«محمدرضا شمس» كه تا مدتي پيش مشغول جمعآوري هزار و يك افسانهي ايراني بود، به تازگي بازنويسي آنها را شروع كرده است./
اين نويسنده مدتي مشغول جمعآوري هزار و يك افسانهي ايراني براي نوجوانان بود. قرار بود اين افسانهها توسط انتشارات محراب قلم در قالب يك مجموعه منتشر شوند.
در حال حاضر تعداد اين افسانهها به هزار و صد و سي افسانه رسيده و شمس به تازگي بازنويسي آنها را شروع كرده است.
او در گفتوگويي با ايبنا نوجوان دراينباره گفت: «ميتوان گفت كه كار جمعآوري افسانهها به پايان رسيده و حالا چيزي حدود هزار و صد و سي افسانه ايراني را پيدا كردهام. حتي با فرض اينكه ممكن است برخي از آنها تكراري باشند باز هم به مرز هزار و يك افسانه رسيده و كار نگارش و بازنويسي آنها را از امروز شروع كردهام.»
نويسندهي «صبحانهي خيال» دربارهي منابعي كه در جمعآوري اين افسانهها استفاده كرده، گفت: «به جرات ميتوانم بگويم هر كتابي را كه در زمينهي افسانههاي ايراني منتشر شده، خوانده و استفاده كردهام. البته متاسفانه ما منابع كمي در اين زمينه داريم و من مجبور شدم براي تكميل منابعم به كتابهايي مانند الهينامه، جوامعالحكايات، گلستان، بوستان، مرزباننامه و كليله و دمنه مراجعه كنم. به اين ترتيب حتي حكايتهايي كه حال و هواي افسانه داشتند را هم در اين مجموعه آوردهام. هرچند دوست داشتم منابع بيشتري در دسترسم بود تا حكايتها را از مجموعه حذف و تنها افسانهها را گردآوري ميكردم.»
نويسندهي «من، زنبابا و دماغ بابام» در ادامه گفت: «قصد من پژوهش دربارهي افسانهها نيست بلكه ميخواهم نوجوانان را با افسانههاي ايراني آشنا كنم. اين كار به ارتقاي ادبيات كودك و نوجوان ما كمك ميكند. همهي نويسندگان بزرگ دنيا مانند بالزاك، همينگوي، ديكنز و حتي شكسپير با خواندن يا شنيدن افسانهها و داستانهاي فولكلور به نويسندگان برجسته تبديل شدهاند. بنابراين نوجوانان ما هم بايد با اين افسانهها آشنا شوند.»
شمس دربارهي ويژگيهاي اين مجموعهي نوجوانانه توضيح داد: «چون مخاطب مورد نظر ما نوجوانانند، افسانهها نبايد طولاني و بيشتر از 5 صفحه باشند. ضمن اينكه من در اين مجموعه روايت خودم از افسانهها را ارائه ميدهم و ميخواهم به عنوان راوي اين اجازه را به خودم بدهم كه دخل و تصرفي در آن داشته باشم. مانند اتفاقي كه درمورد افسانههاي شفاهي افتاده و هر كس روايت خود را از آنها گفته است. همچنين تلاش ميكنم تا زبان داستانها از زبان افسانهها دور نباشد.»
مجموعهي هزار و يك افسانهي ايراني را انتشارات محراب قلم منتشر ميكند.
«محمدرضا شمس» نويسندهي كتابهاي كودكان و نوجوانان، متولد سال 1336 در تهران است. او فعاليت حرفهاي خود را از سال 1358 آغاز كرده و تا كنون بيش از 40 عنوان كتاب در اين حوزه منتشر كرده است.
«دختر خل و چل»، «صبحانهي خيال»، «فاصلهاي كه پير شد»، «قصهي پلی که بود و دیگر نیست»، «منِ منِ كله گنده» و «مراد شمر» برخي از كتابهاي منتشر شده از شمس هستند.
او توانسته ديپلم افتخار دفتر بينالمللي كتاب براي نسل جوان را براي نگارش كتاب «ديوانه و چاه» به دست آورد.
نظر شما