به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، یکی از طرحهای گسترش فرهنگ کتابخوانی که در سالهای اخیر در ایام محرم مطرح میشود، موضوع «نذر کتاب» است. در ماه محرم، مردم کشور بر اساس اعتقاداتشان بیش از ماههای دیگر به سنت نذر روی میآورند.
معمولا کمک به موسسات خیریه و اطعام یتیمان، پهن کردن سفرههای صلوات، ختم قرآن و صلوات، جلوههای مختلف نذرهای مردم در این ماه است. اما جلوه دیگری از نذر که اهمیت آن از موارد گفته شده کمتر نیست، نذر کتاب است.
اجرای این طرح بهاین صورت است که پس از طی مراحل اولیه و انتخاب آثار کتابهای عاشورایی و دینی توسط علاقهمندان به فرهنگ عاشورا، افراد باید این آثار را در مکانهای عمومی مانند مدارس، مساجد، کتابخانهها، هیاتهای مذهبی و دیگر مکانهای فرهنگی برای مطالعه فرد دیگری قرار دهند و پنجمین فردی که کتاب را مطالعه کرد، صاحب آن کتاب خواهد بود.
طرح نذر کتاب که بانی و مجری آن انتشارات هزاره ققنوس است، هنوز با سوالات و مشکلات اجرایی بسیاری روبهروست و به نظر میرسد با موفقیت کاملی همراه نبودهاست. از اینرو، برای روشن شدن و موشکافی این موضوع، به سراغ رضا حاجیآبادی، مدیر نشر هزاره ققنوس رفتیم و گفتوگوی کوتاهی با وی در این رابطه صورت گرفت.
حاجیآبادی در مورد این موضوع گفت: این طرح که از ابتدای دیماه 1388 شروع شد، به طور مرتب با تلاش خودمان در ایام محرم اجرا شدهاست. هر چند نامهربانیهای مسوولان فرهنگی کشور سبب شدهاست این طرح فرهنگی آن طور که باید انجام نشود اما افرادی هستند که با برداشت نادرست و غیرکارشناسی و سو استفاده از این طرح موجب ناکامی آن شدهاند، بهطوریکه با استفاده از همین عنوان به فعالیتهایی پرداختند که ربطی به این طرح ندارد.
وی در جواب به این پرسش که «اگر بحث نذر کتاب، یک مقوله فرهنگی است و در مورد ترویج فرهنگ عاشورایی در جامعه است، پس بحث تقلید و کپیبرداری در این مساله نباید جایی داشته باشد؟» گفت: بحث بر سر آن است که این افراد تنها از عنوان این طرح استفاده میکنند بدون آنکه از جزییات این طرح و هدفهای اصلی آن اطلاعی داشته باشند. برخی از آنها با فرستادن کتابهای دست دوم به مناطق روستایی و محروم در قالب طرح نذر کتاب از نام این طرح با عملکردی دیگر استفاده میکنند، در حالیکه هدف این طرح، تهیه بهترین و جدیدترین کتابهای این حوزه برای همه افراد جامعهاست.
وی در پاسخ به سوال دیگری بر این مبنا که چرا در این طرح، کتابهای دیگری به غیر از کتابهای مذهبی و عاشورایی شرکت داده نمیشوند و این طرح به همین کتابها محدودشدهاست، پاسخ داد: این طرح که حدود پنج سال پیش، همزمان با ایام محرم شروع شد، با فلسفه امام حسین و قیام ایشان رابطه مستقیمی دارد. از آنجا که قیام ایشان تنها به مسایل جسمی انسانها محدود نمیشود و فراتر از آن، یک قیام فرهنگی بوده، ما نیز در راستای همین هدف به این طرح پرداختیم.
وی افزود: با توجه به مصادف شدن این طرح با این ایام، اگرچه در ابتدا نذر کتابهایی در حوزه دینی و عاشورایی مدنظر بود ولی برنامه ما گسترش این طرح در حوزههای دیگر بود که متاسفانه به دلیل حمایت نشدن از سوی سازمانها و متولیان فرهنگی نتوانستیم تا بهحال به حوزههای دیگر بپردازیم.
وی ادامه داد: دلیل دیگری که بیشتر به اینگونه کتابها در این طرح توجه میشود، میزان تیراژ کتابهای دینی، ناشناختهبودن فرهنگ عاشورایی و کتابهای مربوط به آن در جامعه است.
حاجیآبادی گفت: ما تنها به دنبال حمایت مادی متولیان فرهنگی نبودیم، بلکه به دنبال حمایتهایی از سازمانهای مختلف بودیم که دستکم جایی را برای ما فراهم کنند تا ما به ادامه فعالیتهایمان بپردازیم.
مدیر نشر هزاره ققنوس در مورد مشکلاتی که در زمینه این طرح وجود دارد گفت: مشکلات اجرایی و تبلیغاتی از مهمترین مشکلات این طرح تا به حال بودهاند. بهطوریکه اگر در خبرگزاریها و رسانههای گروهی بیشتر از این طرح تبلیغ میشد، میزان موفقیت آن بیشتر میشود.
او همچنین در پاسخ به این سوالکه آیا این طرح در جایی ثبت شدهاست گفت: این طرح تا بهحال به سازمانهای بسیاری مکاتبه شده است. از جمله مکاتبات انجام شده، ارسال فرم این طرح به مجامع و تشکلهای وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی، شهرداری تهران، سازمان تبلیغات و نهاد کتابخانهها بودهاست اما حمایت خاصی از طرف این سازمانها تابهحال صورت نگرفتهاست.
یکشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۸
نظر شما