صداقت در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، عنوان كرد: اين كتاب، مجموعه مقالاتي از منتقدان و اقتصاددانان صاحبنظر را درباره ارزيابي بحران اقتصادي جهاني دربر ميگيرد. اين صاحبنظران به بررسي ريشههاي بحران بزرگ مالي ميپردازند و به طور مشخص دلايل ساختاري، جهاني و تاريخي ريشههاي بحران مالي كنوني را در اقتصاد جهان معرفي و بررسي ميكنند.
وي از ديويد هاردي، اسلاووي ژيژك، جوواني اريگي، جوزف استيگليس و شمار ديگري از اقتصاددانان و منتقدان سرشناس كنوني جهان به عنوان نويسندگان مقالات اين كتاب نام برد و گفت: در فصل نخست كتاب «از سقوط مالي تا ركود اقتصادي» گزارش تحليلي از وضعيت والاستريت پس از سقوط مالي سال 2008 ارايه شده است.
مترجم كتاب «مارپيچ سرمايه» ادامه داد: فصل دوم، ديدگاه هواداران نظريه سيستمهاي جهاني را در تحليل بحران مالي كنوني شامل ميشود. چكيده ديدگاه ديويد هاروي در كتاب «رمز و راز سرمايه» در تبيين دلايل بحران و همچنين ديدگاه اقتصاددانان نوكينزي، طرفداران مكتب «مانثلي ريويو» و برخي اقتصاددانان مستقل ،از ديگر مطالب كتاباند.
وي درباره نقطه اشتراك اين صاحبنظران در ارزيابيهايشان از بحران مالي غرب گفت: اين كتاب ديدگاههاي متفاوتي را از نظريات اصلاحگرايانه تا راديكال شامل ميشود اما همه اين اقتصاددانان و نظريهپردازان كه ديدگاههاي متفاوتي دارند، بر ضرورت اصلاحات ساختاري يا كمترين اصلاحات ساختاري در سيستم كنوني سرمايهداري تاكيد دارند.
صداقت ادامه داد: افزايش نظارت بر بخش مالي اقتصاد، محدود كردن دامنه عمل «وال استريت» و انجام اصلاحاتي براي توزيع مجدد درآمد به نفع طبقات پايين جامعه، از جمله مواردياند كه تمامي اين نظريهپردازان آنها تاييد كردهاند.
وي در ادامه به دلايل بروز بحران مالي كنوني اشاره كرد و گفت: بحران مالي و متعاقب آن بحران سياسي كنوني كه تقريبا تمامي كشورهاي سرمايهداري را در برگرفته است، قبل از هر چيز از پيگيري مستمر سياستهاي نئوليبرالي در عرصه اقتصاد در طول سه دهه گذشته نشات ميگيرد. اين سياستها منجر به قطبي شدن حاد توزيع درآمد و ثروت و قدرت در جامعه شد و همين موضوع با در پي داشتن كاهش تقاضاي موثر، به ركورد اقتصادي واقعي دامن زد. ركورد اقتصاد واقعي منجر به حركت پول به سمت بخشهاي مالي شد و شكلگيري حبابهاي مالي و سپس شكستن اين جبابها را در پي داشت.
صداقت دلايل بحران كنوني را بيش از هر چيز، مربوط به نقايص ايدئولوژي نئوليبرالي حاكم بر جهان در سه دهه گذشته دانست و گفت: البته از منظر تاريخي بايد به چرخههاي بلندمدت اقتصاد سرمايهداري نيز توجه كرد. اكنون اقتصاد جهاني سرمايهداري در مرحله گذار هژمونيك قرار دارد. در چنين مرحلهاي شاهد ايجاد يا به حداكثر رسيدن آشوب سيستمي و نيز رونق بخش مالي در اقتصاديم.
پديدآورنده كتاب «ايدئولوژي نئوليبرال» امكان برونرفت از اين بحران در آيندهاي نزديك را غيرممكن دانست و گفت: به يقين امكان برونرفت فوري از اين بحران مالي براي غرب وجود ندارد. شايد خروجيهاي برونرفت كوتاه مدت اتفاق بيفتند اما رهايي از اين بحران به واسطه اصلاحات اقتصادي در آيندهاي نزديك غيرممكن است. طبق ارزيابيهاي اقتصصاددانان، اين بحران تا سالها با شدت يا ضعف ادامه خواهد داشت.
وي با اشاره به شكلگيري جنبش موسوم به تسخير وال استريت در ماههاي اخير گفت: در چنين شرايطي اين كتاب ميتواند به درك دلايل شكلگيري اين جنبش و اهداف آن كمك كند.
وي افزود: مقالات اين اثر در كتابي مستقل موجود نبودند و بنابراين، اقدام به گردآوري آنها از منابع متعدد كردم. معيارم در اين گردآوري، گرايشهاي فكري و ديدگاههايي بود كه به آنها معتقدم. به نظر من، اين مقالات دقيقترين تبيين را درباره بحران مالي غرب ارايه ميكنند.
كتاب «از سقوط مالي تا ركود اقتصادي» مجوز نشر را دريافت كرده است و در طي چند هته آينده از سوي انتشارات «آمه» منتشر ميشود.
سهشنبه ۸ آذر ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۰
نظر شما