به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، ماياها مانند برخي ديگر از اقوام باستاني پيشرفتها و فرهنگ خاص خود را داشتند. طبق گزارش باستانشناسان، در گذشته از تمدن بالايي بهره ميبردند و در علوم گوناگوني از جمله کشاورزي، معماري، رياضيات، نجوم و گاهشماري تبحر خاصي داشتند و اين علوم را در شورايي به نام انجمن ريشسفيدان به بحث ميگذاشند و پس از تأييد، به ديگران اعلام ميکردند.
ماياها با توجه به پيشرفتي که در رياضيات و گاهشماري داشتند بيش از بيست نوع گاهنامه(تقويم) براي خود ايجاد کرده بودند و از هر يک استفاده خاصي ميکردند؛ يکي براي کشاورزي، يکي براي کوچکردن به نواحي ديگر و... كه از اين گاهنامهها به عناوين مختلف سود ميجستند. يکي از اين گاهنامهها به نام تقويم شمارش طولاني است که هر دوره آن 5200 سال شمسي طول ميکشد، مثل تقويم شمسي که مدت دورهاش 365 روز و 6 ساعت است.
ماياها معتقدند كه دوره 5200 سالهاي که در حال حاضر در آن زندگي ميکنيم در 21 دسامبر سال 2012 به اتمام ميرسد. از آنجايي که اغلب گاهنامهها طبق ساختارهاي طبيعي شكل گرفتهاند، پس از يک دوره از گاهنامه تغييري در طبيعت به وجود ميآيد، مثلا با پايان سال شمسي زمستان به سر ميآيد، بهار آغاز ميشود، سرما رخت برميبندد و طبيعت جامه سبز به تن ميکند. ماياها نيز بر اين باورند که با پايان دوره حاضر در تقويم شمارش طولاني دوره جديدي با ويژگيهايي خاص آغاز ميشود که بر خلاف عقيده برخي، پايان دنيا نيست.
مترجم كتاب «كتاب سرنوشت» ميگويد: نوجوان که بودم برنامهاي درباره مثلث برمودا از تلويزيون پخش شد و پس از آن تب و تاب مثلث برمودا در بين مردم پيچيد. بلافاصله کتابي با همين عنوان از «چارلز برليتس» آمريکايي با ترجمههاي گوناگون از ناشران مختلف روانه بازار شد. کتاب را که ميخواندي چيزي بيش از چند فرضيه و افسانه دستگيرت نميشد و در آخر نيز ميماندي که اين نيروي عجيب برمودا چيست.
وي ميافزايد: چنين مسايل عجيب و در عين حال جذاب بسيارند و امروزه مسايلي درباره سال 2012 شايع شده و هر کس و هر گروهي برداشتي از آن ارايه ميدهند؛ حتي فيلمي نيز درباره آن ساخته شد و در اندک زماني به جرگه پرفروشها پيوست. ماجراي سال 2012 برخاسته از اعتقاد قومي باستاني در آمريکاي مرکزي است به نام مايا.
كارلوس باريوس معتقد است كه طبق باور ماياهاي باستان، سرنوشت هر انسان در لحظه تولدش رقم ميخورد. مسير زندگي نيز به تلاشها و ارزشهاي هم جهت با اين سرنوشت بستگي دارد. از اين روي، گاهنامهاي ايجاد كردهاند كه هر كس ميتواند با استفاده از آن ويژگيها، مسير زندگي، طالع و سرنوشت خود را، طبق باور آنها بيابد. اين گاهنامه كه جزيي از اسرار ماياهاست با تمام جزئيات براي نخستينبار در اين كتاب منتشر ميشود.
درباره اين قوم کتابهاي زيادي به نگارش درآمده اما اين کتاب يک تفاوت عمده با بقيه دارد و آن نويسنده کتاب است. «کارلوس باريوس»، (نويسنده کتاب)، مردي است حدودا شصت ساله که در خانوادهاي از بازماندگان ماياها به دنيا آمده است. از همان ابتداي جواني به دنبال شناخت قوم خود بوده و اكنون عضو انجمن ريشسفيدان ماياها و باستانشناس و رشته تخصصي او نيز مردمشناسي است. با اجازهاي که از انجمن ريشسفيدان گرفته، اعتقادات و برخي علوم و گاهنامههاي قوم خود را، که از منظر آنان «راز» محسوب ميشود، در «کتاب سرنوشت» شرح داده است، يعني اين کتاب نمايهاي مختصر از بعضي اسرار قوم ماياست.
مهرداد وثوقي درباره ويژگي اصلي كتاب ميگويد: اين كتاب از ديدگاه مردمشناسي فرهنگي به مسايل روز نگاه ميکند و با زباني ساده مطالب را براي علاقهمندان ارايه ميدهد. پيش از آغاز ترجمه نيز چند ماه درباره قوم مايا، آداب و رسوم و تلفظ صحيح اعلام مايايي تحقيق شده است؛ مطلبي خلاصه و جامع براي تلفظ اعلام مايايي همراه منابع آن در پيوست کتاب گنجانده شده است كه ساير مترجمان ميتوانند از آن استفاده کنند.
برخي از اصطلاحاتي که در کتاب آمده و براي خوانندگان ناآشنا به نظر ميرسد در واژهنامه کتاب افزوده شده و آن را پربارتر ساخته است. با استفاده از 20 نقشه آمريکاي مرکزي و نقشههاي باستاني، نقشهنگارهاي تهيه شده که تمام اماکن باستاني که در کتاب به آنها اشاره شده، گرد آمده است. در پايان نيز تصاوير فعلي اماکن باستاني و نمايهاي براي محققان به کتاب افزوده شده است.
چاپ نخست «كتاب سرنوشت»؛ رمزگشايي اسرار ماياي باستان و پيشگويي سال 2012 نوشته «كارلوس باريوس» با ترجمه مهرداد وثوقي در 400 صفحه با بهاي 12800 تومان به كوشش نشر گلآذين منتشر شده و در دسترس علاقهمندان به رشتههاي مردمشناسي و قومشناسي قرار گرفته است.
یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۶
نظر شما