به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سید رضا صالحی امیری، در آیین نکوداشت هفته پژوهش و فناوری ضمن تقدیر از تلاشهای پژوهشگران، هنرمندان و همکاران وزارتی در این پژوهشگاه اظهار کرد: برداشت من این است که به چند ضرورت راهبُردی پژوهشگاه نیازمند تغییر است؛ زیرا باید بهعنوان یک مفصلبندی بین سازمانها و معاونتهای این وزارتخانه نقش خود را ایفا کند.
او با ابراز تأسف از اینکه بخشهای مختلف وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همانند مجمعالجزایر منفصل با یکدیگر در حال فعالیت هستند افزود: این شیوه مدیریت بخشینگر نه میتواند تداوم داشته باشد و نه صحیح است و حتماً باید یک مفصلبندی جدید با تعریف یک مأموریت جدید در این وزارتخانه شکل بگیرد.
صالحی امیری با تأکید بر اینکه در این وزارتخانه، پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری باید هدایتگر باشد نه تماشاگر تصریحکرد: این پژوهشگاه با داشتن بیش از ۸۰ عضو هیئتعلمی و ۲۵۰ کارشناس پژوهش مستقر باید پرچمدار تحولات وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی باشد.
او گفت: پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری باید در متن مأموریتهای وزارتخانه حضور و ظهور داشته باشد و با این اقدام است که قطعاً میتواند پیشران توسعه فرهنگی در ایران باشد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه پژوهش سرچشمه تولید و پیشران توسعه میراثفرهنگی است و باید در متن تصمیمات و مأموریتهای وزارتخانه جاری و ساری باشد تصریح کرد: نمیشود که اکتشافات و مرمت انجام شود؛ اما وزارتخانه از اساتید و کاوشگران بیبهره باشد. بخش پژوهشی میراثفرهنگی باید بداند دانش میراث و تولید محتوا در پژوهشگاه است، پژوهشگاه باید در متن تصمیمات وزارتخانه حضور داشته باشد.
صالحی امیری افزود: مأموریت پژوهشگاه و دستگاه باید بازنگری شود تا جوان باشند غیر از این به سمت میرایی و ایستاییی خواهد رفت. استفاده از ابزارهای جدید و تفکرات جدید و دنیای جدید باید صورت بگیرد. باید تبادل علمی صورت گیرد. راه توسعه و جهش این است که از ظرفیت علمی جهان استفاده شود و روابط و مبادلات مشترک صورت بگیرد.
وزیر میراثفرهنگی تصریح کرد: مأموریت نهاد روابط بینالملل برقراری روابط پژوهشگاه با مجامع بینالمللی است، باید برنامه جامع داشته باشیم تا بدانیم در ۵ سال آینده کجا قرار خواهیم داشت و مراقب باشیم دچار روزمرگی نشویم.
صالحی امیری با بیان اینکه پژوهشگاه باید منبع رجوع همه پژوهشگران و دانشمندان ایران و جهان باشد تصریح کرد: پژوهشگاه باید اجتماعی و مردمی شود، باید نتایج پژوهش و کاوش ما منجر به غرور ملی و نشاط ملی شود، ایران هنوز هم سرزمین رمزها و رازها است و باید ظرفیت حفظ نخبگان و جلوگیری از مهاجرت آنها شود.
وزیر میراثفرهنگی گفت: آگاهسازی، اقناعسازی و اجماعسازی مهمترین مأموریت وزارت میراثفرهنگیای است، جامعه برای هر ثبت جهانی باید احساس غرور کند موج ایجاد کند و برای تماشای ایران حرکت کند.
صالحی امیری با اشاره به اینکه میراث، تاریخ و فرهنگ هویت ملی ماست گفت: جامعه باید مانند محیطزیست، نسبت به تاریخ فرهنگ و میراثفرهنگی حساس شود، پویش حمایتی ایجاد شود، شادی و غرور باید در هر کشف و کاوشی بهویژه در میان جوانان به وجود بیاید.
او در ادامه با اشاره به انتصاب محمدابراهیم زارعی بهعنوان سرپرست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری گفت: تغییر به معنی تخریب و ریزش نیست، به معنای رویش است. کسی بافکر جدید به پژوهشگاه میآید و کسی اخراج نخواهد شد. هیچکسی از این قطار پیاده نمیشود. مأموریت من برای جذب و کشش است، نه رانش.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اظهار کرد: دکتر زارعی را بامطالعه انتخاب کردم. فهرستی از کاندیداهای سراسر کشور که به ما معرفی کردند بررسی کردم و اصرار داشتم چهره علمی و شناخته شدهای به پژوهشگاه بیاید. کسی که به لحاظ علمی هیچ خدشهای به سوابق او وارد نیست. زارعی حتی یکبار با من تماس نگرفته بود و ما خسته شدیم که چقدر با ایشان تماس گرفتیم که بپذیرد. دیشب هم به شهر خودشان برگشته بودند که تماس گرفتیم شبانه برگردد.
صالحی امیری گفت: دهپهلوان در پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، خیلی زحمت کشید، هر کسی زحمات او و جمع پژوهشگاه را در این مدت نفی کند بیانصافی است.
او خطاب به مجموعه پژوهشگاه افزود: این عینک خود را بردارید. با دکتر دهپهلوان نیز قبل از این صحبت کرده بودم. برای او مأموریت جدید تعریف کردهام. زمانیکه مأموریتهای جدید تعریف شود. هیچکسی تخریب نمیشود. برای اینکه دستگاه موتور خود را روی ریل با سرعت به حرکت درآورد به تغییر نیاز دارد این تغییر رویکرد سیاسی ندارد، بلکه بر اساس شایستگیهاست.
شبکهسازی علمی در سراسر کشور توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
مصطفی دهپهلوان رییس پیشین پژوهشگاه در مراسم نکوداشت هفته پژوهش ۱۴۰۳ با تبریک و شادباش این هفته و قدردانی از همکاران این مرکز برای انجام اقدامات پژوهشی با ارزش تصریحکرد: این هفته فعالیتهای گستردهای در همکاری با سایر نهادهای پژوهشی در قالب نشستهای تخصصی صورت گرفت.
این دانشیار دانشگاه تهران گفت: امسال پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری با هدف برقراری ارتباط با سایر مرکز پژوهشی و تعامل علمی با قدرت و توانایی در نمایشگاه بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار ایران شرکت کرد.
دهپهلوان با اشاره به اینکه امروز به شدت در کشور دو خلاء بزرگ داریم تصریحکرد: یکی مأموریت محور نبودن دانشگاهها و فعالیت از حجر تا قجر آنهاست که باید بر اساس نیازهای جامعه این مراکز به سمت انجام مأموریتهای جدی بروند. خلاء بعدی عدم شبکهسازی علمی است که نتوانستیم این شبکهسازی را برای تعمیق دانش بدرستی بکار ببریم و فعالیتها بصورت جزیرهای در حال انجام است.
این باستانشناس افزود: امروز ما بحرانهای میراثی زیادی در حوزه میراث ناملموس و ملموس کشور داریم. در این میان کلید واژهای داریم به نام میراث در خطر و بخش عمدهای از فعالیتهایمان را در این حوزه متمرکز کردیم. در این راستا دانشی را که نشود منفعت آن را به جامعه منتقل کرد دانش سودمندی نیست.
او در ادامه با اشاره به این سخن از الإمامُ علیٌّ علیه السلام: وَ اعلَم أنَّهُ لا خَیرَ فی عِلمٍ لا یَنفَعُ، و لا یُنتَفَعُ بِعِلمٍ لا یَحُقُّ تَعَلُّمُهُ: بدان که در دانش ناسودمند خیری نیست و آموختن دانشی که سزاوار آموختن نیست، سودی ندهد افزود: دانش ناسودمند خیری در آن نیست. و اگر این دانش به جامعه منتقل شود سودمند نیست.
دهپهلوان افزود: در پژوهشگاه در دهههای گذشته اطلسها و بانکهای اطلاعاتی در حوزههای باستانشناسی، زبانشناسی، ابنیه و بافت، مردمشناسی و.. فراهم شده ولی هیچگاه نشده که این پژوهشها «اپن سرس» شود و روی جامعه علمی کشور که سعی کردیم در این حوزه گام برداریم و بتوانیم این اسناد و مدارک را در دسترس جامعه علمی کشور با کمک سازمان نقشه برداری انجام دهیم.
رییس پیشین پژوهشگاه تصریحکرد: ما در بدو شروع کار در پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، در مجوزهای باستانشناسی بندی را اضافه کردیم مبنی بر اینکه حقوق علمی این پژوهش و کاوش تا پنج سال متعلق به شماست و پس از آن باید در خدمت جامعه علمی کشور قرار گیرد زیرا که جامعه دانشگاهی ما خیلی محروم از نتایج این دستاورهاست که در این مرکز انجام شده است. امروز متأسفانه از اسناد طبقهبندی شده برای گزارشهای باستانشناسی و گزارش یک فعالیت علمی یاد میشود.
او با اشاره به اینکه برخی از کاوشگران ما هنوز گزارش کارشان را ندادهاند و محوطههای بسیاری هستند که در سطح کشور از بندرگاهها تا آتشکدهها کاوش شدهاند ولی ما حتی یک صفحه از آن گزارشها در پژوهشگاه و مرکز اسناد نداریم اظهارکرد: اینها سرمایهها و منابع فرهنگی کشور ما هستند. ما درس میگیریم از دکتر سید سجادی سرپرست کاوشهای شهر سوخته … ایشان دهها کتاب و مقاله از کاوشهای این محوطه ارائه کردند و ما باید به این سمت بریم و این نگاه پوسیده امنیتی را نسبت به منابع فرهنگی داشته باشیم زیرا که این کارها اتلاف منابع کشور محسوب میشوند.
دهپهلوان در پایان ابراز امیدواری کرد: پژوهشگاه در سالهای آینده به سمت شبکهسازی علمی در سراسر کشور برود. ما اقداماتی را انجام دادیم نظیر اینکه که شورای پژوهشی استانها شکل گیرند و اقداماتی هم انجام شده ولی نا تمام ماند و نتوانستیم آن را به حرکت در آوریم.
نظر شما