به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، آيين نكوداشت محمود حكيمي، عصر ديروز (هشتم اسفندماه) با حضور سيدمحمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، بهمن دري، معاون فرهنگي وزير ارشاد و جمعي از اهالي فرهنگ از سوي بنياد ادبيات داستاني در پژوهشكده فرهنگ، هنر و معماري برگزار شد.
در ابتداي اين نشست، محمد حسني، مديرعامل بنياد ادبيات داستاني، ضمن تشكر از همكاري برخي نويسندگان حوزه كودك و نوجوان در برگزاري اين نكوداشت گفت: نميخواهم درباره شخصيت حكيمي سخن بگويم زيرا خود را شايسته اين كار نميدانم اما خوشحالم كه پس از حدود 40 سال تلاش اين استاد در حوزه ادبيات كودك و نوجوان توانستم اين مراسم را براي قدرداني از ايشان برپا كنم.
سپس جواد محقق، شاعر و نويسنده حوزه كودك و نوجوان كه از سالهاي پيش از انقلاب سابقه دوستي با حكيمي دارد، ضمن بيان خاطراتي از دوران دوستي با نويسنده «اشرافزاده قهرمان» عنوان كرد: محمود حكيمي را با مطالعه آثارش در مجله مكتب اسلام شناختم و بعد از آن با كتابهايش. كتابهاي او را به بسياري از دوستانم نيز معرفي ميكردم و بسياري از آنها با مطالعه اين كتابها كتابخوان شدند. در دوران تدريسم نيز خواندن كتابهاي حكيمي را به شاگردانم توصيه ميكردم. شايد بهتر باشد حكيمي براي كتابخوان كردن بچههاي مسلمان تجليل شود.
وي ادامه داد: بعدها حكيمي را در همدان ملاقات ميكردم و زماني كه سردبير رشد معلم بودم رابطه بيشتري با يكديگر پيدا كرديم. از مهمترين ويژگيهاي اين نويسنده ميتوان به آرمانگرايي و دغدغهمند بودن وي اشاره كرد. از سالهاي دور تا كنون وي دغدغه شناخت بيشتر تاريخ ملي و ديني اين سرزمين را دارد و در پي شناساندن آن است.
محقق با بيان اينكه حكيمي خاطرات بسيار شيريني دارد گفت: همواره از ايشان خواستهام خاطراتش را يا به صورت مكتوب دربياورد يا آنها را ضبط كند. همچنين از ديگر ويژگيهايي كه در وي وجود دارد سفر به كشورهاي ديگر و آشنايي او با شخصيتهاي گوناگون فرهنگي است.
در ادامه اين مراسم محسن مومني، رييس حوزه هنري نيز با بيان اينكه دوستياش با حكيمي به سالهاي بعد از انقلاب بازميگردد، اظهار كرد: سالهاي پيش از انقلاب و در آستانه انقلاب وي را تنها به واسطه آثارش ميشناختم اما بعد از انقلاب در مجله سوره نوجوان آقاي حكيمي را به من معرفي كردند و دوستي ما حدود 20 سال است كه ادامه يافته است.
وي افزود: در سالهايي كه او را ميشناسم ديدهام كه در برابر اعتقادات خود راسخ است. آثار تاليفي و ترجمه وي در چهار حوزه ادبيات داستاني، تاريخ، علوم و آموزش است و بر اين باور است كه كسي كه تاريخ نداند، پشتوانه لازم را براي رشد ندارد.
رييس حوزه هنري تاكيد كرد: روي آوردن حكيمي به داستاننويسي بنا به ضرورت بود و خودش بارها در مجامع گوناگون اين نكته را گوشزد كرده است. در سالهاي پيش از انقلاب، ادبياتي با قالب ديني نداشتيم لذا حكيمي با گام برداشتن در اين حوزه خيلي زود مخاطبان فراگيري براي آثارش پيدا كرد.
وي افزود: حكيمي در تاريخ هم به سراغ مفاهيم فراموش شده رفته است به طور مثال كتاب «اشرافزاده قهرمان» وي درباره مصيبابن عمير است. وي با رئاليسم آرمانگرايانه داستانهاي بسيار خلاقانهاي را نوشت و ميتوان او را نيز به عنوان يكي از بنيانگذاران ادبيات كودك و نوجوان دانست.
در ميانه برنامه فيلم كوتاهي از زندگي حكيمي، به نمايش درآمد و نويسندگان حوزه كودك و نوجوان چون مصطفي رحماندوست، محمد ميركياني و اميرحسين فردي در باب شخصيت حكيمي سخن گفتند و خود حكيمي نيز از خاطرات دوران كودكي و نوجواني، شركت در هياتهاي مذهبي و گرايش به نويسندگي سخن گفت.
در اين فيلم حكيمي گفت: نويسندگي را با مجله كيهان بچهها آغاز كردم و نخستين كتابم با عنوان «اشرافزاده قهرمان» منتشر شد و به طور رسمي داستاننويسي را از سال 1350 آغاز كردم. كتاب «سوگند مقدس» من به 315 هزار شمارگان رسيد و كتاب طاغوت نيز 185 هزار شمارگان داشت. در نگارش آثارم نيز از سيدغلامرضا سعيدي و سيدمحمد جوادي تيماوي تاثير بسياري گرفتم.
وي با زنده نگهداشتن ياد نويسندگاني كه در دهههاي 40 و 50 مينوشتند گفت: مصطفي زماني، مهدي آذريزدي و طاهره صفارزاده نيز از نويسندگاني بودند كه در اين زمينه زحمات بسياري كشيدند زيرا در آن زمان فضاي كاري محدود بود اما اكنون نويسندگان خوبي هستند و در عرصههاي مختلف كار ميكنند.
حكيمي افزود: اكنون كه شرايطي تهاجمي نسبت به شيعيان در جهان وجود دارد، از نويسندگان عزيزمان ميخواهم در آثار خود به انديشههاي امامان و اهلبيت(ع) و آموزههاي آنها تاكيد كنند زيرا آنها هنوز هم مظلوم واقع شدهاند. از خداوند ميخواهم در فرصت باقيمانده از زندگانيام اين توان را به من بدهد كه از امامان شيعه بنويسم.
در پايان اين مراسم كتاب جشننامه محمود حكيمي كه به كوشش جمعي از نويسندگان حوزه كودك و نوجوان و نويسندگان حوزههاي ديني تهيه شده است، توسط وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و محمود حكيمي رونمايي شد. بنياد ادبيات داستاني با تقديم يك لوح و 33 سكه بهار آزادي به مناسبت 33 سالگي انقلاب اسلامي تقدير كردند. شوراي ادبيات بيدارگري حوزه هنر و انديشه اسلامي، مجمع ناشران اسلامي و بنياد الغدير نيز با تقديم هدايايي زحمات حكيمي را در عرصه فرهنگي ارج نهادند.
قرائت پيام آيتالله مكارم شيرازي و نمايش پيام تصويري آيتالله سبحاني از مراجع عظام تقليد، از ديگر بخشهاي اين نكوداشت بود كه متن اين دو پيام در «فايل ضميمه» همين خبر قابل مشاهده است.
سهشنبه ۹ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۷
نظر شما