مترجم كتاب «واحد در اديان» اين اثر را متعلق به «فردريك كاپلستون» نويسنده مجموعه مشهور «تاريخ فلسفه» دانست و گفت: وي در اين اثر حقيقت واحد در اديان غربي و شرقي را بررسي ميكند و در اين بررسي هيچگاه به عنوان يك كاتوليك معتقد، انتقادات متعصبانهاي درباره اديان بيان نميكند.\
وي افزود: موضوع سخنرانيهاي كاپلستون به طرح مسأله درباره امر يا حقيقت واحدي كه اديان بيان ميكنند و مبنا و محور تعاليمشان قرار ميدهند، اختصاص دارد. او از ميان اديان شرقي، آيينهايي نظير هندوئيسم، تائوئيسم و بوديسم را برميگزيند و اديان ابراهيمي را به عنوان اديان غربي بررسي ميكند. او خطي واحد در اين اديان را تعقيب ميكند، به اين معنا كه مباني ديني مختلف چه تلقي از حقيقت واحد دارند، نحوه وجودش در دنيا را چگونه ميپندارند و ارتباط انسان با او را چگونه تصوير كردند.
عضو هيأت علمي موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ادامه داد: كاپلستون يك مسيحي كاتوليك و بنابراين، اعتقادات شخصياش درباره خداوند مشخص است، اما او به عنوان يك فيلسوف، نگاهي فلسفي به حقيقت واحد دارد و آن را در ساير اديان حتي اگر قالبي متفاوت با آيين مسيحي داشته باشد، به عنوان همان حقيقت واحد تلقي ميكند. او همواره در توضيح آراي ديگران، عقايد آنان را همدلانه درك و سپس بيطرفانه توصيف ميكند.
وي خاطرنشان كرد: موفقيت او در مجموعه «تاريخ فلسفه» نيز از همين ويژگياش نشأت ميگيرد، چرا كه وي در اين اثر با نگاهي بيطرف و بدون غرضورزي به نقد و بررسي آراي اندشمندان ميپردازد و از بيان اتقاداتش خودداري ميكند.
يوسفثاني، كاپلستون را فردي متدين دانست و گفت: به همين دليل او خدا را متشخص ميداند، اما همچنين بهخوبي ميپذيرد كه ساير اديان به دليل ويژگيهاي فرهنگي، اجتماعي و آييني احيانا به گونه ديگري از اين حقيقت واحد سخن ميگويند كه با دريافت متعارف اديان ابراهيمي متفاوت است.
وي در پايان گفت: ترجمه اين اثر پايان يافته و از سوي انتشارات اديان و مذاهب در دست چاپ است.
نظر شما