«كليات تاريخ فلسفه به زبان ساده» عنوان اثري از دكتر مليحه صابري نجفآبادي است كه توسط سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) منتشر شد. اين کتاب مروری اجمالی بر سیر تفکر فلسفی دو هزار و پانصد ساله بشر دارد.\
سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها(سمت)، اين كتاب ميكوشد با بياني روان، مباني و تاريخ فلسفه را براي مخاطبان دانشگاهي خود عنوان كند.
کتاب حاضر، مروری اجمالی بر سیر تفکر فلسفی دو هزار و پانصد ساله بشر است، نمایشی مجمل از پدیدآورندگان فلسفه در طول تاریخ که اندیشه فلسفی بشری را تا زمان حاضر جان بخشیدند و برای حفظ حکمت و دانش به مبارزه با اصحاب جهل و نادانی برخاستند.
همچنان كه نويسنده اين اثر در كتاب خود يادآور شده است، فلسفه در نظر انديشمندان یونان معنايی بسیار کلی داشت و هر نوع فعالیت عقلانی را شامل میشد. در آن روزگار فلسفه همه زمینههای علم را دربر ميگرفت و به مثابه پیشاهنگ تمام پیشرفتهای علمی و عقلی، شکوه و عظمتی بسیار داشت. به گفته «ویل دورانت» در آن روزگار تواناترین مردان برای جانسپاری در راه فلسفه آماده بودند؛ چنانکه سقراط شهادت در راه فلسفه را بر گریز از برابر دشمنان آن ترجیح داد.
افلاطون دو بار جان خود را به خطر انداخت تا دولتی مبتنی بر حکمت و فلسفه تشکیل دهد. مارکوس اورلیوس آن را از تاج و تخت خود بیشتر دوست داشت و «برنو» به دليل وفاداری به فلسفه، زنده به آتش افکنده شد.
با وجود آنکه در قرون معاصر دایره شمول فلسفه نسبت به معنای قدیم تنگتر شده، اين علم همچنان جایگاه رفیعی در میان معارف بشری دارد و به گفته بسیاری از اندیشمندان، «ملکه علوم» نامیده میشود. امروزه نيز مانند گذشته فلسفه موضوعی حاشیهای و مجرد نیست، بلکه نقشی حیاتی در تثبیت پایههای علم و فرهنگ هر جامعه دارد و در رأس علوم قرار ميگيرد.
اين كتاب در هشت فصل مباحثي مانند «فسيلسوفان پيش از سقراط»، «از سقراط تا فلوطين»، «فلسفه در قرون وسطي»، «فلسفه جديد»، «فلسفه معاصر»، «فلسفه اشراق»، «عرفان » و «حكمت متعاليه» را ميكاود.
كتاب حاضر براي دانشجويان رشته علوم كتابداري و اطلاعرساني در مقطع كارشناسي به عنوان منبع اصلي درس «تاريخ عمومي فلسفه» به ارزش دو واحد تدوين شده است.
نخستين چاپ كتاب «كليات تاريخ فلسفه به زبان ساده» را انتشارات سمت در 243 صفحه و بهاي 30500 ريال به چاپ رسانده است.
نظر شما