به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «حمیدرضا فرهنگ، دکتری تخصصی منابع طبیعی-علوم و مهندسی مرتع»، در مقدمه کتاب نوشته است: این کتاب حاصل یک گزارش تفصیلی از مطالعات گسترده تعدادی از کارشناسان ارشد و اساتید تاثیرگذار در حوزههای مختلف علوم کشاورزی و منابع طبیعی در بانک جهانی به عنوان یکی از نهادهای بین المللی و فرا ماموریتی وابسته به سازمان ملل متحد است که بنا بر اظهارات نویسندگان آن هدف این گزارش تلخیص سطح کنونی دانش، ارزیابی تجربه فعالیتهای مدیریت حوضه آبخیز تحت حمایت بانک جهانی در سالهای اخیر، بررسی مسائل مهم، بیان آموختهها و پیشنهاد جهتگیریهای ممکن در آینده است. این گزارش نشات گرفته از بررسی مطالعات آکادمیک و تجربی اخیر و ارزیابی پروژه های مدیریت حوضه آبخیز تحت حمایت بانک جهانی اجرا شده در طی دوره ۱۵ ساله (۲۰۰۴-۱۹۹۰) است.
کتاب حاضر با عنوان رویکردهای مدیریت حوضههای آبخیز، سیاستها و راهکارها، در شش فصل مجزا و سه ضمیمه الحاقی توسط مولفان صاحب نام آن به ترتیب صلاح دارفوس (متخصص در انرژیهای تجدیدپذیر و عضو ارشد شبکه بینالمللی مدیریت مشارکتی آبیاری در ویرجینیا، مشاور ارشد بانک جهانی، واشینگتن، ایالات متحده آمریکا)، دکتر کریستوفر وارد (دکتری اقتصاد سیاسی و کارشناس ارشد موسسه مطالعات توسعه ژنو، سوئیس)، گریتل گامبارلی (دکتری توسعه پایدار و مشاور ارشد حوزه پایداری، ژنو، سوئیس)، اریکا استایگر (استاد دانشگاه کرنل نیویورک ایالات متحده آمریکا و مشاور فنی کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی بانک جهانی) و جولیان راکس (کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی، مدیر پروژه و کارشناس مدیریت منابع طبیعی سوئد و مشاور مدیریت آب بانک جهانی) تالیف و گردآوری شده است.
فصول مختلف کتاب به صورت زیر تدوین شده است: فصل اول پیشینهای در ارتباط با رویکردهای حوضه آبخیز را بیان میکند. فصل دوم به بررسی رویکردها و روشهای مدیریت حوضه آبخیز میپردازد. فصل سوم تنظیمات نهادی برای مدیریت حوضه آبخیز را مورد بحث و و بررسی قرار میدهد. فصل چهارم در ارتباط با علم اقتصاد در مدیریت حوضه آبخیز و مباحث مرتبط با سودآوری اثرات جانبی و سیاستهای تشویقی مطالبی بسیار کاربردی را ارائه می دهد. فصل پنجم سه مقوله محیط زیست، آب و تغییر اقلیم را از منظر مدیریت حوضه آبخیز تبیین و تشریح میکند. فصل ششم تجربیات موفق حاصل از یافته های موارد اشاره شده در بخشها و فصول مختلف کتاب را مورد کنکاش قرار داده و یکسری پیشنهادهایی را جهت موارد مطروحه ارائه و جمع بندی میکند.
همچنین تعداد سه ضمیمه الحاقی با مضامین بررسی پروژه ها، راهبردها در پروژهها و سرمایه گذاریهای بانک جهانی در مدیریت حوضه آبخیز در بازه زمانی ۱۵ ساله (۱۹۹۰-۲۰۰۴) همراه با جزییات مربوطه در خاتمه مباحث کتاب آورده شده است.
این کتاب در ۲۴۸ صفحه و شمارگان ۱۰۰ جلد، به چاپ رسیده است.
نظر شما