فاطمه باستانی بیکاه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، از چاپ و انتشار کتاب «شوران؛ بادله پوشان ۲» ویژه پوشاک بانوان خبر داد و گفت: این اثر در مورد بررسی نماد و نشانهها در پوشاک زنان استان هرمزگان است و احساس میکنم با نوشتن این اثر، دینم را به مردم زادگاهم ادا کردهام.
محقق و مولف هرمزگانی ادامه داد: «شوران» یک کتاب جامع و کامل در زمینه پوشاک سنتی، نماد و نشانههای به کار رفته در پوشاک بانوان و تاریخچه پوشاک سنتی مردمان شیک پوش این جغرافیا جذاب میباشد.
این نویسنده هرمزگانی اضافه کرد: این دومین اثر من پس از کتاب بادله پوشان است که سال ۱۳۹۱ چاپ شده است. ۴ سال در پی جذب اسپانسر و حامی مالی بودم با این شرایط برای کتاب بعدی فعلاً برنامهای ندارم زیرا که حمایت از پژوهشگر و نویسندگان به سختی انجام میشود. تنها کسی که از ابتدا تا انتهای کار یار و همراه من بود، محسنه بهرامی عکاس و تصویربردار این اثر است.
فاطمه باستانی با اشاره به مرحله پژوهش و تالیف اثر گفت: این مجموعه محصول ۶ سال تلاش و تحقیق من و در واقع پایان نامه کارشناسیارشد من بود که سپس تکمیل و تالیف شد.
وی در ادامه گفت: این کتاب در ۵ بخش تدوین شده است که فصل نخست مفاهیم اصلی، محدودیتها، مشکلات و … بررسی شده است. در فصل دوم به تاریخچه پژوهش، پوشاک و فرهنگ اختصاص دارد. فصل سوم به روش پژوهش و روشهای جمع آوری اطلاعات میپردازد. فصل چهارم درباره پوشاک و انواع و اقسام آن میباشد که خلاصه کتاب بادل پوشان است و فصل پنجم در مورد نقوش و نقش و نگارهایی که روی پوشاک زنان هرمزگانی کار میشود بحث میکند و تاریخچه نمادها لحاظ شده و چگونگی ورود این نماد و نشانهها به پوشاک زنان هرمزگان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
این محقق هرمزگانی بیان نمود: این کتاب بیشتر ویژه نقاشان، طراحان، تصویرگران و هنرمند هنرهای تجسمی، صنایع دستی، معماری، دانشجویان، دانشگاهیان، دانشآموزان و محققان است و میتواند به عنوان یک منبع و رفرنس مورد استفاده قرار گیرد. علاقهمندان نیز میتوانند برای تهیه اثر نیز از طریق صفحه شخصی خودم و به صورت برخط، کتاب را سفارش دهند.
باستانی همچنین هدف از نوشتن اثر را اینگونه مطرح کرد: این کتاب بیشتر دغدغه ذهنیام بود و دوست داشتم روزی بتوانم تمام نقوشی که در پوشاک زنان هرمزگان و صنایع دستی این مرز و بوم قرار دارد را ارزیابی کنم. بنابراین گلدوزیها، گلابتون دوزیها، خوس دوزیها و تمام ریزهکاریها و جزئیات پوشاک زنان این سرزمین را مورد کند و کاو قرار دادم. زیرا نقوش و نمادها روی لباس زنان هرمزگانی ذهن مرا درگیر کرده بود که فلسفه، اهداف، تفاوت و تشابهات آنها را دریابم.
این بانوی هرمزگانی در توضیح جزئیات بیشتر عنوان کرد: سالهای متعدد وقت گذاشتم تا دریابم گل نیلوفر آبی یا لوتوس که در ایران باستان از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و جزو نقوش تختجمشید است از کجا و چگونه وارد لباس زنان این استان شده است؟
محقق حوزه پوشاک بومی هرمزگان با ابراز رضایت از خلق این اثر گفت: با بررسی جزئیات پوشاک بانوان هرمزگان، به این نتیجه رسیدم که این نمادها و نقوش منحصربفرد است که بیشتر پوشاک این منطقه را با سایر نقاط کشور متمایز میکند و دریافتم که مردم این جغرافیا از سرزمینم چه پوشاک فاخر و فرهنگ غنی دارند و چه انسانهای متمدن و شریفی هستند و چقدر اندیشه، تلاش، هنر و زیبایی پشت این نقوش و نمادها وجود دارد.
فاطمه باستانی «شوران» را صورتی جیغ در فرهنگ هرمزگانی دانست و گفت: این کتاب را برای دلم نوشتم تا بتوانم نام ماندگاری از خودم در اذهان مردم این دیار بر جای بگذارم زیرا وضعیت پشتیبانی از نویسندگان و پژوهشگران به بیانگیزگی و دلسردی این قشر منجر میشود و احساس میکنم با نوشتن این دو اثر، دینم را به مردم زادگاهم ادا کردهام.
وی با سپاس از دغدغهمندی و پیگیری و رایزنیهای یعقوب دبیرنژاد عضو شورای شهر کلانشهر بندرعباس بیان نمود: این اثر با حمایت مادی و معنوی شهرداری بندرعباس شهر خلاق عضو سازمان جهانی یونسکو و سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی این شهرستان به چاپ رسید.
به گزارش ایبنا، کتاب «شوران» به همت انتشارات نسیم بادگیر با مدیریت عبدالجلیل مرداسنگی، با گرافیک و صفحه آرایی صدیقه غلامی، عکاسی محسنه بهرامی، در قطع خشتی، در ۱۷۶ صفحه، کاملاً رنگی و با کاغذ گلاسه در چاپخانه کوثر لارستان، با شمارگان ۵۰۰ نسخه و به قیمت ۳۵۰ هزارتومان برای نخستین بار پاییز ۱۴۰۳ چاپ و منتشر شد.
نظر شما