جمعه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۰۰:۳۹
بررسی بايد‌ها و نبايدها در ازدواج

«ازدواج مهندسی» نوشته پیمان رنجبر اثری است در حوزه روانشناسی ازدواج که به مسایل متعددی درباره این موضوع می‌پردازد. رنجبر از باید و نبایدهای ازدواج سخن می‌گوید و از تحربیات اطرافیانش هم برای بیان ادعاهایش بهره می‌گیرد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «ازدواج مهندسی» اثری است در حوزه مسایل زناشویی که به روش‌های موثر در انتخاب همسر می‌پردازد. این کتاب نسبتا حجیم که 430 صفحه دارد از هشت فصل تشکیل شده و نویسنده در آن از انواع مختلف ازدواج می‌نویسد و مسایل متعددی را در این حوزه بررسی مي‌کند.

رنجبر، نویسنده کتاب «ازدواج مهندسی»، کوشیده در این اثر نگاهی علمی به موضوع ازدواج داشته باشد و از زوایای گوناگون، اندیشیدن در هنگام تصمیم‌گیری برای ازدواج را به مخاطب خود بیاموزد. وی انواع ازدواج‌های اشتباه را بررسی کرده و برای توضیحاتش مثال‌هایی ‌آورده است؛ مثال‌هایی که به گفته خود اغلب آن‌ها را از میان تجربه‌های‌ زندگی روزمره کسب کرده است.

برخی ادعاهای نویسنده در این کتاب به‌راحتی قابل اثبات نیستند؛ برای مثال نویسنده معتقد است برای رسیدن به شناختی که لازمه عشق و ازدواج است حداقل 500 ساعت گفت‌وگو میان طرفین نیاز است! ولی مدرکی برای اثبات این ادعا نمی‌آورد؛ هرچند وی در انتهای کتاب از 10 منبع مختلف نام برده که در نگارش کتاب از آن‌ها استفاده کرده است اما بهره‌گیری از این منابع در توصیفات و توصیه‌های نویسنده بازتاب مستقیمی ندارند.

رنجبر از بایدها و نبایدهایی می‌نویسد که در ازدواج باید مدنظر گرفته شوند اما در بخش‌هایی از کتاب به نظر می‌رسد وی از تجربیات شخصی‌اش بهره گرفته و در نتیجه نمی‌توان آن‌ها را به افراد زیادی تعمیم داد. وی از عباراتی استفاده می‌کند که مبنای علمی مشخصی ندارند و برخی مفاهیم در توصیفاتش گنگ باقی مانده‌اند.

وی در بخشی از این کتاب می‌نویسد: «بعضی چیزها در زندگی «باید» است و این یکی از مهم‌ترین بایدهای زندگی است، ازدواج باید محصول عشق باشد. ما نباید پیش از ازدواج این حرف کم‌خردانه را بپذیریم که: «ابتدا ازدواج کن بعد از چند وقت زندگی مشترک، سر و کله عشق پیدا می‌شود». این یک فریب بزرگ است. ازدواج که معجزه نمی‌کند یا عشق که خود به خود به یکباره از زیر زمین بیرون نمی‌زند.»

با این حال رنجبر در این کتاب به موارد زیادی پرداخته؛ از فرهنگ خانواده‌ها گرفته تا مفاهیمی چون خودشناسی، دیگرشناسی، تصمیم‌گیری، سرنوشت، خودکشی، باورهای اشتباه، عشق، جدایی موقت و بیماری‌های مربوط به روان و اختلالات شخصیت.

نویسنده این کتاب، ازدواجی را که طبق استانداردها و تحلیل‌های اصولی روانشناسی و مبتنی بر شناخت خود و شناخت طرف مقابل است «ازدواج مهندسی» می‌نامد؛ ازدواجی که با آن خانواده‌ای محکم شکل می‌گیرد.

مسایل اخلاقی و اخلاق‌گرایی در ازدواج موضوع دیگری است که نویسنده در این کتاب بدان پرداخته و معتقد است یکی از راه‌هایی که به کمک آن می‌توان دریافت عشقی واقعی است یا نه اخلاقی بودن کاری است که طرف مقابل انجام می‌دهد.

این کتاب با تمرین‌هایی همراه شده که نویسنده در آن مثال‌هایی را بیان می‌کند و در ادامه به بررسی آن موضوع می‌پردازد. تجزیه و تحلیل رفتارهای متقابل افراد و آشنا کردن مخاطب با شرایط مختلف از موارد دیگری است که رنجبر در این کتاب به آن پرداخته. رنجبر در این کتاب گرچه با زبانی ساده به موضوعاتی فراوان پرداخته اما نداشتن زبان علمی در بخش‌هایی از کتاب می‌تواند آزاددهنده باشد و از اعتبار سخن وی بکاهد.

وی در بخشی از کتاب با عنوان «بیماری‌های مربوط به روان و اختلالات شخصیت» به بررسی علایم این بیماری‌ها پرداخته است. افسردگی، دو قطبی، اضطراب، وسواس و عصبانیت بیماری‌هایی هستند که در این کتاب توضیحاتی درباره آن‌ها آمده و علایم آن‌ها ذکر شده است. او در ابتدای این بخش می‌نویسد: «مطالعات نشان می‌دهند که حدود 2 درصد از مردم سالم، حدود 80 درصد نرمال و حدود 18 درصد از مردم دچار بیماری‌های روانی و اختلالات شخصیتی هستند.»

«ازدواج مهندسی» اثر پیمان رنجبر در440 صفحه با شمارگان 1100 نسخه و به بهای 9 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات نظری روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها