محمدجواد مرادینیا، احیاگر نسخه خطی «چهلویک مجلس غزوه و روضه» از این اثر به عنوان نسخه خطی متعلق به سال 1295 هجری قمری و زمان ناصرالدین شاه یاد کرد که آنگونه که از ظواهر بر میآید، منبعی برای تعزیهخوانها و روضهخوانان مناطق خمین، خوانسار و گلپایگان بوده است.-
وی ذوق و ابتکار نویسنده اثر را مبنی بر این که در هریک از مجالس کتابش با اشاره به غزوهای از غزوات رسول اکرم(ص) به تطبیق یک حادثه از آن با یکی از وقایع عاشورا پرداخته است، از نکات متمایزکننده این نسخه کهن یاد کرد.
مصحح و احیاگر این نسخه خطی افزود: به عنوان نمونه، مولف در یکی از مجالس این کتاب حضور حضرت زهرا(س) در غزوه احد را با حضور حضرت زینب(س) در واقعه عاشورا تطبیق داده یا در جای دیگری نحوه برخورد پیامبر اسلام با سپاه کفار را با نحوه برخورد یزید با اسرا و خاندان اهلبیت(ع) یادآوری میکند.
مرادینیا با یادآوری این نکته که چنانچه از شواهد و قرائن بر میآید این نسخه خطی دستمایهای برای تعزیهخوانها و روضهخوانهای خمین، خوانسار و گلپایگان بوده است، گفت: این نسخه خطی را که بیش از 150 سال قدمت دارد به طور اتفاقی نزد فرزند یکی از تعزیهخوانهای مطرح خمین یافتم.
وی گفت: زمانی که مطالب این کتاب را با منابع اصیل شیعه به ویژه «لهوف» سیدبن طاووس تطبیق دادم، به این نکته پی بردم که مولف اثر از منابع خوبی برای تقریر کتابش استفاده کرد و در این مسیر از ذوق و ابتکاری کمنظیر بهرهبرده است. استفاده از اشعار کمنظیر نیز از دیگر ویژگیهای این نسخه کهن به شمار میآیند. از این رو در صدد برآمدم این نسخه را که یکی از نمونههای هنر شیعی برای حفظ قیام امام حسین(ع) است، احیا کنم. پس از حدود دو سال صرف زمان و پژوهش موفق به تدوین کتاب حاضر شدم.
نخستین چاپ کتاب «چهلویک مجلس غزوه و روضه، نسخه خطی، 1295 هجری قمری» را انتشارات سوره مهر وابسته به حوزه هنری با شمارگان دو هزار و 500 نسخه در 400 صفحه به بهای 11 هزار تومان به تازگی منتشر کرده است.
نظر شما