به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دومین دوره جشنواره بینالمللی کتابهای نفیس و هنری اردیبهشت سال 1391 در تهران برگزار میشود. مدیر این جشنواره اعتقاد دارد که جریانی انحرافی با رویکردی صرفا تجاری به جنبه هنری کتابهای نفیس لطمه زده است و این جشنواره در صدد جبران این مشکل است.
اسماعیلی گفت: کتاب نفیس چند ویژگی دارد که آن را از دیگر کتابها متمایز میکند. تنها کتابهای نفیس هستند که هنرهای مکتوب و سنتی ایرانی چون خوشنویسی، تشعیر و نقاشی را ترویج میکنند، به عنوان مثال هنر خوشنویسی با دیوان حافظی که به خط استاد عباس اخوین است، حفظ خواهد شد.
وی افزود: امروزه یک جریان انحرافی در تولید کتاب نفیس شکل گرفته است که ویژگیهای کتاب نفیس را نداشته و صرفا براي درآمدزایی منتشر میشوند. ویژگی این جشنواره در این است که ضمن تعريف کتاب نفیس، معیارهای این گونه آثار را مشخص میکند.
اسماعیلی برای توضیح بیشتر در مورد جریان انحرافی در تولید کتاب نفیس گفت: ما در این حوزه سه نوع کتاب داریم؛ کتاب کادویی، کتاب بازاری و کتاب نفیس. باید این سه مقوله از هم جدا شوند. به عنوان مثال یکی از ویژگیهای کتاب نفیس ماندگاری آن است، اما امروزه متاسفانه قرآنهایی چاپ میشوند که جلد آنها پس از گذشت دو یا سه ماه تغییر شکل میدهند! این مساله نشان میدهد که هنر جلدسازی ایرانی در حال فراموشی است.
وی افزود: در گذشته در کارگاههای تولید کتاب هنری جلدهای برای کتاب ساخته میشد که تا به امروز سالم ماندهاند یا کتابهایی که خطاطی میشدند ماندگاری خود را حفظ کردهاند، اما این جریان انحرافی باعث شده است که کتابهایی با عمر چند ماهه وارد بازار این کتابها شود.
دبیر دومین دوره جشنواره کتابهای نفیس و هنری گفت: متاسفانه در حال حاضر کتابهای کادویی هم که از ارزش مناسبی برخوردار نیستند، به عنوان کتاب نفیس به فروش میرسند. به عنوان مثال کتابی که صرفا در آن عکسهای مختلف با هر مضمونی چاپ شده و قیمت گزافی دارد، به عنوان کتاب نفیس به فروش میرسد، در صورتی که به هیچ عنوان ویژگیهای یک کتاب نفیس را ندارد.
اسماعیلی در انتها گفت: دغدغه جشنواره کتابهای نفیس و هنری توجه به کیفیت کتاب و همینطور حفظ هنرهای سنتی در زمینه کتاب است. امیدوارم برگزاری این جشنواره باعث شود تا کتابهای نفیس به صورت واقعی معرفی شده تا بسترسازی مناسبی برای حفظ و معرفی میراث مکتوب ایران، انجام شود.
دومین جشنواره بینالمللی کتابهای نفیس و هنری، توسط معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری موسسه موزه و کتابخانه ملی ملک، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کمیسیون ملی یونسکو ایران، استانداری تهران و موسسه فرهنگی هنری فرانگر پارس، اردیبهشت سال 1391 در تهران برگزار میشود.
ماموریت این جشنواره انتخاب بهترین ناشر، محصول و پدیدآورنده کتابهای نفیس و هنری در داخل و خارج از کشور و همچنین قدردانی از ناشران و پدیدآورندگان کتابهای نفیس و هنری داخلی و خارجی اعلام شده است.
كتابخانه ملي تركيه ميزبان نخستین دوره نمايشگاه تخصصي كتابهاي نفيس و هنری بود كه با همكاری رايزن فرهنگی ايران در آنكارا برگزار شد.
چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۵:۲۷
نظر شما