یکشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۶
جعفريان: متفکران ما وقتشان را به کهنه خوانی می‌گذرانند

رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در مراسم بزرگداشت استاد عطاردی ضمن تاکید بر رفع محدودیت‌ها و ایجاد زمینه برای تحقیق در كشور گفت: متفکران ما وقتشان را به کهنه خوانی می‌گذرانند؛ نباید وقت این افراد را تلف کرد بلکه باید با گردآوری اطلاعات، زمینه تحقیق پژوهشگران فراهم شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم بزرگداشت استاد عزیزالله عُطارِدی پژوهشگر و محقق تاريخ و نسخ خطي به همت سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران و کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و نیز با همکاری بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، مرکز فرهنگی خراسان، خانه‌ کتاب و مرکز پژوهشی میراث مکتوب عصر شنبه در سالن همایش​های کتابخانه ملی برگزار شد.

رسول جعفریان در ادامه این مراسم درباره ویژگی‌های استاد عطاردی به ذکر نکاتی پرداخت و گفت: تلاش‌های ایشان در مسند نویسی، ما را از جستجوی بیشتر اطلاعات بی نیاز کرد. این روش مسند نویسی شیوه‌ای است که علامه مجلسی در بحار الانوار داشتند و این کار باید دنبال شود تا آثار فکری بهتری تولید شود.

وی ادامه داد: یکی از خوشحالی‌های من این است که در برگزاری این مراسم بزرگداشت، موسسات مختلفی حضور دارند و این نشان می‌دهد ما روی برخی افراد اشتراک داریم و همین می‌تواند موجب نزدیک شدن موسسات به یکدیگر شود.

وی با اشاره به این‌که مهمترین رنجی که  عطاردي در این مدت داشته است رنج گرد‌آوری اطلاعات بوده، اضافه کرد: استاد حتی برای کارهای کتابخانه‌ای رنج بسیار برده‌اند و ما باید تلاش کنیم که زمینه را برای محققان فراهم کنیم و رنج این افراد را کمتر کنیم و برای دنیای امروز این کار دشوار نیست.

جعفریان در ادامه بر ضرورت جمع‌آوری اطلاعات تاکید کرد و گفت: غربی‌ها کار را برای ما آسان کردند، اما متاسفانه این افراد برای دسترسی به اطلاعات خطی و چاپی باز هم باید اسیر باشند. ما در جمع‌آوری منابع کوتاهی می‌کنیم و لازم است در این زمینه همت بیشتری داشته باشیم و با جمع‌آوری نسخ خطی، کتب، ژورنال‌های غربی و ... کار را برای این محققان ساده کنیم.

وی با انتقاد از حضور کم ایرانیان در نمایشگاه‌های کتاب خارج از کشور گفت: نمایشگاه‌های مختلفی در شارجه، قطر و ... برگزار می‌شود که در آن کتاب‌های بسیاری درباره تاریخ ما وجود دارد اما ما اصلا در این نمایشگاه‌ها شرکت نمی‌کنیم؛ در ترکیه نیز بیش از صدها کتاب درباره علویه و شیعه شناسی وجود دارد اما ما این کتاب‌ها را گردآوری نکردیم.

رییس کتابخانه مجلس محدودیت را یکی دیگر از مشکلات محققان عنوان کرد و گفت: پیشرفت غربي‌ها به این دلیل است که اطلاعاتشان را همگانی کردند و همه در غرب نخبه هستند اما ما در ایران برخی را نخبه و برخی را ضعیف کردیم.

جعفریان این عرصه را نیازمند انقلاب دانست و افزود: باید در این عرصه انقلاب شود و آن هم نیازمند حمایت از سوی همه موسسات است.

وی ادامه داد: طرح کنسرسیومی که موسسه تبیان دنبال می‌کرد به کندی پیش می‌رود که باید تقویت شود. باید هر چه بیشتر کتابخانه‌ها را تقویت کنیم تا به جای یک عطاردی صدها عطاردی داشته باشیم.

محمدعلي مهدوی‌راد عضو هیات علمی دانشگاه تهران و از شاگردان استاد عطاردی نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این مراسم به ذکر برخی از ویژگی‌های اخلاقی استاد پرداخت و گفت: حضرت استادی، درباره استاد عطاردی فرمودند کاری که ایشان می‌کند کار یک موسسه است. اخلاص در عمل، خستگی ناپذیری و توجه به ضرورت‌ها از ویژگی‌های ایشان است.

وی با اشاره به اینکه استاد عطاردي برای نگارش تاریخ خراسان وجب به وجب این خاک را گشته است، افزود: بخش اعظم تاریخ خراسان به وجود امام رضا (ع) متبرک است، تحقیق استاد درباره تاریخ خراسان موجب نگارش «مسند امام رضا(ع)» شد و پس از آن نیز بیش از 70 مسند دیگر نگارش شد.

مهدوی‌راد در پایان سخنان خود بر ضرورت شناساندن افرادی چون استاد عطاردی به نسل جدید تاکید کرد.

محمدرضا نوراللهیان، پژوهشگر موسسه خراسان شناسی نیز در سخنانی گفت: استاد عطاردی در هفت سالگی شاهنامه را بدون غلط می‌خوانده است. ایشان بیش از 100 صفحه در تاریخ خراسان را درباره شاهنامه نوشته است. 

وی در ادامه با اشاره به رنج‌های این استاد بزرگ در تحقیق گفت: استاد برای پژوهش در نهج البلاغه در گرمای 50 درجه هند کار
می‌کرد و زمانی که می‌خواست از شهری در هند به شهر دیگر سفر کند، کتابی را ترجمه کرد. این حاصل مدیریت زمان است که ایشان به درستی از آن استفاده کرده است.

نوراللهیان در ادامه با بیان این‌که استاد به پوشیدن لباس روحانیت مفتخر است، گفت: ایشان می‌گوید که در هیچ مکانی این لباس را در نیاورده است. استاد عطاردی از خلیج فنلاند تا خلیج بنگال و از رود جیحون و سیحون تا رود نیل را برای پژوهش پیموده است و سفرهای زیادی را به کشورهای مختلف داشته است. 

مراسم بزرگداشت استاد عزیزالله عطاردی عصر شنبه در کتابخانه ملی برگزار شد و در پایان این مراسم موسسات مختلفی همچون خانه کتاب، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، دايره‌المعارف جهان اسلام و مركز پژوهشي میراث مکتوب  هدایایي را به استاد عطاردي تقدیم کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها