به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «پیشه مورخ» با عنوان فرعی تاملاتی در ماهیت و کاربردهای تاریخ و فنون و روشهای کسانی که آن را مینویسند، تالیف مارک بلوخ و ترجمه مجید صادقزاده حمایتی از سوی نشر ثالث منتشر شد.
«پدر، به من بگو تاریخ چه فایده ای دارد؟» چنین بود که چندسال پیش، پسربچه ای که علاقه ویژهای به او داشتم این سوال را از پدرش پرسید. کاش بتوانم بگویم که این کتاب پاسخ من به اوست.
مارک بلوخ، مورخ برجسته فرانسوی و از بنیانگذاران مکتب تاریخنگاری آنال، در این اثر کلاسیک به بررسی روشهای مشاهده، تحلیل و نقد تاریخی میپردازد و سرشت پیوندهای علی در فرایندهای تاریخی را از نو میکاود. به رغم اینکه با گذشت دههها از انتشار این کتاب، اسلوب تاریخنگاری و مبانی روششناختی پژوهش تاریخی راه کمال پیموده و استوارتر از همیشه شده است، پیشه مورخ بلوخ همچنان مرجعی آموزنده و تأملبرانگیز به شمار میرود که ضمن موشکافیهای نغزش در روایتهای تاریخی، بر نظرگاهی جامعنگرتر و انسانیتر به قلمرو تاریخ پای میفشارد.
این کتاب وصیت نامه بلوخ در مقام یک مورخ است؛ اعلامیه متفکرانه و صادقانه یک هنرور بزرگ درباره پیشهاش. بلوخ در این اثر اعتقادش به وحدت کل تاریخ و ارتباط پویای حال و گذشته را که باعث میشود تاریخ فراتر از اسباببازی متفننان باشد، عرضه کرده است. جای تأسف است که او نتوانست کتابش را به پایان برد و خود بپیراید. با این حال، حتی در این اثر ناتمام، بلوخ شیوهنامهای برای همکارانش تدارک دیده و توصیف نابی از اصول اعتقادی مورخ و معنای اثر تاریخی نزد عموم مردم عرضه کرده است.
بلوخ این اثر را چنین پیشکش کرده است: «یادداشتهای پیشهوری که همیشه دوست داشته در وظیفه روزمرهاش تعمق کند، دفترچه کارآموزی که سالها با خطکش و تراز سروکار داشته اما خودش را ریاضیدان نمیداند.»
کتاب «پیشه مورخ» با عنوان فرعی تاملاتی در ماهیت و کاربردهای تاریخ و فنون و روشهای کسانی که آن را مینویسند، تالیف مارک بلوخ و ترجمه مجید صادقزاده حمایتی با ۲۰۳ صفحه و بهای ۲۲۰ هزار تومان از سوی نشر ثالث منتشر شد.
نظر شما