جمعه ۱۴ مهر ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۴
تالیف کتاب علمی بدون تجربه و پژوهش فراوان معنا ندارد

دکتر محمدقلی نادعلیان، چهره ماندگار رشته دامپزشکی، به مناسبت روز دامپزشکی، پیشرفت این علم را در کشور مطلوب ارزیابی کرد و گفت: پژوهشگران جوان نباید بدون تجربه لازم و پیش از نگارش چندین مقاله علمی به چاپ کتاب مبادرت ورزند زیرا تالیف فرایندی زمان‌بر است و به تجربه زیاد نیاز دارد._

دکتر نادعلیان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به مناسبت روز دامپزشکی (جمعه، 14 مهرماه) از ضعف‌ها و قوت‌های کتاب‌های رشته دامپزشکی سخن گفت و توصیه‌هایی برای پژوهشگران جوان داشت.

نادعليان چهره ماندگار علمی کشور و مولف ده‌ها کتاب و مقاله علمی کشور است. به مناسبت روز دامپزشک با وي تماس گرفتیم و در حالی که این استاد برجسته دانشگاه تهران به تازگی از بیمارستان مرخص شده بود پاسخگوی سوالاتی بود که حول محور جدیدترین کتاب وی و روز دامپزشکی مطرح شد. 

وي انتشار کتابی درباره بیماری‌های گوارشی اسب که به زودی از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر می‌شود را یکی از آرزوهای خود در این روزها خواند و گفت: امیدوارم این کتاب تا ماه آینده منتشر شود زیرا زحمت زیادی برای نگارش آن کشیده‌ام و نیاز به اثری جدید در این حوزه احساس می‌شد.

عضو قطب علمی علوم درمانگاهی دامپزشكی كشور وضعیت کتاب‌های دامپزشکی در ايران را به نسبت سال‌های گذشته مناسب ارزیابی کرد و گفت: نیم قرن پیش دامداران با علم دامپزشکی آشنا نبودند ولی امروزه دامداری با نگاهی علمی عجین شده است. در حوزه کتاب‌های تالیفی و ترجمه در رشته‌های گوناگون، همیشه زشت و زیبا در کنار هم قرار دارند و نمی‌توان تمام آثار را در یک ردیف قرار داد. 

نویسنده کتاب «بیماری‌های دستگاه گوارش نشخواركنندگان» ادامه داد: البته مسلم است که دانشجویان و پژوهشگران، به‌خوبی نویسنده و مترجمی را که آثاری با بار علمی بالا را تالیف می‌کنند می‌شناسند و می‌دانند که چه کتاب‌هایی می‌توانند در رشته دامپزشکی راهگشا باشد.

چهره ماندگار رشته دامپزشکی، یکی از مشکلات موجود در جامعه دانشگاهی کشور را عجول بودن دانشجویان و پژوهشگران جوان کشور معرفی کرد و افزود: متاسفانه جوانان برای به دست آوردن مدرک یا ارتقا در یک مقطع خاص، به سرعت کتاب می‌نویسند در حالی که تالیف یک کتاب به تجربه فراوانی نیاز دارد و باید با ضوابط و معیارهای خاصی نوشته شود.

نادعلیان درباره ویژگی‌هایی که یک کتاب تالیفی باید داشته باشد گفت: تالیف، اساس و پایه‌ای دارد و حداقل 30 تا 40 درصد منابعی که در یک کتاب تالیفی استفاده می‌شوند باید بر اساس مقاله‌های خود نویسنده باشند در غیر این صورت نمی‌توان نام تالیف را بر اثر نهاد و کتابی که به چاپ می‌رسد نوعی گردآوری است.

نویسنده برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 1386 که داوری کتاب‌ها، مقاله‌ها و پایان‌نامه‌های مختلفی را بر عهده داشته است، اظهار کرد: در برخی از این داوری‌ها به نویسندگان جوان پیشنهاد می‌کنم که زمان بیشتری را به تالیف یک کتاب اختصاص دهند زیرا معتقدم با گذشت زمان آن‌ها متوجه اشکالات و نقایص اثری که بدون تجربه نوشته و منتشر شده می‌شوند و به همین دلیل تعجیل در تالیف اشتباه است و ربطی هم به یک رشته خاص ندارد.

این استاد پیشکسوت رشته دامپزشکی در مجموع وضعیت کتاب‌های علمی این رشته را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: کتاب‌های بسیار خوبی در سال‌های اخیر نوشته شده‌اند ولی به اعتقاد من هنوز در مبحث بیماری‌های عفونی گوارشی با کمبودهایی روبه‌رو هستیم و کتابی که تا ماه آینده از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر می‌شود بخشی از ضعف‌های این حوزه را پوشش می‌دهد و باز هم نیاز به پژوهش‌های بیشتری احساس می‌شود.

دکتر نادعلیان سال 1315 در مهدی‌شهر (سنگسر) به دنیا آمد و در سال 1341 مدرک دكترای عمومی را از دانشكده دامپزشكی دریافت كرد. وی دوره‌ای را برای ادامه تحصیلات و گذراندن دوره تکمیلی به کشور فرانسه رفت و بعد از مدتی به ایران بازگشت.

این استاد ایرانی در سال 1380 به عنوان استاد نمونه دانشگاه تهران انتخاب و در سال 1384 به عنوان چهره ماندگار برگزیده شد و شاگردان زیادی را در طول نیم قرن فعالیت علمی به جامعه دامپزشکی کشور تحویل داد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها