به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، چاپ نخست کتاب «طبیبان شاعر» به کوشش محمد سیاسی، شاعر و پزشک، سال گذشته و به مناسبت روز پزشک منتشر و در همان زمان به اتمام رسید. برهمین اساس امسال چاپ دوم این اثر راهی بازار نشر شده است.
سیاسی درباره این کتاب به «ایبنا» گفت: از آنجا که هم طبیب و پژوهشگر و هم شاعر هستم، با هدف معرفی پزشکان شاعری که کمتر شناخته شدهاند، به پژوهش و نگارش این کتاب پرداختهام.
وی توضیح داد: این اثر در سه بخش شامل طبیبان شاعر متقدم، متاخر و معاصر و زندگینامه من است. بهطور کلی برحسب اهمیت هر طبیب شاعر مختصری از زندگینامه او همراه با نمونهای از اشعارش در این کتاب آمده است.
این شاعر درباره معیار گزینش نمونه اشعار هریک از شاعران این کتاب افزود: معیار انتخاب قدرت شعری شاعر، شهرت شعر و بحثهای زیباییشناسی اشعار بوده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اشعار طبیبان شاعر بیشتر با تاثیر از فضای طب و اصطلاحات و موضوعات پزشکی است یا خیر، اظهار کرد: برخی از پزشکان که ذوق شعر و شاعری دارند، فضای سرودههای خود را با مسایل و موضوعات پزشکی و اصطلاحات پزشکی آمیختهاند، اما برای برخی دیگر، شعر زبان دل و بیان احساس آنها است و از فضای حرفه و تخصص آنها فاصله گرفته است.
سیاسی افزود: برای مثال شعر پروزی دبیری، تنها یک متن منظوم است؛ چراکه مسایل علمی را به نظم کشیده است.
وی در پایان به تاکید بر این نکته که شعر باید زبان دل سراینده آن باشد، گفت: در این کتاب سعی کردهام، تفاوت میان شعر و نظم رعایت شود و بیشتر به طبیبان شاعری پرداختهام که در معنای حقیقی شعری سرودهاند، البته تاحدودی به دیگر پزشکانی که از نظم برای بیان مسایل علمی بهره گرفتهاند، توجه داشتهام.
کتاب «طبیبان شاعر» در سه بخش همراه با واژهنامه و کتابنامه تدوین شده است.
بخش نخست این کتاب به طبیبان شاعر از قرن چهارم تا ابتدای قرن چهاردهم اختصاص دارد. ابن سینا، میرزا هاشمی همدانی، حکیم باقر شیرازی، میرزا مهدی نقیبالممالک، میر مرتضی دهلوی، صحبت اصفهانی، هاتف اصفهانی، فریدالدین محمد عطار نیشابوری و مظفر کرمانی از جمله این شاعران هستند.
در بخش دوم طبیبان شاعر در دوران معاصر معرفی شدهاند. علیاصغر حریری، ناهید منوچهری، محمدعلی راشد، احمد محیط، اسدالله کلانتری، غلامرضا باهر و عباس ادیب برخی از طبیبان شاعری هستند که در این بخش از آنها نام برده شده است.
بخش سوم کتاب به زندگینامه خودنوشت محمد سیاسی همراه با 34 نمونه از اشعار وی اختصاص دارد.
بهطور کلی در این کتاب 168 طبیب شاعر معرفی شدهاند و از هر شاعر یک تا چند نمونه اثر از سرودههای آنها ارایه شده است. در بخش نخست 123 شاعر و در بخش دوم 45 شاعر معرفی شده است. بخش پایانی کتاب نیز به واژهنامه و کتابنامه اختصاص دارد.
سیاسی در مقدمه این کتاب توضیحاتی درباره تاریخ پزشکی و رابطه میان شعر و طب ارایه کرده است و از طبیبان شاعر در تاریخ اسلام، آثار ادبی جهان و عصر حاضر ایران نام برده است.
برای مثال میتوان به طبیبانی چون «ابن زهر»، «عطار نیشابوری»، «ابن سینا»، «ویلیام سامرست موام»، «ادوارد بران»، «آنتوان پاولویچ چخوف»، «آرتور شنیتسلر»، «گلچین گیلانی»، «قاسم رسا»، «عبدالله بهزادی» و «حسین جلالیان» اشاره کرد که شاعر یا نویسنده بودهاند و سیاسی در مقدمه خود از آنها نام برده است.
همچنین کتاب «طبیبان شاعر» پیشگفتاری به قلم محمدابراهیم باستانیپاریزی دارد. وی در بخشی از این پیشگفتار گفته است: «هیچ عجیب نیست که اگر میان اطبا کسانی را ببینیم که با هنر و ادب و عرفان و سایر فنون سرو کار داشته و نقاشهای خوبی باشند، حتی به آهنگری، نجاری، تابلوسازی و ساخت آلات و ادوات طرب مشغول شوند.از میان این همه فنون، پرداختن به شعر و ادب، سنت قدیمی بسیاری از اطبا و فنی است که مغایر کار طبابت هم نیست...»
دکتر محمد سیاسی متولد فروردین 1311 در اصفهان و دارای بورد تخصصی در رشته طب گیاهی و سوزنی از دانشگاه سانتامونیکا در آمریکا است. اشعار این طبیب شاعر در قالبهای کهن و متمایل به سبک اصفهانی است.
از آثار او میتوان به «فاجعه فین»، «آفرین بر هند نهرو آفرین» و «دلقک» اشاره کرده که به زبان انگلیسی و روسی نیز ترجمه شدهاند. همچنین «سبک اصفهانی و تمثیل در شعر صائب»، «سروده زنده رود»، «پزشکی در شاهنامه» و «خلیلی شاعر ایران و افغان» از دیگر آثار سیاسی هستند.
چاپ دوم کتاب «طبیبان شاعر» در 616 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و قیمت 30 هزار تومان از سوی انتشارات میرماه منتشر و راهی بازار کتاب شد.
دوشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۵
نظر شما