یکشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۵
نگاه تک‌بعدی به مباحث دینی موجب شبهه می‌شود

نویسنده کتاب «فلسفه امامت و خاتمیت» با اشاره به این که با رویکرد کلامی به اثبات ضرورت امامت و خاتمیت پرداخته است، نگاه تک‌بعدی به مباحث دینی را از دلایل ایجاد شبهه دانست.-

مریم پوررضا قلی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اشاره به این که این کتاب نخستین تالیف او به‌شمار می‌آید، اظهار کرد: با توجه به شبهاتی که حدود شش سال قبل درباره ضرورت وجود امام بعد از رسالت انبیاء الهی مطرح شده بود، علاقه‌مند شدم به شکل علمی تحقیقاتی را در این راستا انجام دهم. در آن زمان این بحث از نیازهای ضروری جامعه بود.
دانشجوی دکترای رشته کلام با بیان این که بحث کلام مانند فلسفه دشوار نیست و مردم عادی نیز قادر به درک مبانی و مباحث این علم‌اند، گفت: از این رو تصمیم گرفتم با نگاهی کلامی این موضوع را پیگیری کنم و ادله‌ای را مبنی بر ضرورت وجود امام بعد از نبی بیابم.

پوررضا قلی با اشاره به نام کتابش گفت: فلسفه امامت در واقع علمی شده این سوال است که «چرا باید امام داشته باشیم؟» و چرا لازم است بعد از پیامبر، جامعه توسط امام اداره شود.

نویسنده کتاب، درباره رویکرد فلسفی‌اش و دلیل انتخاب این روش در بررسی ضرورت وجود امام پس از رسول خدا عنوان کرد: فلسفه با استناد به مباحث عقلانی صرف و بدون آن که دغدغه‌اش صرفا دینی باشد، به رد یا اثبات مقوله‌ای می‌پردازد؛ در حالی که علم کلام با استناد به مباحث عقلی و نقلی(آیات، روایات و احادیث و ...) می‌کوشد عقاید دینی را اثبات کند. در حقیقت علم کلام دغدغه دینی دارد. از این رو برای اثبات وجود امام پس از رسول خدا از علم کلام کمک گرفتم.

وی یکی از نکات جالب‌توجه پژوهش‌هایش را در بررسی شبهات این حوزه توصیف کرد و گفت: بسیاری از افرادی که شبهاتی را در این زمینه ایجاد کردند مانند دکتر سروش و سیدحسن مدرسی متاسفانه تنها یک‌بعد یا برشی از دین را برای بررسی آرای کل دین درنظر گرفته‌اند. با بررسی آرای آن‌ها شاید حرف‌هایشان در آن تک‌بعد درست باشد اما لازم است بدانیم که در بررسی یا بیان عقاید دینی باید به مباحث و آموزه‌های دینی به شکل چندبعدی و زنجیره‌وار بنگریم. متاسفانه شبه‌افکنان بخشی از دین، آیه‌ای از قرآن یا برشی از این مطالب را برای ارایه نظری کلی درباره تمام دین درنظر می‌گیرند یا ملاک قرار می‌دهند در حالی که باید بدانیم برای بررسی مساله‌ای مانند ضرورت وجود امام پس از نبی نمی‌توان تنها آیه‌ای از آیات قرآن را ملاک قرار داد و تفسیر کرد بلکه باید به بررسی تمامی آیات قرآنی در این حوزه بپردازیم تا به دیدگاه کلی قرآن در این زمینه وقوف یابیم.

نویسنده این کتاب در سه فصل با بررسی «کلیات» موضوع به «تبیین خاتمیت و فلسفه امامت» و «مساله خاتمیت» پرداخته است. او در موضوعاتی نظیر ضرورت نبوت، تحریف کتاب آسمانی، انسان موجودی دوساحتی، انسان‌شناسی غرب، پذیرش عقل در حریم دین، تعارض علم با ظواهر قرآن، جانشینی پیامبر در امر رهبری اجتماع و رهاسازی عقل انسانی پس از رحلت پیامبر، مباحث اثر پژوهشی خود را شکل داده است.
در بخشی از معرفی این کتاب آمده است: «امامت در مذهب تشیع، جایگاهی اساسی و محوری دارد؛ به طوری که این اصل، ملاک جدایی مذهب تشیع از دیگر مذاهب اسلامی است. حساسیت و اهمیت امامت در طول تاریخ همواره سوال‌هایی را در خصوص این اصل برانگیخته است و متکلمان شیعه آنها را بی‌پاسخ نگذاشته‌اند.»

نخستین چاپ کتاب «فلسفه امامت و خاتمیت با تاکید بر شبهات جدید» نوشته مریم پوررضا قلی را موسسه بوستان کتاب با شمارگان هزار نسخه در 393 صفحه و بهای هفت هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها