به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نشست خبري سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) با محوريت رونمايي از هزار و پانصدمين كتاب سمت و نقش و جايگاه سمت در تحولات علوم انساني صبح امروز در اين سازمان (10 آبان) برگزار شد. اين نشست خبري با حضور دكتر احمد احمدي، رييس سازمان سمت و عضو شوراي انقلاب فرهنگي، دكتر حسين هاجري، معاون پژوهشي و دكتر محمدرضا سعيدي، معاونت اجرايي سازمان سمت برپا شد.
هاجري، معاون پژوهشي سازمان سمت گفت: 1500 عنوان كتاب دانشگاهي سمت به شكل علمي و پژوهشي نوشته شده و همواره از منابع جديد بهره گرفته است و حاصل 25 سال زحمت كاركنان سمت بهشمار ميرود، چندين اصل در اين كتابها رعايت شده است و در انتشار كتابها از مولفاني كه رشتهاي را در دانشگاهها تدريس ميكنند بهره گرفتهايم.
وي افزود: ما در انتشار كتابها پيوندي ميان دستاوردهاي جديد علمي و وسايل بومي ايجاد و حريم آموزههاي ديني و باورهاي ملي و قومي را رعايت ميكنيم؛ حتي زماني شده كه برخي از كتابها در چاپخانه در مرحله انتشار قرار دارد ولي ما آن حساسيتهايي را كه بر آن پايبنديم در محتواي كتاب نيافتيم و در آن تجديد نظر صورت گرفته است.
هاجري يادآور شد: عرضه به موقع كتابها با قيمت مناسب اصل ديگري است كه همواره آن را رعايت كردهايم. كتابهاي سمت از نثري روان و واژگان فارسي برخوردارند زيرا معتقديم كه زبان فارسي را با 3 واحد درسي عمومي نميتوان كامل كرد.
يكي از خبرنگاران پرسشي در زمينه دانشگاههاي علمي و كاربردي مطرح كرد مبني بر اينكه چرا دانشگاههاي علمي و كاربردي كمتر از كتابهاي انتشارات سمت استفاده ميكنند و آيا برنامه خاصي براي دانشگاههاي علمي و كاربردي داريد؟ هاجري، معاون پژوهشي سازمان سمت در پاسخ گفت: دانشگاههاي كاربردي يك واحد منسجم نيستند و پراكندهاند و ميتوانند به طور مستقل بر اساس نيازشان كتاب منتشر كنند، هر واحدي كه توانايي توليد كتاب دارد ميتواند با سمت همكاري كند و هر كدام از واحدهاي علمي و كاربردي كه ظرفيت توليد كتاب داشته باشند ما با آنها همكاري ميكنيم تا كتابهاي سمت در سر تا سر كشور جريان داشته باشد.
وي افزود: هر كتابي كه در سازمان سمت منتشر ميشود، بعد از 5 سال تغيير و تحول اساسي در آن صورت ميگيرد. تحول در علوم انساني به معناي تغيير در تمام سرفصلها نيست و در برخي از رشتهها نميتوان تغييري در سرفصلها ايجاد كرد، مانند رشتههاي ورزش و مباحث مديريتي ولي در رشتههايي مانند سياست و جامعهشناسي ميتوان سرفصلهاي جديدي ارايه داد.
سپس سعيدي، معاونت اجرايي سازمان سمت گفت: سازمان سمت مولود تحول در علوم انساني است و با 1200 صاحب نظر دانشگاهي در ارتباط است و استاداني كه براي نگارش كتابها انتخاب ميشوند متناسب با نياز سازمان است.
وي گفت: ما هيچگاه نميگوييم كتابهاي سمت تنها كتابهاي دانشگاهياند بلكه هر كسي كتاب خوب و ارزشمندي چاپ كند ما به آن ارج مينهيم. محتوا، نثر و نگارش كتابهاي سمت براي هر دانشجويي مناسب است و هر دانشجويي در هر نقطه ايران توان خريد كتابهاي سمت را دارد.
وي افزود: گردونه توليد كتابهاي سمت درحال دَوَران است و اين كتابها به لحاظ ارزشهاي ديني و ملي آثار ماندگاري در ادبيات فارسي عرضه كرده است و ميتوانيم بگوييم 1500 عنوان كتاب علمي و پژوهشي در اين عرصه چاپ شده است.
سعيدي در ادامه سخنانش گفت: از جمله وظايف سمت ارتباط با مراكز خارج از دانشگاههاست و همواره يكي از دغدغههاي سمت بوده است ولي در چند سال اخير ارتباطها گسترش يافته و كتابهاي سمت به زبانهاي گوناگون تركي، اردو، عربي، انگليسي و... منتشر شده است. حتي كتابي با نام «تاريخ ساسانيان» داريم كه به زبان كرهاي منتشر شده است.
وي در پايان سخنانش گفت: مشكل اساسي سازمان سمت، انتشار غير مجاز كتابهاي دانشگاهي است كه بسياري از ناشران دانشگاهي و برخي از ناشران خصوصي نيز با آن دست به گريبانند. ما همواره در اين زمينه كوشيدهايم كه كتابي به شكل غيرمجاز منتشر نشود ولي باز هم انتشار اينگونه كتابها ادامه دارد و اميدواريم روزي برسد كه با يك عزم ملي جلوي انتشار كتابهاي غيرمجاز گرفته شود.
در پايان نشست خبرنگار «ايبنا» اين پرسش را مطرح كرد كه با توجه به اينكه هزارمين كتاب انتشارات سمت «قانون مدني و فتاواي امام راحل (ره)» نام داشت انتخاب شما براي هزار و پانصدمين كتاب سمت با نام «منطق الطير عطار» چيست و اين تصحيح چه تفاوتي با ديگر تصحيحهاي منتشر شده دارد؟
هاجري در پاسخ گفت: كتاب «منطقالطير عطار» به لحاظ ارزشهاي ديني و ملي اثر ماندگاري در ادبيات فارسي به شمار ميآيد و دليل انتخاب ما دارا بودن ارزشهاي ديني و ملي بوده است. همچنين پيشتر دكتر شفيعي كدكني تصحيحي از كتاب منطق الطير منتشر كرده بود و زماني كه دكتر محمود عابدي و دكتر تقي پور نامداريان، تصحيح جديدي را ارايه دادند با شفيعي كدكني در ارتباط بودند كه كارشان با استاد يكي نشود و مبادا كار تكراري صورت بگيرد. ايشان با تحقيق بيشتر دريافتند كه كارشان متفاوت است و با يك شيوه جديدتر نگارشي، آن را براي خواندن دانشجويان آسانتر كردهاند.
سهشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۰ - ۱۴:۵۴
نظر شما