کتاب «ژئوپلتیک نفت و سیاست خارجی ایران» اثر جواد اطاعت و حمیدرضا نصرتی از سوی انتشارات علم با بررسی تاثیر منابع نفتی بر سیاست خارجی ایران، وارد بازار نشر شد.-
نویسندگان با مقایسه گفتمان های مختلف در سیاست نفتی ایران در دوره های متفاوت، برآننند که در همه این دوره ها نفت به شکل یکسان عمل نکرده است. علت آنرا باید در نوع نگاه انسان به کاربرد و استفاده از این ماده حیاتی دانست. چرا که تاثیرگذاری انسان بر پدیده های ژئوپلتیک نسبت به عوامل دیگر بیشتر است. به عبارتی تمام پدیده های محیط طبیعی اعم از عوامل ثابت و متغیر در یک قطب و انسان به تنهایی در قطب دیگر قرار می گیرد.
در بخشی از این کتاب آمده است: «با تحول گفتمان ژئواستراتژیک به ژئواکونومی در دهه های اخیر و ایفای نقش برتر اقتصاد در عرصه مناسبات جهانی، نفت به عنوان خون صنعت مدرن در مقایسه با سایر عوامل قدرت از جایگاه بالاتری برخوردار شده است.»
«ژئوپلتیک نفت و سیاست خارجی ایران» در بخش های چهارگانه خود، با مطالعه این مولفه در ارتباط با کشوهای تولید کننده و کشورهای مصرف کننده، چنین نتیجه گیری می کند که تحولات نظام بین المللی و جابه جایی قدرت در آن و نیز تحولات سیاسی ـ اجتماعی هریک به نحوی کشور ایران را در تعامل سازگار یا ناسازگار با قدرت های جهانی قرار داده است.
بخش های چهارگانه کتاب با عناوین «مباحث نظری»، «اهمیت سیاسی و ژئوپلتیک نفت در نظام جهانی»، «ژئوپلتیک نفت و سیاست خارجی ایران در دهه 1350 ه.ش» و «ژئوپلتیک نفت و سیاست خارجی ایران در دهه 1380 ه.ش» مشخص شده اند.
این کتاب برای دانشجویان و دانش پژوهان علوم سیاسی، روابط بین الملل، جغرافیای سیاسی و ژئوپلتیک و همچنین علاقه مندان و دست اندرکاران دستگاه دیپلماسی ایران پیشنهاد می شود.
نخستین چاپ کتاب «ژئوپلتیک نفت و سیاست خارجی ایران» در 446 صفحه، از سوی انتشارات علم و به بهاي 24 هزار و 500 تومان به چاپ رسیده است.
نظر شما