسیاری از موارد واژهٔ «شهود» با واژهٔ «حضور» به یک معنا به کار میرود و گاهی بهجای یکدیگر استعمال میشود. «شهود» از ریشهٔ «شهد» مشتق شده که به معنای حضور است و حضور از ریشهٔ «حضر» در مقابل غیبت به کار میرود. هر گاه شهود و حضور به یک معنا گرفته شوند؛ معنای مقابل این دو غیبت است».
آنچه در این کتاب در عناوین مقالات قابلاهمیت است: مسئلهٔ شهود در درک و آفرینش اثر هنری است که با بررسی آن در شکلگیری اثر هنری و از همه مهمتر شهود مخاطب در درک اثر هنری بر اساس نظرات و آرای «ایمانوئل کانت» در نقد خرد محض و تأکیدش بر شهود حسی بیان میشود.
نویسنده با عنوانکردن دو پرسش نظریات و پاسخهایی را در مقابله با بیان زیباییشناسی و مطرحکردن بیانات فلاسفه در این باب مطرح میکند.
پرسش اصلی نویسنده برای نگارش این کتاب چنین است:
۱- آیا در خلق و آفرینش اثر هنری شهود نقشی اساسی دارد؟ یا به عبارتی دیگر آیا اثر هنری محصول کشف و شهود است یا تفکر؟
۲- آیا شهود در آثار هنری بر اساس آرای و نظرات کانت در درجهٔ اول (نقد عقل محض) قابلقبول است؟
این کتاب با بیان عقیده و نظرات فلاسفهای چون کانت، هگل، هوسرل و. سعی بر این داشته مبحث شهود و حضور را در باب واژهٔ زیباییشناسی بگنجاند و معنا ببخشد. به همین منظور این با تحلیل واژه شهود در ساختار معرفتی کانت و رسیدن به شهود هنری بر مبنای آن به شیوهٔ توصیفی - تحلیلی و همچنین بهره از کتابها و مقالات مرتبط با موضوع به تحلیل برخی از دادهها پرداخته است.
این کتاب برای هنرجویان و هنروران هنر و فلسفه مناسب و قابلاستفاده میباشد و از آن میتوانند بهعنوان منبع کوچک و مختصری از این عنوان بهره کافی داشته باشند.
کتاب «گذری به زیبایی؛ مجموعه مقالات» نوشتهٔ رضا علیپور در نوبت اول با ۲۴۴ صفحه به قیمت ۱۹۴ هزار و ۵۰۰ تومان از انتشارات پله منتشر و در بازار کتاب به فروش میرسد.
نظر شما