مديرمسوول انتشارات جامعهنگر در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مهمترین مشکلات موجود در تولید کتابهای دانشگاهی را گرانی کاغذ و تکثیر غیرمجاز این کتابها در دانشگاههای کشور دانست و خواستار توجه ویژهای به ناشران بخش دانشگاهی شد.
زینعلی در تشریح این مشکلات گفت: متاسفانه هیچ یارانهای به ناشران دانشگاهی اختصاص داده نمیشود، در حالیکه پیش از گران شدن کاغذ چنين حمايتي صورت ميگرفت . بعد از حذف یارانهها و گران شدن کاغذ، فعالیت ناشران این بخش با مشکلات زیادی مواجه شده است.
انتشارات جامعهنگر، ناشر كتابهای پزشكی است و در بیستوپنجمین نمایشگاه بينالمللي کتاب تهران به عنوان ناشر برگزیده بخش دانشگاهی معرفي شد. زینعلی درباره این موضوع گفت: این انتخابها میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. باید به ناشر، نویسنده و مترجم توجه ویژهای شود و این حمایتها بهگونهای باشد که باعث دلگرمی ناشر شود و در بین ناشران مختلف رقابت ایجاد کند.
حمایتهای مختلف از جمله خرید کتاب از ناشران و توجه به آنها در بخش مالیات، از جمله مواردی بود که این ناشر به آنها پرداخت و ادامه داد: باید انگیزهای قوی در كار نشر كتاب باشد تا حس رقابت را بالا ببرد و این رقابتی شدن قطعا در تولید کتاب، تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
وی نگاه ویژه به ناشران بخش دانشگاهی و خرید حدود 100 تا 200 نسخه از کتابها را کمک زیادی به ناشر دانست و افزود: در خرید کتاب از سوی وزارت ارشاد، درصد کمی به ناشران دانشگاهی اختصاص داده میشود در حالیکه مراجعهکنندگان به کتابخانههای عمومی کشور اغلب قشر تحصیلکرده و دانشگاهیاند که به کتابهای علمی نیاز دارند. در این بخش انتظار میرود که توازنی برقرار شود تا شرایط فعالیت بهتر برای ناشران دانشگاهی فراهم آید.
گرانی کاغذ مساله دیگری بود که زینعلی آن را سبب ایجاد وقفه در چاپ کتابها دانست و گفت: با وضعیتی که قیمت کاغذ دارد شرایط برای ناشران سخت شده و دانشجو هم توانایی خرید ندارد. قیمت کاغذ تاثیر چشمگیری در قیمت تمام شده کتاب دارد و این شرایط رشدی منفی را در بازار نشر به دنبال خواهد داشت.
زینعلی در ادامه صحبتهایش از تکثیر غیرمجاز کتابها در دانشگاههای کشور گلایه کرد و گفت: در بسیاری از دانشگاهها میتوان کپی کتابها را با قیمت پایینتر از پشت جلد آنها تهیه کرد و این موضوع به دلیل ناآگاهی مسوولان بخش تکثیر دانشگاهها از قانون حق تالیف و هزینههایی پنهانی است که یک ناشر باید برای چاپ یک کتاب بپردازد.
وی با تاکید بر ضربههایی که این بیتوجهی به ناشران میزند افزود: برخي از مسوولان دانشگاهها با نيت دسترسي آسانتر دانشجويان به منابع درسي به تكثير غيرمجاز كتابهاي دانشگاهي اقدام ميكنند اما منافع ناشر و مولف را مدنظر ندارند و در نظر نمیگیرند که اين كار در نهایت به تضعیف و نابودی صنعت نشر کتابهای دانشگاهی منتهی میشود؛ بنابراين درباره این موضوع باید آگاهسازی عمومی صورت بگیرد.
زینعلی افزود: باید آموزشهای لازم درباره این موضوع به افراد داده شود و از دوران کودکی به فرزندانمان بیاموزیم که تکثیر غیرمجاز یک کتاب، عملی غیراخلاقی است. برطرف شدن این مشکل به پیگیریهای جدیتری نیاز دارد و سازمانهای مربوط باید توجه ویژهای به این امر داشته باشند.
کمبود ویترین کتاب در کشور یکی دیگر از مشکلاتی است که به عقیده زینعلی تاثیر زیادی بر فروش کتاب دارد. وی درباره این موضوع گفت: هر کالایی نیاز به ویترین دارد و کتاب هم به عنوان یک کالا باید دیده شود، زیرا بهترینها هم بدون دیده شدن فروش خوبی نخواهند داشت.
به عقیده وی، باید از کتابفروشیها حمایت بیشتری صورت بگیرد و تعداد کتابفروشیها افزایش یابد. زينعلي همچنين افزود: برای ناشرانی که کتابهای خود را با پست به دست مشتریان میرسانند مشکلات بیشتری وجود دارد زیرا هزینههای پست هم زیاد شده و نیاز است که به بخش فرهنگی کشور توجه شود. به دلیل این مشکلات است که انتشارات «جامعهنگر» امسال نتوانسته به مخاطبان کتابهایش تخفیف بدهد و تنها کاری که توانسته در بخش فروش اینترنتی انجام دهد این بوده که هزینهای برای ارسال کتابها از مشتریان خود نگیرد.
انتشارات جامعهنگر از سال 1381 تاسيس شده و در حوزه انتشار كتابهای پيراپزشكی و علوم پايه فعاليت میكند.
چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۵
نظر شما