به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، «از كلمه تا كتاب» ميكوشد با بيان دغدغههاي انتشار كتابهاي مذهبي و مطرح كردن ويژگيهاي شعر ديني و برشمردن شرايط ويژه براي مترجمان و مولفان كتابهاي ديني، تلنگري گفتاري، براي نوشتار نويسندگان و مترجمان باشد.
اين كتاب براي نويسندگان كتابهاي مذهبي، مترجمان كلام وحي، ناشران كتابهاي مذهبي، شاعران اهل بيت و پژوهشگران حوزه ادبيات اسلامي، منبعي غني به حساب ميآيد.
انجمن قلم حوزه و كانون نويسندگان قم با نگارش مجموعه كتابهايي درباره «فرهنگ نگارش» به ياري پژوهشگران و محققان آمده اند و در نخستين كتاب از مجموع «فرهنگ نگارش» كتاب «از كلمه تا كتاب» محمدرضا حكيمي را ارايه كرده اند.
در بخشي از مقدمه اين كتاب آمده است: «راست اينكه بسياري از نويسندگان ديني، گو اينكه به فارسي مينويسند، سرنوشت اين زبان و امكانات و همچنين مقتضيات و آفتهاي آن مطرح نيست. هرگز زبانآگاه نيستند، حساسيت ادبي ندارند و حاشا كه «قند پارسي» در آثارشان حلاوتي داشته باشد.»
اين مقدمه مي افزايد: «از كلمه تا كتاب راهي طولاني است و اين مسافت را با مركب دانش و اطلاعات گسترده نميتوان پيمود بلكه وسيله ديگري مانند ادبيات و بلاغت موردنظر است.»
در بخشي ديگري از مقدمه كتاب به قلم محمد اسفندياري ميخوانيم: «موضوع ديگر اين كتاب، پديده انتشارات ديني و كتابهايی است كه به لحاظ علمي ضعيف است و بسيار منتشر ميشود و جامعه ديني ما آنقدر كه به انحراف حساس است به انحطاط حساس نيست.»
بخش نخست اين كتاب «ادبيات و بلاغت» است كه با بحث «بلاغت، ناموس طبيعي» آغاز ميشود و با بحثهايي شامل «بلاغت درقرآن»، «سخنان پيشوايان»، «ادبيات و بلاغت در سده اول و دوم اسلامي»، «سوم تا هشتم» و «سدههاي بعد تا آغاز سده چهاردهم» ادامه پيدا ميكند.
«اهميت بلاغت در نشر انديشه»، «ادبيات و بلاغت در عصر حاضر»، «اهميت تفكر ادبي»، «سده 14 اسلامي»، «در كشورهاي عربي»، «در ايران»، «تعهد در علوم و ادبيات»، «آگاهي سابق و آگاهي لاحق در تعهد»، «زيان بزرگ»، «ادبيات فارسي»، «قديم و جديد»، «شعر، عامل مغفول» و «ادبيات كودكان» از بحثهاي بيستگانه بخش نخست اين كتاب محسوب ميشوند.
«از كلمه تا كتاب» در بخش «بلاغت، ناموس طبيعي» به لفظ فصيح، شيرين و كلام بليغ و متناسب تاكيد ميكند و ميافزايد: «اين آفرينش الهي است كه لفظ خوب در جانها و دلها تاثيرگذار است.»
بخش دوم كتاب با نام «كلمه استوانه دانايي» است كه با طرح پرسشهايي مانند اين كه چگونه «ممكن است عالمان متعهد و آگاه بليغ و اديب نباشند؟» و يا «چگونه قابل قبول است طلاب جوان به اهميت ادبيات، علم بلاغت و فن بيان و نويسندگي بيتوجه باشند؟» آغاز ميشود.
نام اين بخش از كتاب برگرفته از سخن امام محمد باقر(ع) است كه ميفرمايد: «استوانه دانايي كلمه است.» و تاكيد ميكند: «ستون علم به ويژه علم دين و معرفت، بيان است و كلامها از كلمه پديد ميآيد.»
«از كلمه تا كتاب» اثر محمدرضا حكيمي نخستین جلد از مجموعه چهار جلدي «فرهنگ نگارش» است.
اين كتاب از سوي انتشارات نور مطاف شهر قم در 262 صفحه، با شمارگان دو هزار نسخه و بهاي 50 هزار ريال وارد بازار كتاب شده است.
جمعه ۱۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۲
نظر شما