سه‌شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۱
«چارشنبه خاكستر» الیوت با ترجمه الهی دوباره به چاپ رسيد

كتاب «چارشنبه خاکستر» اثر تامس استرنز الیوت با ترجمه بیژن الهی از سوی نشر «پیکره» منتشر شد. این اثر شامل بلندترین سروده الیوت است كه وی نخستين بار آن را در سال 1930 به چاپ رساند. این ترجمه یکبار در سال 1335 در ایران منتشر شد، اما سال‌ها نایاب بود.-

به گزارش خبرگزاری‌ کتاب ایران (ایبنا)، «چارشنبه خاکستر» نخستین شعر بلند سروده شده توسط تی اس الیوت است که در سال 1927 کامل شد و سه سال بعد  به چاپ رسید. به گفته الیوت این شعر بلند از ترکیب چندین سروده کوتاه حاصل شده؛ اشعاری که ابتدا جداگانه در مجلات مختلف به چاپ رسیده بودند.

الیوت بعد از تغییر مذهب این شعر را سرود و آن را در نسخه نخست کتابش به همسرش تقدیم کرد. او چند سال بعد از همسرش جدا شد و در چاپ‌های بعدی کتاب، جمله‌ای را که خطاب به همسرش نوشته بود حذف کرد.

وی در سال 1888 متولد شد و چهارم ژانویه 1965 از دنیا رفت. الیوت علاوه بر شعرهایی که سرود به عنوان یکی از برترین منتقدان ادبی مدرن قرن بیستم برای انگلیسی‌زبان‌ها مطرح شد. وی در دوره خویش مطرح‌ترین شاعر انگلیسی‌زبان بود و توانست در سال 1948 جایزه ادبی نوبل را به دست آورد.

در بخشی از این شعر طولانی آمده است: «بر اولین پیچ دومین پله برگشتم و دیدم پایین همان سیاهه بر نرده فرو پیچیده در هوای گنده زیر دمه گلاویز دیو پله‌ها که زده صورتکی فریب‌ناک از امید و نومیدی. به دومین پیچ دومین پله آن دو را پیچان واگذاشتم، فرو گردان، دیگر صورتی نبود و پله تاریک بود، نمور، دندانه‌دار، چون دهان پیرمردی آبریز، دور از ترمیم، یا کامه دنداندار کوسه‌ای سالخورد.» 

بخش ابتدایی این شعر بلند این‌گونه است: 
«چون دگر باره اميد بازگشتم نيست
چون اميدم نيست
چون اميد بازگشتم نيست
به آرزوی مايه‌ی چونين و عرصه‌ی چونان
دگر جهد نمی‌کنم پی اين‌گونه چيزها جهد کنم»

از این نویسنده و شاعر آثاری چون «سرزمین هرز» با ترجمه بهمن شعله‌ور، «سرزمین بی‌حاصل» با ترجمه جواد علافچی، «کوکتیل پارتی» با ترجمه نکیسا شرفیان، «گردهم‌آیی خانوادگی» با ترجمه هوشنگ اسدی و «مهمانی عصرانه» با ترجمه ثریا خوانساری به فارسی ترجمه شده است.

مجموعه شعر «چارشنبه خاکستر» سروده تامس استرنز الیوت با ترجمه بیژن الهی در 60 صفحه و از سوی انتشارات «پیکره» به بهای چهار هزار تومان منتشر شده است. 

ترجمه الهی از این کتاب سال 1335 از سوی انتشارات سپهر در ایران منتشر شد، اما سال‌ها است که در بازار کتاب ایران نایاب است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها