چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۱
دومین نشست علمی‌تخصصی بررسی تحولات فرهنگی تمدنی استان ایلام برگزار شد

ایلام- دومین نشست علمی تخصصی بررسی تحولات فرهنگی تمدنی استان ایلام(ایلام‌شناسی) به همت بنیاد ایران‌شناسی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در ایلام، دومین نشست علمی تخصصی با عنوان آشنایی با تحولات فرهنگی تمدنی استان ایلام (ایلام‌شناسی) در سالن جلسات بنیاد ایران‌شناسی برگزار شد.

در این نشست که با همکاری سایر دستگاه‌های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی و جمعی از پیش‌کسوتان حوزه فرهنگ و پژوهش برگزار شد، عیسی بسطامی رئیس بنیاد ایران شناسی ضمن خیرمقدم، مباحثی درخصوص هویت و وفاق ملی و اهمیت این دو در ابعاد مختلف بیان و بر لزوم برگزاری چنین نشست‌های برای تقویت هویت‌های محلی و ملی تأکید کرد.

وی ادامه‌داد: امروز از هر زمان دیگری بر ما تکلیف ملی و شرعی است که در تقابل با نظام استکباری که با استفاده از جنگ نرم و ابزارهای نوینی که در راستای آن به‌کار گرفته و سعی در تغییر مبانی فکری جوانان ما دارد و تلاش می کند آنها را از هویت خالی کند با تمام توان نسبت به بازشناسی و معرفی سنت‌های فکری و فرهنگ و تمدن غنی ایرانی اسلامی به نسل جدید که بخش عمده ای از مأموریت ایران‌شناسی نیز به شمار می‌رود اقدام کنیم.

وی تاکید کرد: بنیاد ایران‌شناسی آمادگی خود را برای مبارزه با این نبرد فکری و سنتی در تمام جبهه های فرهنگی اعلام می‌کند.

در ادامه حبیب‌الله محمودیان عضو هیئت علمی دانشگاه و از چهره‌های شاخص حوزه تاریخ و فرهنگ و باستان‌شناسی استان نیز مباحث مفصلی درخصوص تحولات فرهنگی و تمدنی ایلام باستان و ایلام کنونی بیان کرد.

وی اظهار کرد: بر اساس بررسی‌های باستان‌شناسی، ایلام بخشی از جغرافیای زاگرس و هلال سبز قلداد می‌شود که به دلیل شرایط مطلوب جغرافیایی اقلیم مطلوب و نزولات جوی کافی از مناطق حاصلخیز غرب فلات ایران به شمار می‌رود.

دومین نشست علمی‌تخصصی بررسی تحولات فرهنگی تمدنی استان ایلام برگزار شد

این مولف پیشکسوت ادامه دارد: این ویژگی‌ها موجب شده تا استقرار انسان در این منطقه از ادوار پیش از تاریخ تا عصر حاضر هم‌چنان استمرار داشته باشد.

محمودیان تصریح کرد: استان ایلام هم از منظر تاریخ طبیعی دارای آثار شاخص بوده و هم از نظر تعدد و تنوع آثار تاریخی و محوطه‌های باستانی جایگاه ارزشمندی در تحولات باستانی منطقه است. بر اساس کاوش ها و بررسی‌های باستان‌شناختی در استان ایلام صدها محوطه و مکان باستانی شناسایی و در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ایلام گفت: در هیچ جای دنیا به اندازه هلال سبز تمدن فرهنگی وجود ندارد، به عنوان مثال در دشت‌های حاشیه غربی زاگرس در شهرستان‌های مهران و دهلران بیش از ۲۰۰ مکان باستان‌شناسی پیش از تاریخ شناسایی شده که می‌تواند به عنوان قطب پیش از تاریخ ایران و منطقه مورد توجه دنیای باستان شناسی قلمداد شود.

محمودیان با اشاره به اینکه دنیا با هویت زنده است، ادامه داد: متاسفانه در بخش معرفی هویت خود کم کاری داشته‌ایم، به همین دلیل دنیا توانسته با بهره‌گیری از رسانه‌ها و تبلیغات گسترده از نظر هویت از ما جلوتر باشد، از این رو، رسالت رسانه‌ها و سازمان‌های فرهنگی و به‌ویژه رسانه ملی و سازمان میراث فرهنگی در این حوزه بسیار مهم و کلیدی خواهد بود.

وی ادامه داد: ناهمواری‌های عظیم کبیرکوه به عنوان بخشی از هلال سبز شناخته می‌شود، این محدوده جغرافیایی به دلیل بارش نزولات جوی دارای رودها و روان آب‌های متعددی است که از به هم پیوستن آنها رود تاریخی سیمره (کرخه) در شرق کبیرکوه را شکل داده که این رودخانه در ایجاد آبادانی و حتی تحولات تاریخی و تمدنی نقش داشته است.

مولف کتاب اطلس استان ایلام (جفرافیای تاریخی و گردش گری) ادامه داد: رودهای گدار خوش، میمه، گاوی و دویرج در بخش غربی استان ایلام از دامنه‌های کبیرکوه سرچشمه گرفته و به سمت سرزمین میان رودان جاری هستند. این موقعیت عامل مهم ایجاد و شکل گیری تمدن ها و فرهنگ‌های باستانی چون تمدن ایلام شده است که ۵۰ قرن مدنیت داشته است.

دومین نشست علمی‌تخصصی بررسی تحولات فرهنگی تمدنی استان ایلام برگزار شد

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ایلام تصریح کرد: ایلام را می‌توان با تاریخ طبیعی آن چون غارها و پناهگاه‌های سنگی، چشمه‌های قیر و آبگرم، محدوده‌های فسیلی دوران زمین شناسی، گونه‌های جنگلی چون درختان سرو ۳۸۵۰ ساله چوار، درختان ون کهنسال، درختچه مورد و دیگرگونه‌های جنگلی شناخت.

در ادمه این نشست علمی به تحولات تاریخی استان در دوران غارنشینی، دوران تاریخی و نقش استان در دوران اسلامی اشاره شد که مورد توجه شرکت کنندگان در این نشست علمی قرار گرفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها