دوشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۰
همتی «از عشق و نگرانی و وطن» را سرود

چهارمین مجموعه شعر اسماعیل همتی با عنوان «از عشق و نگرانی و وطن» از سوی انتشارات کتاب سمنگان منتشر شد. این مجموعه سروده‌های شاعر در سه فصل همراه با یادداشتی به قلم مهدی اخوان‌ثالث را شامل می‌شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این مجموعه شعر سه دفتر با عنوان‌های «از عشق»، «از نگرانی» و «از وطن» را شامل می‌شود. در دفتر نخست 28 قطعه شعر، دفتر دوم 26 قطعه شعر و دفتر سوم 21 قطعه شعر آمده است.

در آغاز این اثر یادداشتی به قلم مهدی اخوان‌ثالث آمده است، که در مهر 1355 از سوی این شاعر بر دفتر شعر منتشر نشده همتی نوشته شده است. همتی در سن 21سالگی دفتری از شعرهایش را گردآورده و برای آگاهی از دیدگاه مهدی اخوان‌ثالث به دست او سپرده بود؛ شعرهای این دفتر تاکنون منتشر نشده‌اند.

اخوان‌ثالث در این یادداشت نوشته است: «بی‌گمان این‌ها که در این دفتر آورده‌اید، نمودار جدی‌ترین و بهترین برداشت‌هایی است، که توانسته‌اید از حوزه استعاری خود به نام شعر یا هرچه یا هر تلقی شعرگونه برای خود داشته باشید و حاصل آن‌را در این دفتر کپه و خرمن کنید.»

وی در ادامه آورده است: «با کار و کار و بازهم کار بیشتر و مطالعه لازم و دیگر زادهای کوله‌بار اینچنین می‌توان به آن‌چه پرواز آرزوهای آدم است و حتی پرواز آرزوها و هوای جوانی و کودکانه هم، رسید.»

همتی خود درباره این یادداشت توضیحاتی را ارایه کرده و نوشته است: «از میان شاعران زمان، «اخوان» را بیشتر دوست می‌داشتم، هم به خاطر شعرهایش، هم به خاطر این‌که خودم را از خاک همان خطه می دانستم، که او از آن برآمده بود. از این رو حق خود می‌دانستم، این شوق را داشته باشم، که دفتر شعرم را به دستش برسانم تا ضعف‌هایش را یادداشت کند و من بتوانم بیاموزم.»

وی در جایی دیگر افزوده است: «برای من مهم این نبود «اخوان» درباره ضعف شعرهایم چه نوشته است، مهم آن بود، که نقشی از شاعری‌اش را که مبارک می‌دانستم، در صفحه آخر دفتر شعرهای 21 سالگی‌ام (و خامی‌ام)، پیرانه به یادگار گذاشته است و من با همه جوانی‌ام فهمیدم او به جای راهنمایی و تصحیح شعرهایم، شایسته این دانسته، که «مرا» راهنمایی کند.»

همان‌طور که تقسیم‌بندی کتاب نشان می‌دهد، شعرهای این مجموعه از نظر محتوایی در سه دفتر ارایه شده‌اند و موضوعات و مضامینی چون مسایل عاطفی و دلمشغولی‌های انسان معاصر را به تصویر می‌کشند. 

شعرهایی نزدیک به زبان شاعر و سلیقه مخاطب 

همتی در گفت‌وگو با «ایبنا» درباره این مجموعه شعر گفت: اغلب اشعار این دفتر در نیمه دوم دهه 70 و نیمه نخست دهه 80 سروده شده‌اند به جز چند قطعه شعر، که مربوط به کارنامه شعری من در دهه 60 هستند.

سومین دفتر شعر همتی در سال 1368 و با عنوان «حتی باد در خدمت عاشقان است» به چاپ رسید و در این مدت دفتر شعر دیگری از همتی منتشر نشده است.

وی درباره انگیزه‌اش از چاپ اشعار جدیدش توضیح داد: انگیزه‌ای که سبب شد این دفتر را منتشر کنم، همان انگیزه همیشگی در ارتباط با در میان گذاشتن دیدگاه‌ها و حرف‌هایم با مخاطبان و دریافت بازخوردهای آن‌ها نسبت به این اشعار بوده است.

این شاعر ادامه داد: با توجه به فاصله زمانی میان سومین و چهارمین دفتر شعرم، به نظرم زبان این شعرها به زبان شعری مدنظر من نزدیک‌تر شده است، به شعریت بیشتر رسیده‌ام و مخاطب شعر را متفاوت‌تر شناخته‌ام.

وی در ادامه و در پاسخ به پرسشی مبنی بر چگونگی و معیار گزینش شعرهای این مجموعه گفت: این شعرها از نظر مضمونی به نوعی با یکدیگر خویشاوندی دارند. این مضمون واحد عشق است و به بیان دیگر در این شعرها سعی داشته‌ام عشق را به عنوان پایدار نگه‌دارنده جهان به تصویر بکشم.

همتی افزود: این عشق در قالب عشق به هستی، پدیده‌های جهان، خدا، انسان و حتی اشیا پیرامون ما نمایان شده است؛ چراکه انسان با عشق به ایثار می‌رسد و هویت انسانی می‌یابد.

وی در پایان از آماده انتشار بودن مجموعه شعری با عنوان «پنج ترانه ناهمگون» و دو دفتر شعر از روزهای جنگ و انقلاب با عنوان‌های «خسته‌نباشی وطن!» و «باد بر آتش» خبر داد.

نمونه شعری از این مجموعه و از دفتر «از نگرانی»:
«هربار که تیرباران می‌شویم
می‌بینیم تیر خلاص را کسی به روح ما شلیک می‌کند
که فکرش را هم نمی‌کرده‌ایم
ما دو نفریم؛
هر کدام از ما دو نفر شده‌ایم
و این است زندگی ما.»

اسماعیل همتی متولد 1334، شاعر و نمایشنامه‌نویس است. وی فارغ‌التحصیل کارشناسی‌ارشد رشته کارگردانی نمایش و پژوهشگر و مدرس ادبیات دراماتیک در دانشگاه است.

تاکنون بیش از ۲۵ اثر در زمینه نمایشنامه، شعر، آثار پژوهشی و آموزشی در زمینه شاهنامه و ادبیات کهن و کودکان از همتی منتشر شده ‌است. نخستین مجموعه شعر او در سال 1356 از سوی نشر پگاه و با عنوان «آی با توام» منتشر شده است. «از باغ‌های نرگس سمنک» (نشر محیط/1364) و «حتی باد در خدمت عاشقان است» (نشر کومش/ 1368) عنوان دیگر دفترهای شعر منتشر شده این شاعر هستند.

«از عشق و نگرانی و وطن» در 103 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت دو هزار تومان از سوی نشر سمنگان منتشر و راهی بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها