شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۳
چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران افتتاح شد

چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران با هدف تقویت زیرساخت آموزش و مطالعه خط بریل برای نابینایان افتتاح شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم افتتاح چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران با حضور علی‌اکبر جمالی، مدیرعامل انجمن نابینایان ایران، منصور شادکام، قائم‌مقام انجمن نابینایان ایران و دبیر کتابخانه‌های دیجیتال گویا، محمد خوانین‌زاده، رئیس مرکز توانبخشی نابینایان رودکی، اصغر گودرزی، مدیرکل امور کتابخانه‌ها و مشارکت‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از نابینایان شنبه ۱۶ تیرماه برگزار شد.

در ابتدای این نشست علی‌اکبر جمالی، در سخنانی، گفت: فرهنگ و ارتقای فرهنگ، همواره یکی از نکات مهم و قابل توجه در انجمن بوده است؛ بنابراین مسئله توسعه خدمات فرهنگی از ابتدای تشکیل انجمن نابینایان، جدی دنبال می‌شد و از ابتدای سال جاری به شکل ویژه دنبال شد.

وی افزود: پیگیری حقوق شهروندی و فرهنگی نابینایان در انجمن اهمیت ویژه‌ای داشته است، با توجه به اینکه چند سال است در حوزه فرهنگ و خدمات فرهنگی کار می‌کنیم، ارائه خدمات و فعالیت در این بخش را به شکل جدی دنبال کردیم؛ به‌عنوان مثال تأسیس ۱۵ واحد کتابخانه گویا در ۱۵ استان برای نابینایان یکی از این اقدامات است؛ اکنون حدود ۳۰ هزار نفر از امکانات این کتابخانه‌ها استفاده می‌کنند.

مدیرعامل انجمن نابینایان کشور درباره دیگر فعالیت‌های فرهنگی در این حوزه توضیح داد: برگزاری جشنواره‌های فرهنگی و انتشار نشریه بریل «نسل مانا» از دیگر اقدامات و فعالیت‌هایی است که دنبال کردیم اما مسئله خط بریل، گسترش آن و تشویق نابینایان به آموزش خط بریل، یک نکته ضروری است.

جمالی با بیان اینکه متاسفانه مسئولان دولتی نسبت به تولیدات و خدمات بریل برای نابینایان تلاش نمی‌کنند، ادامه داد: در سازمان بهزیستی که متولی حوزه نابینایان است، فقط یک چاپخانه بریل فعالیت دارد و با وجود همه تلاش‌ها و اقداماتی که تاکنون انجام شده است، انتظار تولیدات و خدمات بیشتری از آن‌ها داریم.

وی همچنین گفت: با توجه به برخی محدودیت‌ها در تولید کتاب و نشریات بریل، براساس توصیه همکاران انجمن، تصمیم گرفتیم یک چاپخانه داشته باشیم و با اینکه هزینه و زحمت زیادی به همراه داشت، اما انجام دادیم تا خدمات و فعالیت‌های بریل را توسعه دهیم.

چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران افتتاح شد

در ادامه این مراسم‌، منصور شادکام، با بیان اینکه فرهنگ، رکن اصلی هر جامعه است، گفت: رونق اقتصادی در گرو فرهنگ خوب است، در این زمینه با توجه به اینکه جامعه هدف ما کمتر به منابع مطالعاتی مورد نیاز خود دسترسی دارند و نیاز به کار فرهنگی بیشتری است تلاش کردیم این منابع را به اشکال مختلف توسعه دهیم.

وی با اشاره به توقف انتشار روزنامه ایران سپید بعد از ۲۵ سال در دوره کرونا، گفت: پس از این موضوع، «ایران سپید» که گستره‌ای کشوری داشت به یک هفته‌نامه با گستره توزیع تهران تبدیل شد، پس از نیز ماهنامه «نسل مانا» را با مدیرمسئولی امیر سرمدی منتشر می‌کنیم که در بردارنده مطالبات و نیازهای جامعه هدف، محتوا تولید می‌کند.

به‌گفته شادکام، با توجه به استقبال جامعه نابینایان از کتاب‌های صوتی و اهمیت خط بریل تصمیم گرفتیم که به این موضوع بیشتر تمرکز داشته باشیم؛ زیرا کتاب صوتی در کنار همه مزایا، معایبی هم به همراه دارد؛ مثل اینکه نگارش نابینایان خیلی ضعیف شده و باید تقویت شود.

وی با اشاره به انتشار نشریه «نسل مانا»، گفت: این نشریه را نهاد کتابخانه‌های عمومی خریداری و در ۷۵ کتابخانه ویژه نابینایان توزیع می‌کند؛ همچنین اعضای انجمن مشتری این نشریه هستند. این نشریه به دلیل برخی محدودیت‌ها در یزد چاپ می‌شود.

شادکام یادآور شد: به دلیل سختی‌های کار، تصمیم گرفتیم فضایی را در داخل انجمن مهیا کنیم و یک چاپخانه ایجاد کنیم، فضایی در حدود ۲۵ مترمربع را آماده کرده و با کمک سفارت استرالیا یک دستگاه پرینتر بریل خریداری شد، و دستگاه‌های دیگر شامل لپ‌تاپ، نوت تیکر، صحافی، فنرزن، پرس گرم و.. نیز تهیه شد.

وی با بیان اینکه هدف غایی، چاپ نشریه انجمن و کتاب‌های مورد نیاز اعضای انجمن است، گفت: با تامین زیرساخت و مسائل مالی و با کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان بهزیستی و سازمان‌ها و انجمن‌های خیریه دنبال این هستیم که تا در آینده نزدیک پاسخگوی نیاز بریل داش‌آموزان و دانشجویان کشور باشیم. برای توسعه کار خود علاوه بر ساختمان و فضای بزرگ‌تر به کمک نهادها نیاز داریم، اکنون برای همه تجهیزات کنونی مبلغی حدود یک میلیارد و نیم هزینه شده و برای توسعه تجهیزات و کار به حدود ۳ میلیارد تومان سرمایه نیاز داریم.

چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران افتتاح شد

در ادامه نیز امیر سرمدی، سردیبیر ماهنامه «نسل مانا» در سخنانی بیان کرد: از دی‌ماه سال ۱۳۹۹، صوتی و متنی منتشر می‌شد و از دی‌ماه ۱۴۰۰ نخستین نسخه بریل آن منتشر شد و تاکنون ۳۰ شماره بدون توقف منتشر شده است.‌

وی افزود: این ماهنامه در میان نشریات و هفته نامه‌های حوزه معلولان و نابینایان خاص و ویژه است، زیرا در قالب یک تیم ۲۲ نفره از جامعه نابینا، کم بینا و معلول به صورت منسجم فعالیت می‌کند و تاکنون حدود ۷۰۰ مطلب اختصاصی و تخصصی تولید کردیم و در تلاشیم نیاز مطالعاتی نابینایان را بشناسیم.

اصغر گودرزی، مدیرکل توسعه نهاد کتابخانه‌های عمومی نیز که به نمایندگی از دبیر نهاد کتابخانه‌های عمومی در این مراسم حضور داشت، در سخنانی، گفت: از فعالیت‌های خاص و ویژه انجمن نابینایان ایران تشکر می‌کنم و بعید می‌دانم انجمنی به فعالی و پویایی آن باشد؛ به‌عنوان مثال جشنواره «کاما» و خدمات خاص به جامعه معلولان و نابینایان.

وی ادامه داد: نهاد کتابخانه‌های عمومی در این مدت تلاش کرده که با انجمن همراهی کند و براساس بضاعت خود، خدمات ارائه بدهد؛ به‌عبارت دیگر در این حوزه به کتابداران نابینایان و خدمات و توجه ویژه به بریل اهتمام ویژه داریم.

در بخش پایانی نیز محمد خوانین‌زاده با اشاره به فعالیت‌ها و تلاش‌های مجتمع رودکی، گفت: مرکز رودکی طی سال‌های اخیر دچار مشکلات و تهدیدات فراوانی شده بود و حتی بحث واگذاری و انتقال آن هم بود اما تلاش کردیم برای بقای مرکز، رایزنی داشته باشیم و موفق شدیم.

وی افزود: خوشبختانه با اصرار و تلاش‌های مختلف درخواست احیای ساختار را مطرح کردیم، از آنجایی که مرکز رودکی همواره به خط بریل اهمیت داده است، به‌تازگی تجهیزات جدیدی از سوی سازمان بهزیستی اضافه شد.

به‌گفته خوانین‌زاده، سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۳۹۰ هزار صفحه بریل چاپ کردیم که بالاترین رقم تولید کتاب بریل بوده است، از این تولیدات، ۲۴۵ هزار صفحه کتاب بریل و بقیه منابع دیگر بوده است.

چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران افتتاح شد

در پایان این مراسم چاپخانه بریل انجمن نابینایان ایران افتتاح شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها