به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حسن انوری در آیین اختتامیه هفته بزرگداشت سعدی شیرازی که ششم اردیبهشت به میزبانی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد، عنوان کرد: سعدی شیرازی به همراه حافظ، مولانا و فردوسی در کنار بزرگان عرصه ادبیات جهانی، یعنی هومر، دانته و شکسپیر قرار دارند و به اعتقاد بسیاری از مستشرقین، این هفت تن، یادگار شکوهمند نبوغ بشریاند.
مولف فرهنگ بزرگ سخن گفت: به اعتقاد زباندانان عالم، چهار زبان فارسی، انگلیسی، ایتالیایی و یونانی، چهار زبان مهم تاریخ بشراند که سعدی شیرازی نقش مهمی در نضج و گسترش یکی از این زبان ها، یعنی زبان شیرین فارسی دارد.
انوری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه ۶۰ چهره نامدار عرصه ادب ایران و جهان به سعدی و شعر و اندیشه او پرداختهاند، اظهار کرد: از میان ۶۰
چهرهای که درباره سعدی سخن گفتهاند به عنوان نمونه سخن ملکالشعرای بهار بسیار قابل توجه است که میگوید «سعدی نتیجه تعالیم فردوسی و سنایی و زبده سخنوران حکمت آمیز و تعالیم روح پرور و لطیف ادبای ایران، یونان، هند، عرب و عجم است.» یا مرحوم استاد جلالالدین همایی در وصف سعدی بیان میکند «سعدی جامع مراتب و مقامات علمی و عملی است.»
همچنین در ابتدای این رویداد محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به ایراد سخن پرداخت و گفت: سعدی یکی از بزرگترین و شاخصترین شاعران فارسیزبان به شمار میرود، از آن جهت که شعر او با حکمت و دانش و علم و وسعت اطلاعات او با تجاربش در سیاحی و جهانگردی پیوند خورده است و در نتیجه از او شخصیتی ممتاز ساخته است.
وی افزود: سعدی چهرهای است که دراکثر مبادی و مبانی علمی سخن گفته و ارائه نظر کرده و در کلام و سخن خویش معارف و معانی فراوانی را مورد توجه و مداقه قرار داده است.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: سعدی مایه افتخار ایرانیان و از جمله نوابغ و نخبگان جهان علم و ادب است و ما ایرانیان سربلندیم، از آن رو که سعدی از جمله مفاخر و مشاهیر برجسته ایران زمین است. ما معتقدیم برای تجلیل از مفاخر فرهنگی ایران باید تمام دستگاههای فرهنگی کشور از جمله وزارت آموزش و پرورش همکاری ویژهای را مبذول دارند. در کشور تاجیکستان، در شهر «نجکنت که زادگاه رودکی است، دانشآموزان به حفظ اشعار این شاعر نامدار اهمیت فراوان
میدهند. در ایران نیز ضروری است که با مساعدت وزارت آموزش و پرورش، دانش آموزان ما پیش از ورود به دوره های بالاتر، با شعر و اندیشه بزرگانی چون سعدی خاصه با «گلستان» و «بوستان» او به خوبی آشنا شوند.
مشاور وزیر فرهنگ تأکید کرد: خوشبختانه با تأکید رئیس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن مکاتبه با وزیر آموزش و پرورش تأکید
کرده که طی برنامهای منسجم، در کتابهای درسی بیشتر ازگذشته به مفاخر فرهنگی ایران پرداخته شود و خوراک علمی برای آشنایی نونهالان با اندیشه بزرگان ایران زمین در کتب درسی گنجانده شود.
سعدی مطرح ترین شاعر فارسی زبان در هند است
در بخش پایانی این آیین نیز بلرام شکلا، رئیس مرکز فرهنگی سفارت هند در ایران سخنرانی کرد و گفت: سعدی مطرحترین شاعر فارسیزبان در هند است و مردمان این دیار از مهد تا لحد با خوانش بوستان و گلستان او، زبان شیرین فارسی را میآموزند. همچنین بسیاری از شاعران این دیار از جمله امیرخسرو دهلوی به تأسی از سعدی به سرایش شعر فارسی پرداختهاند. بسیاری معتقدند که سعدی به هند سفر نکرده است. با این وصف در گفتار و نوشتار این شاعر و حکیم شیرین سخن فقرات متعددی درباره هند، آداب و رسوم و حتی سبک زندگی هندیان سخن به میان آمده است.
وی در بخش پایانی سخنان خود اظهار کرد: ایرانیان به شعر و شاعران خود احترام فراوان میگذارند و کلام ادبای ایران، نقل مجالس ایرانیان است. در کمتر کشور و بلادی شاهد هستیم که مردمان آن تا این سطح مفاخر و مشاهیر خود را گرامی بدارند و کلام و حکمت و شعر آنان را در میان خود زمزمه کنند و از آن بهرهمند شوند.
در پایان این مراسم پس از اجرای برنامه موسیقایی سنتورنوازی و آواز ایرانی بر مبنای اشعار سعدی با اجرای حسین علیشاپور و محمود بامداد، با حضور رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، لوح تقدیر و سپاس و نشان زرین انجمن به همراه هدایی نفیس به پاس یک عمر تلاش و کوشش مجدانه در تقویت و گسترش فرهنگ ایران و زبان فارسی به حسن انوری استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی و نیکو بازرگان، همسر مرحوم غلامحسین یوسفی، استاد برجسته ادبیات فارسی، نویسنده و مترجم اهدا شد.
نظر شما