بررسي روابط ايران و سوريه و ايجاد خاورميانه جديد در كتابي با عنوان «خاورميانه جديدتر: چشماندازهاي وسيع روابط ايران و سوريه» به قلم سيد جواد طاهايي از سوي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام منتشر شد.\
بر اساس مضامين اين نوشتار، سوريه همواره در منطقه بحرانخيز خاورميانه و جهان عرب به عنوان بازيگري مهم و فعال مطرح بوده است و اين امر تا حدود زيادي مديون رهبري هوشمندانه حافظ اسد (1971ـ 2000) است كه سوريه را در كنار بازيگران فعال و مهمي نظير ايران، مصر و عربستان مطرح كرد. دو رويكرد عمده كه در سياست منطقهاي سوريه از زمان حافظ اسد تاكنون نمايان بوده، عبارت از روابط استراتژيك با جمهوري اسلامي ايران و حمايت از مقاومت در برابر دولت نژادپرست اسرائيل است.
اين نوشتار در 10 فصل با عنوانهاي «آمريكا، متغييري مستقل در سياستهاي منطفهاي»، «اسرائيل: نگاهي به اهداف اصولي، پرنسيپها، طرز نگرش»، «فرانسه: گذشته بازنميگردد»،«مصر: تحركات ديپلماتيك جاي مزيت ساختاري را نميگيرد»، «عربستان: شريك دور»، «لبنان: تقدير ثبات متزلزل»، «سوريه: بازيگري همزمان اهميت يابنده و مشروط شونده»، «ايران: ضرورت استقبال از پيچيدگيها»، «ايران: بايستهها در روابط با سوريه» و «بازانديشي و باز روايي روابط ايران وسوريه» به رشته تحرير درآمده است.
در بخشي از اين نوشتار با عنوان «ايران: بايستهها در روابط با سوريه» آمده است: «آمريكاييها نيز ميدانند كه روابط ايران وسوريه برابر و مساوي نيست؛ چندان استراتژيك و عقيدتي هم نيست؛ آنان ميدانند كه دلايل مقاومت دو كشور در برابر آمريكا و اسرائيل هم از يك جنس نيست. با اين حال، نتايج حاصل از اين روابط در عرصهاي، حتي تاريخي، نيز داراي اهميت است. اين روابط هم از دلايلي محكم (دلايلي مربوط به مصلحت دولتها) و هم از نتايجي غير قابل اجتناب برخوردار است. كوششها براي جداسازي دمشق از تهران، مثلا از سوي دولتهاي سني عرب منطقه يكسره ناممكن است، حتي اگر دلايل و اشتياق براي اين كار خيلي زياد باشد.»
از ديگر موضوعات اين نوشتار ميتوان به استراتژي پنجگانه، اسرائيل و تفكر صلح به مثابه ابزار، اسرائيل و خروج از جنوب لبنان، تعارضات داخلي لبنان، تمايل به برآمدن، همزيستي با بحرانها، سوريه و تصورات مسيحي در لبنان، سوريه و عراق، ايران و دغدغههاي منطقهاي آمريكا و ايران و عرصه روابط لبناني ـ سوري اشاره كرد.
چاپ اول كتاب «خاورميانه جديدتر: چشماندازهاي وسيع روابط ايران و سوريه» در شمارگان 1200 نسخه، 190 صفحه و بهاي 29000 ريال بر پيشخوان كتاب فروشيها قرار گرفته است.
نظر شما