خورخه لوییس بورخس، سالواتور كواسیمودو، یاسوناری کاواباتا، ادوارد فیتزجرالد، هریت بیچر استو، جرزی کوسینسکی، هرمان کانت، لارنس یپ، الکساندر نیکلایویچ آستروفسکی، گیلبرت کیت چسترتون، راجر زلازنی از نویسندگانی هستند که نامشان در تقویم ادبیات امروز می درخشد._
خورخه لوییس بورخس
خورخه لوییس بورخس نویسنده برجسته آرژانتینی در روزی چون امروز در سال 1986 چشم از جهان فرو بست. او که متولد سال 1899 بود، یکی از شناخته شده ترین نویسندگان داستان کوتاه و شاعران جهان است. این مقاله نویس و مترجم برجسته که در بوینس آیرس متولد شده، در مشهورترین آثارش چون مجموعه داستان های «داستان ها» و «الف» از موضوع های مشترکی چون رویا، هزار تو، کتابداری، نویسندگان ادبیات داستانی ، مذهب و خداوند ریشه گرفته است. آثار او همان طور که در ژانر ادبیات داستانی علمی جای می گیرند در ژانر رآلیسم جادویی نیز می گنجند. او در آخرین شعرهایش به گفت و گو با چهره های فرهنگی چون اسپینوزا، آلبر کامو و ویرژیل پرداخته است.
سالواتور كواسیمودو
سالواتور كواسیمودو، نویسنده و شاعر ایتالیایی چنین روزی در سال 1968 دیده از جهان فروبست. وی آگوست 1901 به دنیا آمد. وی در سال 1917 نخستین اشعارش را منتشر و پس از آن در سال 1946 مجموعه شعری را با عنوان «روز پس از روز» به چاپ رساند. این شاعر پرآوازه موفق شد تا در سال 1959 برای اشعار برجسته اش برنده جایزه نوبل شود. «زندگی رویا نیست» و «سرزمین بی مانند» از دیگر آثار اوست.
یاسوناری کاواباتا
یاسوناری کاواباتا نخستین نویسنده ژاپنی برنده جایزه نوبل چنین روزی در سال 1899 در خانوادهای فرهنگی و مرفه در «اوزاكا» ديده به جهان گشود. در سه سالگی از نعمت وجود پدر و مادر محروم شد. هفت سالش بود كه مادربزرگش مرد و تنها خواهرش را در 9 سالگی از دست داد. اين مرگ و ميرهای خانوادگی مانع از شكلگيری عادی دوران كودكی كاواباتا شد. شايد به همين علت است كه شماری از منتقدان، تاثير اين ضربات روحی را در حس «کم بینی وپريشاني» پسزمينه كارهای كاواباتا، انكارناپذير میدانند. نثر شعرگونه و روان این نویسنده یكی از مهمترین دلایل شهرت آثاری از اوست كه تاكنون به زبان های بسیاری ترجمه شده است. از این نویسنده ژاپنی آثاری چون «رقصنده ایزو»، «خانه زیبارویان خفته»، «آوای كوهستانی» و «خریدن یک رودخانه ماهی برای پدربزرگ» به فارسی ترجمه و در ایران منتشر شده است. کتاب «آوای كوهستانی» در فاصله سالهای 1949 تا 1954 در ژاپن به صورت سریالی منتشر و بلافاصله فیلمی با اقتباس از آن ساخته شد. در پی استقبال از این اثر در ژاپن، در سال 1970 ترجمه انگلیسی این رمان منتشر شد و توانست جایزه بهترین ترجمه را در آن سال كسب كند. وی آوریل 1972 در شهر زوچی به زندگی اش پایان داد.
ادوارد فیتزجرالد
ادوارد فیتزجرالد شاعر و نویسنده انگلیسی چنین روزی در سال 1883 دیده از جهان فروبست. وی مارس 1809 به دنیا آمد. او بیشتر به خاطر خلق نخستین و معروفترین ترجمه رباعیات خیام به زبان انگلیسی شهرت یافت که در سال 1859 آن را به چاپ رساند.
هریت بیچر استو
هریت بیچر استو نویسنده و موافق براندازی برده داری در چنین روزی در یک خانواده آمریکایی به دنیا آمد. او که برای نوشتن «کلبه عمو توم» شهرتی جهانی یافت و در آمریکا و بریتانیا به شهرت رسید، فروش میلیونی این کتاب را به چشم دید. او بیش از 20 کتاب نوشته که شامل رمان، سه سفرنامه و مجموعه هایی از مقالات و نامه ها است. وی هم به عنوان یک نویسنده و هم به عنوان یک فعال اجتماعی شناخته شده بود. «مردم شهر قدیمی»، «درخت بید کوچک» و «همسرم و من» از جمله آثار او هستند. آخرین کتاب او با عنوان «زندگی فقیرانه» در سال 1890 منتشر شد.
