سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۴
پژوهشگران عرصه حقوق شهروندی کشور گردهم آمدند

آئین هم‌اندیشی پژوهشگران عرصه حقوق شهروندی کشور با حضور مشاور عالی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آئین هم‌اندیشی پژوهشگران عرصه حقوق شهروندی کشور با حضور مشاور عالی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به همت دبیرخانه دایمی حقوق شهروندی در تهران برگزار شد.

جواد وند نوروزی، رئیس شورای سیاست‌گذاری دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی در این مراسم عنوان کرد: مابه عنوان یک نهاد مدنی بارویکرد علمی و فرهنگی و در پی گسترش و عمق بخشیدن به موضوع حقوق شهروندی در کشور فعالیت می‌کنیم. کتاب‌هایی که منتشر کرده‌ایم و نشست‌های علمی و همایش‌هایی که برگزار کرده‌ایم، همگی در راستای این هدف بوده‌اند.

نوروزی ادامه داد: برنامه‌ریزی چنین مراسمی، به خصوص اگر ابعاد عملی پیدا کند، هم در حوزه پژوهش و هم در حوزه عملی، کمک می‌کند تا نقصان نبود تجربه عملی پژوهشگران و دانشجویان در حوزه حقوق بشر و حقوق شهروندی برطرف شود، البته با پیوست‌های عملی کمک بیشتری به دانشجویان می‌شود و امیدوارم دبیرخانه حقوق شهروندی کشور نیز در این حوزه گام برداشته و تلاش کند تا دانشجویان با مسائل حقوق بشری به صورت عملی آشنا شوند زیرا به هر حال، این کتمان شدنی نیست که کشور ما در حوزه حقوق شهروندی خلاهایی دارد و به نظر من، وجود فرصت‌های علمی به کارگزاران دولتی برای ارتقای حقوق بشر وبهبودعملکرد کمک می‌کند.

در انتشارات حقوق شهروندی ۱۰۰ عنوان کتاب به چاپ رسیده است

کشاورز، رئیس دبیرخانه حقوق شهروندی نیز در این مراسم بیان کرد: امروز به مناسبت‌های متعدد گفتمان‌سازی، می‌توانیم از فضای دولت فعلی بهره‌مند شویم. هفته پژوهش امسال با شعار پژوهش و فناوری پیشران جهش تولید با مشارکت مردم نام‌گذاری شده و امروز نیز روز تعامل دانشگاه باجامعه و صنعت نام‌گذاری شده بود و ما از این مناسبت و ضرورت ارتباط نهادهای مدنی با دانشگاه استفاده کرده و این مراسم را برگزار کردیم.

وی ادامه داد: دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی نهادی مدنی، علمی و فرهنگی در حوزه حقوق شهروندی است که رویکردی علمی و فرهنگی به موضوعات شهروندی دارد.

کشاورز افزود: چاپ و نشر ۱۰۰ عنوان کتاب از سوی انتشارات تخصصی حقوق شهروندی و چهار سال حضور در نمایشگاه کتاب با عنوان انتشارات حقوق شهروندی و رونمایی از بیش از ۵۰ عنوان کتاب در حوزه حقوق شهروندی با همکاری نهادهای دانشگاهی و خانه کتاب و ادبیات، برگزاری اولین دوره کشوری تربیت مربیان حقوق شهروندی و سلسله نشستهای تخصصی حقوق شهروندی باحضوراستادان صاحب نظر بخشی از فعالیت‌های دبیرخانه است.

حقوق شهروندی و حقوق بشر؛ بنیاد جدیدی برای زیست اجتماعی

سلیمی، رئیس سابق دانشگاه علامه و استاد دانشگاه نیز در این مراسم بیان کرد: سرمایه‌گذاری برای حقوق شهروندی از مسائل حائز اهمیت است. ما امروزه با حقوق بشر و حقوق شهروندی به شکل یک پدیده اجتماعی مواجهیم و در جهانی زندگی می‌کنیم که دو تحول بزرگ در فهم پژوهش‌های اجتماعی به وجود آمده است؛ اول پدیده‌های اجتماعی به عنوان ساختارهای آگاهی شناخته شده‌اند و اصولاً جامعه چیزی نیست به‌جز ساختار آگاهی و دوم اینکه در جهان امروز پدیده‌ها از قید و بند جغرافیا و مرزها رها شده‌اند و نگریستن به پدیده‌های اجتماعی به عنوان ساختار آگاهی و جهانی شدن مفاهیم، ما را با ضرورت دگرگونی نگاه به این پدیده‌ها مواجه کرده‌اند.

وی گفت: با این اوصاف حقوق بشری و شهروندی مبنا و عنوان زیست بشر و شیوه و بنیاد جدیدی برای زیست اجتماعی بشر خواهند بود و امیدوار هستیم که نگاه ویژه و حمایت جریان دائمی اجتماعی و سیاسی را به همراه داشته باشیم.

حقوق شهروندی، ملازمت حق و تکلیف است

رستمی، استاد تمام دانشگاه تهران و رئیس کمیته علمی دبیرخانه حقوق شهروندی نیز در این مراسم عنوان کرد: حقوق شهروندی هم جنبه حق دارد و هم تکلیف. تفاوت آن با حقوق بشر به همین ویژگی برمی‌گردد. بنابراین آشنایی و توسعه و ترویج آن اهمیت به‌سزایی دارد و در جنبه‌های متفاوت زیست اجتماعی باید جایگاه خود را به خوبی پیدا کند چراکه این موضوع در تمام روابط اجتماعی مطرح است.

رستمی ادامه داد: خوشبختانه در کشور ما گام‌هایی برداشته شده از جمله بحث حقوق شهروندی در اداره که شورای عالی اداری آن را تصویب کرده و امیدواریم این نشست‌ها بتوانند گام‌های محکمی در جهت ترویج این موضوع بردارند.

باید بدانیم برای چه هدفی پژوهش می‌کنیم

روشن، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، رئیس پژوهشده خانواده دانشگاه شهید بهشتی و مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز بیان کرد: من یک معلم هستم، مانند شما پژوهشگری هستم که علاقه به پژوهش دارم و دوست دارم بنویسم و به همکاری با شما ارجمندان افتخار می‌کنم و امیدوارم بتوانیم هدف خود را از پژوهش به خوبی مشخص کنیم.

وی ادامه داد: مهمترین سوال همین است که اصلاً برای چه پژوهش می‌کنیم؟ آیا ما باید علم را برای علم بیاموزیم یا علم در خدمت انسان برای تعالی بخشی؟ علم را برای اینکه کرامت‌های ذاتی انسانی را بشناسیم و آن‌ها را پاس بداریم و حقوق ذاتی او را فارغ از اینکه چه جنس، چه نژاد و حتی چه دین و مذهبی دارد، پاس بداریم بنابراین اگر پژوهش می‌کنیم، باید چراغ آگاهی را روشن کنیم که با خود مسئولیت‌های اجتماعی را به همراه بیاورد و همواره کسانی را که هم آگاه هستند و هم مسئولیت‌های اجتماعی‌شان را درک و برای آن تلاش می‌کنند، تحسین می‌کنم.

وی افزود: امیدوارم آنچه که در این پژوهش‌ها انجام می‌دهیم، ما را نسبت به قبل آگاه‌تر کند. پژوهش برای این است که در دریا غواصی کنیم تا انشالله در و مروارید گیرمان بیاید. گاهی اوقات هم می‌رویم و چیزی به دست نمی آوریم اما تلاشمان را کرده‌ایم و خود این تلاش‌ها قطعاً ارزشمند است.

وی یادآور شد: مأموریت دانشگاه‌ها کم‌کم رویکرد پژوهشی پیدا کرد. یعنی ما متوجه شدیم که دانشگاه فقط با آموزش نمی‌تواند مأموریت‌هایش را انجام دهد. پژوهش آمد به دانشگاه‌ها و آن چیزی که برای ما اهمیت بیشتری دارد، این است که با چه هدفی پژوهش کنیم و امیدواریم که با این پژوهش‌ها، یک تولید علمی داشته باشیم و یا یک نقد جدی ارائه دهیم. اینکه پژوهشگران ما چراغ پژوهش در حوزه حقوق بشر و شهروندی را روشن نگاه‌داشته‌اند بسیار قدم مبارکی است. اینکه جمعی از نخبگان کنار هم جمع شوند و فکر کنند که آینده را چگونه رقم بزنند، بسیار امیدوارکننده است.

گفتنی است؛ در ادامه نشست، سه پیشنهاد از طرف یکی از پژوهشگران به مشاور وزیر در راستای بحث حقوق شهروندی در وزارت علوم ارائه شد که به شرح زیر است: حضور فعال و استقرار دستیار حقوق شهروندی؛ که می‌تواند این مفهوم را در دانشگاه‌ها به خوبی مطرح کند.

استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای اساتید؛ همه شایستگان این کشور باید بتوانند قانونی و از طریق آزمون و فراخوان‌هایی که تعداد استثناهایش کم باشد، به عضویت هیئت علمی درآیند. این کار باعث می‌شود که افراد شایسته در این آزمون‌ها جذب هیئت علمی شوند.

استفاده از ظرفیت دانشجویان حقوق به نفع خود دانشجویان؛ می‌توان سازوکاری طراحی کرد که هیچ دانشجویی در شورای انضباطی محاکمه نشود مگر اینکه از مشاوره‌های حقوقی بهره‌مند شود. در این مسئله می‌توان از ظرفیت خود دانشجویان حقوق کارشناسی تا دکتری استفاده کنیم. اگر هر دانشجویی قبل از اینکه وارد شوراها و کمیته‌های انضباطی شود، از خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند شود، پرونده‌ها هم می‌تواند به نتیجه بهتری برسد و هم اینکه دانشجو از فرصت استفاده کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها