به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «اسنادی از حزب ایران نوین» 87 سند تاریخی از سندهای مربوط به سخنان و بیانیههای سران حزب ایران نوین در کنگره حزبی را دربردارد که به همراه تصویر تعدادی از نمونه اسناد در این کتاب گردآوری شدهاند. این مجموعه توسط ایرج محمدی و همکاری سعید حصاری و بابک قیاسیان با گردآوری و تدوین شده است.
در مقدمه کتاب آمده است: «احزاب سیاسی در ایران مولود انقلاب مشروطه است. همانگونه که مشروطه در ایران نارس متولد شد، مولود آن نیز از چنین وضعیتی رنج میبرد. پس از جریانهای به توپ بسته شدن مجلس و تشکیل مجلس دوم، دو حزب اعتدالیون عامیون که نیروهای سنتی عرصه سیاست را نمایندگی میکرد و دیگری، حزب اجتماعیون عامیون معروف به فرقه دموکرات که نمایندگی نیروهای متجدد هوادار غرب را بر عهده داشت، آغاز به فعالیت کردند. تقابل دو حزب در نهایت به حذف فیزیکی طرفین انجامید.»
در ادامه آمده است: «در زمان پهلوی دوم، گروهی از جوانان تکنوکرات که روابط نزدیکی با سفارت آمربکا داشتند، «کانون مترقی» را بنیان گذاشتند. موسسان کانون، حسنعلی منصور و امیرعباس هویدا بودند.
«کانون مترقی» با تغییر نام به «حزب ایران نوین» در آذرماه 1342 به دبیری حسنعلی منصور آغاز بهکار کرد. منصور حزب ایران نوین را متفاوت از احزاب سابق میدانست، چرا که به اعتقاد او «احزاب سابق برنامهای نداشتند که نفعش مستقیما عاید تودههای عظیم ملت بهخصوص کشاورزان و کارگران بشود.» نخستوزیر درصدد بود حزب ایران نوین را تبدیل به حزب فراگیر کند. با قتل حسنعلی منصور دبیرکلی حزب به امیرعباس هویدا میرسد تا برنامههای حزب را ادامه دهد اما در اسفند 1353 و با تشکیل حزب رستاخیز، حزب ایران نوین نیز مانند دیگر حزبها در رستاخیز ادغام شد.»
«اسنادی از حزب ایران نوین» کوشش دارد تا در شناخت جایگاه احزاب در دوره پهلوی دوم و تحول نظام چندحزبی به نظام تکحزبی براساس اسناد کمک کند. این کتاب مشتمل بر پیشگفتار، مقدمه، اسناد، تصویر نمونه اسناد و نمایه است.
چاپ نخست کتاب «اسنادی از حزب ایران نوین» در 397 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 10 هزار و 500 تومان از سوی موسسه خانه کتاب و مرکز پژوهش، سنجش و اسناد ریاست جمهوری (نشر جمهور ایران) منتشر شده است.
شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۴
نظر شما