چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۳
تمدن بدون معماري تحقق پيدا نمي‌كند

در مراسم رونمايي از كتاب خشت و خيال ، كارشناسان بيان كردند كه:تمام دستاوردهاي بشري در هنر معماري گرد آمده اند و تمدن بدون معماري تحقق پيدا نمي‌كند. اين كتاب از اين جهات كه به معماري و جزيي‌تر به معماري اسلامي پرداخته، حايز اهميت است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از ستاد خبري سراي اهل قلم بيست‌ و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، مراسم رونمایی از کتاب «خشت و خیال» عصر سه شنبه، نوزدهم ارديبهشت ماه 91 با حضور کامبیز حاجی قاسمی، کامبیز نوایی نویسندگان کتاب و مهدی فضایلی، مدیر انتشارات سروش و از نیمه‌های مراسم مهدی چمران رییس شورای شهر، در سالن اصلی سرای اهل قلم برگزار شد.

در ابتدا، علی فروزفر، مجری جلسه گفت: انتشارات سروش قرار است برای این کتاب ارزشمند در آینده‌ای نزدیک و پس از عرضه کتاب به بازار و بر اساس نظرات و افکار مخاطبان و استادان محترم حوزه معماری، جلسه نقد و بررسی این کتاب را برگزار كند.

در ادامه، کلیپی شامل گزیده‌ای از صفحات کتاب «خشت و خیال» پخش شد و سپس مهدی فضایلی مدیر انتشارات سروش به عنوان نخستین سخنران مراسم، گفت: امروز، روز بزرگی برای انتشارات سروش است، چرا که از کتابی رونمایی می‌کنیم که از همه جهات نفیس به حساب می‌آید.

وی افزود: این کتاب از نظر محتوا و کیفیت چاپ عالی است. باید در همین‌جا عرض کنم که این کتاب با تاخیری طولانی، حدود 30 سال، به چاپ رسیده و من به عنوان مدیر انتشارات سروش برای این تاخیر عذرخواهی می‌کنم، اما نکته مهم این است که این کتاب بالاخره به چاپ رسید.

فضایلی گفت: تمام دستاوردهاي بشري در هنر معماري گرد آمده اند و معماري محصول تمدن است و تمدن بدون معماري تحقق پيدا نمي‌كند. اين كتاب از اين جهات كه به معماري و جزيي‌تر به معماري اسلامي پرداخته، حايز اهميت است.

مدير انتشارات سروش در ادامه گفت: معماري و شهرسازي امروز ايران از يك قاعده مشخصي پيروي نمي‌كند. در كلان‌شهرها به ويژه تهران، به سختي متوجه خواهيم شد كه در يك كشور اسلامي قرار داريم و يكي از ارزشمندي‌هاي اين كتاب در اين است كه معماري را ضابطه‌اي براي فرهنگ معرفي مي‌كند.

وي در پايان افزود: اميدوارم كه اين اثر و امثال آن گام‌هاي ارزشمندي در بيان ضرورت تاثير معماري بر زندگي مردم بردارند. معماري يك رسانه است اما متاسفانه از دل بناهايي كه امروز در ايران ساخته مي‌شوند، پيام‌هايي صادر مي‌شوند كه مطابق با فرهنگ اسلامي ايران نيست.

در ادامه، كامبيز حاجي قاسمي گفت: خشت و خيال از منظر ما يك كتاب و يك كار تحقيقي نيست، بلكه يك معلم برجسته و باتجربه و بيش از آن يك دانشگاه بزرگ براي ما بوده است. ما در پرداختن به اين كتاب تمام دانش خود را مورد بازنگري قرار داديم. خشت و خيال يك زندگي 30 ساله توام با تفكر، تامل و جست‌وجو بوده است.

وي افزود: خشت و خيال تلاش دارد كه از ماده و خشت و از تمام آن‌چه پيش رو قرار دارد عبور كرده و به مبناي پديد آمدن آثار توجه كند. اين كتاب يك مقدمه و 9 مقاله دارد.

نويسنده كتاب گفت: مقدمه كتاب، مباني نظري و ديد و رويكرد ما به معماري را بازگو مي‌كند. ما كل تاريخ هزار و چند ساله معماري را مانند يك بنا تصور كرده و در هر مقاله سعي كرديه ام گوشه‌اي از اين تاريخ را هويدا كنيم.

كامبيز نوايي ديگر نويسنده كتاب، در ادامه به شرح 9 مقاله كتاب پرداخت و گفت:‌ مبناي به وجود آمدن و ماخذ اصلي اين كتاب، خود آثار و ابنيه معماري بوده است، هرچند كه كتاب‌هاي بسياري هم ديده شدند. همينطور نگاه كتاب نگاهي معمارانه است و بيان كتاب نه حكيمانه، نه تاريخي و نه صوفيانه، چرا كه بيان معمارانه همه اين موارد را در دل خود دارد.

در انتهاي جلسه، مهدي چمران گفت: تاثير معماري در زندگي انكار ناپذير است. امروزه هر كس بنا به طبع سود جويانه خود يك نوع از ساختمان سازي را دنبال مي‌كند كه اين موضوع با فرهنگ و سنت ما در تضاد است.

وي افزود: در جلسه‌اي با وزير علوم مطرح كردم كه چرا ساختمان‌هاي دانشگاه‌هاي جديدي كه ساخته مي‌شوند بر اساس سنت معماري اسلامي نيست؟ البته بعدها به اين نتيجه رسيدم هيچ يك از ساختمان‌هاي دولتي كه ساخته مي‌شوند بر اساس اصول معماري اسلامي نيستند.

چمران گفت: ما امروز به راهنمايي‌هاي كاربردي نياز داريم. تا زماني‌كه ضرورت معماري اسلامي براي مردم به صورت فرهنگ درنيايد، معماري اسلامي افول خواهد كرد. بايد از كتاب، دانشگاه و تئوري‌ها بيرون بياييم و به كار عملي در معماري بپردازيم و اگر اين‌كار را نكنيم معماري سنتي اسلامي افول خواهد كرد.

كتاب «خشت و خيال؛ شرحي بر معماري اسلامي» را انتشارات سروش با همكاري دانشگاه شهيد بهشتي منتشر كرده است.

حاشیه‌های جالب اين نشست 
مدت زمان تیزر ابتدایی برای یک نشست 45 دقیقه‌ای بسیار طولانی بود به نحوی که مخاطبان از اواسط تیزر به صحبت با هم مشغول شدند و توجهی به تیزر نداشتند.

علي فروزفر، مجري اين جلسه گفت، زماني كه به سروش آمد، يكسال ار حضور كتاب «خشت و خيال» در انتشارات سروش مي‌گذشت.

كامبيز نوايي در انتهاي سخنان خود گفت: ما در مقدمه كتاب را به خانواده‌هايمان تقديم كرديم. پدرم آرزو داشت كه در صد سالگي خود انتشار اين كتاب را ببيند كه به آرزوي خود رسيد.

سيد محمد بهشتي هم از اواسط جلسه به سرا آمد و مورد استقبال حاضران در جلسه، به ويژه دانشجويان قرار گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها