محمد شريف كريمي، در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايرن (ايبنا) درباره كتاب خود كه با عنوان «نقش سرمايه انساني در جذب سرمايه گذاري مستقيم خارجي» به زبان انگليسي در آلمان منتشر شده عنوان كرد: در اين كتاب از بخشي از تئوري پاياننامه دكتري خود استفاده كردم و به دليل اهميت نقش سرمايهگذاري خارجي در رشد و توسعه اقتصادي كشورها سراغ اين موضوع رفتم.
وي برخي از متغيرهاي اثر گذار بر سرمايه گذاري خارجي را برشمرد و افزود: نرخ تورم، درجه باز بودن اقتصاد و نرخ رشد اقصادي از جمله متغيرهاي مهم است كه در مطالعات قبلي مورد بررسي قرار گرفته است اما در اين كتاب از زاويه جديدي به موضوع سرمايهگذاري خارجي پرداخته شده كه توجه به عامل سرمايه انساني و نيروي كار ماهر است.
شريف كريمي عنوان كرد: كشورهايي ميتوانند در جذب سرمايه گذاري خارجي موفق باشند كه از زير ساختهاي مناسب برخوردار باشند و يكي از اين زيرساختها سرمايه انساني و نيروي كار ماهر است.
وي با اشاره به اينكه از دهه 90 ميلادي سرمايهگذاري از بخشهاي داخلي و ابتدايي به سمت بخش صنعتي تغيير پيدا كرده، افزود: اين تغييرات نيازمند زيرساختهايي است كه يكي از مهمترين آنها نيروي كار ماهر است.
اين استاد دانشگاه گفت: بيشترين حد سرمايه گذاري خارجي متعلق به كشورهاي امريكا و انگليس است كه مطالعه در اين كشورها نشان داده كه اين امر به سرمايه انساني بستگي دارد.
وي درباره محتواي كتاب خود عنوان كرد: مدل طراحي شده براي بررسي سرمايه انساني در اين كتاب در پنج كشور بررسي شده و دادهها در بازه زماني مشخصي از سال 1980 تا 2008 گردآوري شده است.
شريف كريمي درباره نتيجه اين تحقيق و تطبيق مدل طراحي شده با تئوريهاي استفاده شده در كتاب گفت: بررسيها نشان داد كشورهايي كه توانستهاند سرمايه انساني خود را بهبود ببخشند در جذب سرمايه گذاريهاي خارجي موفق بودهاند.
وي عنوان كرد: كشورهاي در حال توسعه نيز طي دو دهه گذشته با تغييرات چشمگيري كه در برنامههاي اقتصادي خود ايجاد كردهاند، توانستند موقعيت خود را در جهان بهبود بخشند، كشورهايي مانند چين، مالزي، كره جنوبي و تايلند در جذب جريان رو به افزايش سرمايهگذاري مستقيم خارجي موفق عمل كردهاند.
كتاب «نقش سرمايه انساني در جذب سرمايه گذاري مستقيم خارجي» با همكاري دكتر محمد شريف كريمي، لاسونك هوك و ذوالقرنين يوسف به همت انتشارات لمبرت آلمان منتشر شده است.
شنبه ۵ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۱
نظر شما