جرزی کوسینسکی
جرزی کوسینسکی نویسنده مشهور آمریکایی – لهستانی در چنین روزی در سال 1933 به دنیا آمد. «پرنده نقاشی شده» عنوان مهمترین اثر اوست که در سال 1965 منتشر شد اما این اثر تا سال 1989 یعنی زمان سقوط حکومت کمونیستی در لهستان ممنوع بود و زمانی که این کتاب در لهستان منتشر شد، لهستانی ها ساعت ها در صف ایستادند تا این کتاب را بخرند. «آنجا بودن» نام اثر دیگر وی است که در سال 1971 منتشر شد. این کتاب در فهرست کتاب های پرفروش نیویورک تایمز قرار گرفت و به بیش از 30 زبان ترجمه شد و در سال 1991 فروش 70 میلیونی را به خود اختصاص داد. همچنین با اقتباس از این کتاب فیلمی ساخته شد که برنده جایزه آکادمی فیلم در سال 1979 و برنده جایزه آکادمی هنرهای فیلم و تلویزیون بریتانیا در سال 1981 شد. وی در سال 1991 چشم از جهان فروبست.
هرمان کانت
هرمان کانت در چنین روزی از سال 1926 به دنیا آمده است. او که در هامبورگ متولد شد در مطالبش به مسایل دوره آلمان شرقی می پردازد. او که در سال 1967 برنده جایزه هاینریش مان شده ، با نوشتن نخستین رمانش به نام «تالار کنفرانس» در سال 1965 خودش را به عنوان یک نویسنده به تثبیت رساند. «خشونت» مجموعه ای از داستان های کوتاه اوست که در سال 1975 منتشر شد و پس از آن رمان «اقامت» که جنبه زندگینامه خودنوشت دارد در سال 1977 منتشر شد. او در این رمان به بیان تجربه خودش به عنوان یک زندانی جنگی می پردازد. آخرین اثری که پیش از اتحاد دو آلمان از او منتشر شد «حاصل جمع» در سال 1987 است.
لارنس یپ
لارنس یپ، نویسنده چینی – آمریکایی چنین روزی در سال 1948 در سانفرانسیسکو دیده به جهان گشود. او در طول زندگی ادبی اش جوایز مهمی چون جایزه نیوبری و جایزه کتاب بوستون به خود اختصاص داد. «تاریخچه کوهستان طلایی»، «خائن» و « شکار موش» از آثار برجسته اوست.
الکساندر نیکلایویچ آستروفسکی
الکساندر نیکلایویچ آستروفسکی ،نمایشنامه نویس روسی چنین روزی در سال 1886 در شلیکوفو دیده از جهان فروبست. وی که آوریل 1823 به دنیا آمده بود، 47 نمایشنامه در کارنامه ادبی اش دارد و می توان گفت شماری از برترین نمایشنامه های ملی روسیه توسط او نوشته شده است. این نمایشنامه نویس شهیر نخستین نمایشنامه اش را با عنوان «تصویری از شادی خانواده» در سال 1847 نوشت و پس از آن در سال 1849 « ورشکسته » را به رشته تحریر در آورد که اعتراض هایی را در پی داشت و این نمایشنامه 13 سال توقیف شد. او شاهکارش با عنوان «نداری عیب نیست» را در سال 1853 به رشته تحریر در آورد. «عروس بینوا»، «دختر برفی» و « رعد و برق» از دیگر آثار اوست.
گیلبرت کیت چسترتون
گیلبرت کیت چسترتون، اديب بلند آوازه انگلیسی چنین روزی در سال 1936 دیده از جهان فروبست. وی در سال 1874 به دنیا آمد و در کارنامه ادبی اش علاوه بر رمان، چند دفتر شعر، 200 داستان کوتاه، 400 مقاله و نمایشنامه های مختلفی به چشم می خورد. او با نوشتن مجموعه داستانهای کارآگاهی «پدر براون» که 51 داستان کوتاه در 5 مجموعه است جايگاه خود را به عنوان یکی از نویسندگان برتر قرن بیستم تثبيت کرد. علاقه و خلاقيت او در زمينه ادبیات چنان بود که وي بین سالهای 1900 تا 1936 حدود 100 کتاب منتشر کرد. در سال 1900 نخستین مجموعه شعر وي با عنوان «پرندگان در حال بازی» به چاپ رسید اما آنچه سبب شهرت وی شد «ناپلئون ناتینگ هیل» و «مردی به نام پنجشنبه» است که بسیاری از منتقدان آن را شاهکار او میدانند. چسترتون 51 داستان کوتاه نوشت که قهرمانشان پدر براون است. این داستانها در پنج مجموعه با عنوان داستانهای «پدربراون» منتشر شد و جوایز زیادی نيز دريافت كردند.
راجر زلازنی
راجر زلازنی نویسنده آمریکایی داستان های علمی – تخیلی در چنین روزی در سال 1995 از دنیا رفت. او در سال 1937 به دنیا آمد. او برخی از کتاب هایش را با نام مستعار هریسون دانمارک هم می نویسد. وی از پیشگامان موج نوی ادبیات علمی- تخیلی و از برترین نویسندگان داستان های فانتزی است. او در طول فعالیت ادبی اش سه بار برنده جایزه نبولا و شش بار برنده جایزه هوگو شد. «گل سرخی برای کشیش»، «کنراد صدایم کنید» و «خانه دژخیم است» از آثار برجسته وی است.
نظر شما