به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یاسوج، امین درخشان چهارشنبه شب در محفل ادبی شاعران که به مناسبت بزرگداشت روز حافظ برگزار شده بود، با بیان اینکه جشنواره ملی شعر زاگرس که در گذشته با موانعی روبرو بود برگزار میشود، گفت: با وجود این مشکلات، تلاش کردهایم تا این جشنواره را دوباره احیا کنیم تا هنرمندان بتوانند در آن نقشآفرینی کنند و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از این طرح حمایت خواهد کرد.
وی با بیان اینکه جشنواره منطقهای شعر «وار» نیز برگزار خواهد شد، گفت: شعر بسیار جلوتر از معقولات جهانی است و همیشه حرفی برای گفتن دارد. فرهنگ از دو بُعرد رسمی و یک غیررسمی تشکیل شده و عدهای خود را سردمدار فرهنگ و شعر میدانند و ارزش اصلی فرهنگ را زیر سوال میبرند، و دیگری خود هنرمندانی هستند که جایگاه اصلی خویش را پیدا نکردند.
داریوش ارجمند، شاعر کهگیلویه و بویراحمدی، نیز در این محفل گفت: آثار فاخر در میان لجنزار شعر و موسیقی دست و پا میزنند و دیده نمیشوند. این ذائقه برباد رفته در میان مردم باید تغییر کند و مسئولان با بهانههای مختلف به تولید آثار مبتذل نپردازند. استان هنرمندان بسیار قابلی دارد، اما ذائقه مردم با کار نکردن تغییر کرده است. پس باید برای تولید آثار فاخر و ارزشمند نهایت تلاشمان را برای تغیر ذائقه آنان بکنیم.
همچنین حسن بهرامی، شاعر و نویسنده کهگیلویه و بویراحمدی نیز گفت: هنرمندان دیده نمیشوند، اما ما باید تمام تلاشمان را برای احقاق خود به کار بگیریم. نخبگان میتوانند در اوج فقر به بهترین جاها برسند و بالعکس، ثروتمندان پخمهای نیز هستند که به هیچ جا نرسیدند. ما با نوشتن و کتاب خود را درمان میکنیم همچنین باید با ارشاد تمام همکاریمان برای ارتقا هنر و رشد هنرمندان در استان داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: شعر زاگرس را دوباره شروع کنیم و جایزه شعر بومی را نیز داشته باشیم. گویش لری باید تبدیل به زبان معیار شاعران و نویسندگان شود تا ارزش واقعی خود را به دست بیاورد. جایزه داستان کوتاه نیز برای قطب داستاننویسی استان گذاشته شود، زیرا در استان افراد مستعد بسیار داریم و این میتواند نقطه قوتی برای ارتقای ادبیات داستانی جنوب و به ویژه استان کهگیلویه و بویراحمد باشد.
سحر شریفی، مسئول انجمن ادبی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: جشنواره شعر «زاگرس» باید دوباره برگزار شود و این نیازمند حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است. هیچ رویداد روتینی در فضای شعر اتفاق نمیافتد و نیازمند توجه به دغدغه شاعران و نویسندگان هستیم تا به برنامههای ادبی بیشتر استقبال نشان دهند. دولت باید بیشتر سعی در استفاده از تخصص هنرمندان داشته باشد.
شریفی همچنین تأکید کرد: شاعران باید اشعارشان را به چاپ برسانند زیرا در اشعار آنان زیست بومی استان نمود پیدا میکند و به چاپ نرساندن این اشعار ظلم است.
ایرج موسویان، از خوانندگان آوازهای لری استان، گفت: همواره احساس دین نسبت به شاعران میکنم زیرا قلم خوب شاعران سبب تولید آثار فاخر در موسیقی میشود.
خلف بوذری، مسئول انجمن ققنوس دهدشت، افزود: باید به بررسی و تجزیه و تحلیل کمفروغی انجمنهای ادبی بپردازیم تا با این آسیبشناسیها بتوانیم به دلیل اصلی عزلت شعر و شاعران بپردازیم. باید انجمنهای ادبی را در شهرستانها افزایش دهیم و این نیازمند حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است تا با همکاری هم بتوانیم شبشعرها و انجمنها را افزایش دهیم.
بوذری تأکید کرد: برخی از شاعران خلاقیتهای بسیاری دارند و شبهای شعر بلادشاپور تبدیل به یک برند در کشور شد، اما در نهایت متوقف شد. جشنواره شعر زاگرس با همکاری شاعران تبدیل به یک کتاب شد و این از جمله تأثیرگذاری درخشش شاعران در جشنواره زاگرس است. اگر شاعران ادبیات لری شفاهی را مکتوب نکنند، چیزی از ادبیات ما نمیماند، همانگونه که زبان فارسی برگرفته از ادبیات ماست.
سیاوش نریمان، استاد دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج، گفت: شعر قبل از مشروطه در شراط مدح و وصف بود و بعد شعر نیمایی به میان مردم آمد. نیما یوشیج در شعر انقلابی برپا کرد که سبب توهین شاعران زیادی به او شد، اما اگر این کار صورت نمیگرفت، فاجعه میشد. شعر غنایی تطیف روح میکند، اما شعر غنایی دردی را درمان نمیکند. بعد از مشروطیت، شعر در خدمت مردم به کار گرفته شد.»
وی همچنین به برگزاری جشنواره شعر مهدویت اقوام به میزبانی دانشگاه یاسوج اشاره کرد و گفت: سال گذشته نیز آثار بسیار فاخری دریافت شد. حافظ خوشهچین خرمن سعدی است و سعدی بر تارک ادبیات میدرخشد. شعر حافظ چکیده و خلاصه تمام شاعران زمین است و تمام هنرهای تزیینی با سرانگشت تدبیرش را تعبیه کرده است. ایهام، تکرار و دیگر ارایههای ادبی را در اشعارش به خوبی جا داده است. شعر سعدی به سادگی گنبد حافظ است و به تمام دنیا سفر کرده است. به همین دلیل اشعار وی بسیار تلمیح دارد.
محسن جبارنژاد، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان، نیز گفت: شاعران که در دو دهه اخیر بار شعر لری را به عهده دارند که به تعبیر حافظ، بار سنگینی است. این کار نیاز به جنون و روحیه خاص داشت که فداکاری شد و این امانت نیز نسل به نسل منتقل شد. باید قدر آنان را بدانیم.
در پایان این محفل، احمد انصاری، سیدغفار موسوی، سحر شریفی، مازیار افسر، محمد سعید میرزایی، یاسر سعادت مهر، رسول سنایی، فرحناز مسلمی، شهرام رودشتیان، اشکان پناهی، قاسم بدره، سیاوش نریمان، حسین سعیدنژاد، محمد هرمزی، عالمه ممبینی، هما آذربخت، علی دهقان، احمد نیکروز، حسن بهرامی، داریوش ارجمند، خلف نوذری، محید تقیزاده، سیداکبر سلیمانی و اسرا بصیری به شعرخوانی پرداختند.
نظر شما