محمدرضا جاسبي(عليان) در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با اشاره به سخنان اخير مقام معظم رهبري با مسوولان كتابخانههاي بزرگ و كتابخانههاي عمومي و نكاتي كه ايشان بيان فرمودند، اظهار كرد: در سالهاي اخير پيشنهادات متعددي براي نهادينه كردن كتاب و كتابخواني به دستگاههاي گوناگون فرهنگي ارايه شدند كه بايد با جديت بيشتري پيگيري شوند.
وي با اظهار تاسف از اين كه همچنان فرهنگ مطالعه در جامعه ما جا نيفتاده است، گفت: يكي از راهكارهاي حل اين مشكل، برگزاري نمايشگاههاي گوناگون كتاب بود كه تاحدي نيز در اين زمينه فعاليت و نمايشگاههايي در سراسر كشور برگزار شده، اما در سطح ناچيزي اثرگذار بوده اند.
قائم مقام انجمن اسلامي ناشران تهران با اشاره به اين كه ويترين كتاب در ايران اندك است و متاسفانه در تهران نيز به خيابان انقلاب و محدوده آن منحصر ميشود، به مشكلات شهرها و روستاهاي گوناگون ايران پرداخت و بيان كرد: كتاب تنها به شهرنشينان اختصاص ندارد. تمامي روستائيان ما نيز بايد بتوانند به آثار گوناگون و تازههاي نشر دسترسي داشته باشند ،در حالي كه چند سالي طول ميكشد تا كتابي در شهرهاي ديگر معرفي شود يا جايگاه خود را بيابد.
جاسبي گسترش تعداد كتابخانهها را از ديگر راهكارهاي ارتقاي ميزان كتابخواني دانست و تكميل آنها را اقدامي در راستاي افزايش شمارگان كتابها توصيف كرد و توضيح داد: كتابخانههاي مدارس نيز بايد فعال و بهروز باشند تا دانشآموزان از دورههاي ابتدايي با كتاب مانوس شوند.
وي ايجاد و توسعه كتابخانههايي در مساجد، محله ها، پادگانهاي ارتش و سپاه و بيمارستانها را از ضروريات ترويج كتابخواني در عرصههاي مختلف جامعه برشمرد و اظهار كرد: 10 سال قبل نيز طرحي مبني بر اختصاص ساعت انشاء به زماني براي مطالعه و كتابخواني و ارايه چكيده كتاب يا بيان شفاهي موضوع كتاب در مدارس را به كميسيون فرهنگي مجلس ارايه كرديم كه با تغييرات مجلس همزمان شد و بينتيجه باقي ماند.
مدير انتشارات پيام آزادي، انجام فعاليتها و كارهاي زيربنايي را در روزمره كردن كتابخواني همه اقشار جامعه موثر دانست و يادآور شد: فردي كه كتابخوان تربيت نشده باشد، در سنين بالا كتابخوان نخواهد شد. اين فرهنگ بايد از دوران كودكي در افراد دروني شود. همچنين والديني كه كتابخوان نيستند، نميتوانند نسلي كتابخوان تربيت كنند.
اين ناشر حمايتهاي مادي دولت از آثار ارزشمند و مفيد را از جمله راهكارهاي تقويت ناشران و نويسندگان براي توليد كتاب خوب خواند و گفت: با وجود بيش از 2000 كتابخانه عمومي، 500 كتابخانه فعال مساجد، حدود 10 هزار كتابخانه در مدارس و ... متاسفانه ميزان خريد كتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از ناشران گوناگون بسيار اندك و در مواردي كمتر از 500 نسخه است، در حالي كه چرخه توليد و نشر كتاب نيازمند حمايتهاي بيشتر دولتي است.
مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای، صبح چهارشنبه هفته گذشته (۲۹ تیر) در دیدار جمع کثیری از کتابداران، جایگاه مطالعه و شمارگان کتابها را برای کشوری چون ایران ناکافی دانسته و خواستار همت بیشتر همه مسوولان برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در کشور شدند.
سهشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۰
نظر شما