چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۶
کتاب ایرج افشار در زبان فارسی نوآوری است

نشست تخصصي «نقد و بررسي كتاب كاغذ در زندگي و فرهنگ ايراني» سه‌شنبه (19 ارديبهشت) در غرفه ديدار سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد. در اين نشست بيان شد كه کتاب ایرج افشار در زبان فارسی نوآوری است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، به نقل از ستاد خبری سراي اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در نشست كتاب «كاغذ در زندگي و فرهنگ ايراني» كه سه‌شنبه (19 ارديبهشت)در سالن دیدار نمایشگاه کتاب برگزار شد، سید عبدالله انوار، مترجم و پیش‌کسوت نسخه‌شناس، جمشید کیانفر کتاب‌شناس و پژوهشگر، محسن جعفری مذهبف عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، علی بهرامیان، دکتر محمد حسین ساکت و فرانک بحرالعلومی حضور داشتند. 

در ابتدای نشست، کیانفر درباره کتاب «کاغذ در زندگی و فرهنگ ایرانی» تالیف ایرج افشار گفت: این کتاب به معرفی کاغذ و انواع واژه هایی که در ادوار مختلف تاریخ به واژه کاغذ اطلاق شده می‌پردازد. 

وی گفت: این کتاب موضوع هايي را از قبیل نام‌گذاری‌ها و منسوبات در کاغذ و اصطلاحاتی که در فرهنگ ایرانی به جای کاغذ به کار برده شده بيان مي‌كند. 

کیانفر با اشاره به این‌که افشار در کتابش تحقیق جامعی در حوزه کاغذ انجام داده، افزود: این کتاب به شیوه شناخت کاغذ پرداخته اما به موضوع چگونگی شناخت نوع کاغذ اشاره‌ای ندارد. 

در ادامه نشست، انوار با اشاره به اینکه کاغذ برای فهرست نگاران از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: جنس کاغذ در قیمت گذاری کتاب بسیار اهمیت دارد. 

وی درباره کتاب «کاغذ در زندگی و فرهنگ ایرانی» عنوان كرد: این کتاب، جامع و مانع است. مرحوم افشار مطالب خوبی در زمینه شناسایی کاغذ جمع‌آوری و نيز با لغت کاغذ آغاز كرده و کتابش کاملا مستند و داراي رفرنس است. مثلا به تلفظ کاغذ در طول اعصار و به انواع منابعی که کاغذ از آن‌ها استخراج ‌شده اشاره کرده است. 

انوار با اشاره به اين‌كه در فهرست نگاری و خرید کتاب کاغذ از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: در این کتاب از رنگ کاغذ نیز صحبت شده مثل لعلی، دارچینی، فیروزه‌ای، بنفش و...

در ادامه، دكتر ساکت اظهار كرد: این کتاب در زبان فارسی یک نوآوری است و افشار نکات ظريفي را گرآوری کرده که از چشم خیلی از محققان دور مانده است. 

وی با تاکید بر این‌که اختراع و ساخت کاغذ در رشد و بالندگی تمدن اسلامی تاثیر بسیاری داشته، افزود: با اختراع کاغذ، انقلاب فرهنگی در حوزه تمدن اسلامی به وجود آمد. اصطلاحات به کار رفته در کتاب افشار نشان دهنده اهمیت کاغذ در فرهنگ اسلامی است. 

در بخش دیگری از این نشست، بهرامیان با اشاره به‌ این‌که ایرج افشار یک شگفتی محسوب می‌شود و به دلیل فعالیت‌هایش قابل احترام و ستایش است، گفت: افشار مدعی کتابی جامع نیست ولی اگر کسی بخواهد درباره کاغذ مطلبی بنویسد از این کتاب بی‌نیاز نخواهد بود. 

جعفری مذهب، نیز عنوان كرد: کاغذ شناسی در ايران تجربی است و  به همین دلیل این دانش قابل انتقال به عموم نیست؛ تجربه زمانی قابل انتقال به عموم است که کمی شود. 

وی با تاکید بر این‌که کتاب افشار، نخستين کار در حوزه کاغذ است گفت: افشار گام نخست را برداشته و تمامی واژگان در حوزه کاغذ را جمع‌آوری کرده و این کتاب فقط پي ريزي نخست این ساختمان است. 

در ادامه اين نشست، بحرالعلومی که در آزمایشگاه نسخه‌شناسی فعالیت می‌کند، بيان كرد: در این آزمایشگاه نیاز نسخه‌شناسان در شناخت مواد و مصالح را بررسی و سعی در برطرف کردن آن داریم. 

وی گفت: هدف اصلی ما در این آزمایشگاه کمی کردن ویژگی‌های کیفی کاغذ است و اقدام دیگری که قصد انجام آن را داریم شناسایی و کار روی کاغذهای نفیس و معتبر است. 

بحرالعلومی اظهار کرد: انجام این اقدامات مستلزم همکاری نزدیک بین نسخه شناسان و آزمایشگاه است. استادان نسخه شناس مانند انوار بر لزوم کار آزمایشگاهی و علمی تاکید دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها